The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Högskoleprovet agerar inträdesprov till läkarutbildningen

Så har ännu en gång runt 30.000 personer svettats igenom en dag bakom skolbänken. Har du inte träningsvärk i handen efter att ha fyllt i över hundra små prickar, har du säkerligen träningsvärk i huvudet efter att ha stirrat på allehanda diagram/statistik och lekt "gissa ordet" på ORD-delen. Är du en av de få lyckliga som bara glider igenom Högskoleprovet och får ett nätt brev på farstutrappan efter en månad innehållande de magiska siffrorna TVÅ.NOLL, är det bara till att gratulera!

Men för alla oss som vill ta oss in på läkarutbildningen i Sverige, är högskoleprovet obligatorisk tortyr! För ett tag sen var högskoleresultatet ett sätt att utöka antalet platser som man kunde konkurrera om. (Med förutsättning att man faktiskt uppnådde 2,0) Men nuförtiden används resultatet även för att rangordna de studenter med 20,0. (Närmare bestämt i Uppsala, Göteborg och Lund.) Vilket betyder att det är nödvändigt med 20,0 och 2,0 för att du (nästan) kan vara säker på att bli antagen till läkarutbildningen. So no pressure, dude!

Dalande intresse för att skriva högskoleprovet rapporterar bland andra Sydsvenskan.se. Jag undrar just varför? För gruppen som siktar på 2,0 pga sin strävan efter en efterlängtad utbildningsplats, beror det möjligtvis på att alltfler är någorlunda ärliga mot sig själva och inser att 2,0 är oerhört svårt att uppnå. Med kombinationen av att fler utländska medicinska universitet marknadsför sig i Sverige, tar många den chansen som erbjuds och studerar utomlands istället. Särskilt Polen har fått stort massmedialt uppmärksamhet, där också näst flest svenskar studerar till läkare och flest återfinns i Danmark. (Det lär nog förändras nu med de hårdare reglerna gentemot svenskar i Danmark.)

Så fram tills dess att ett specifikt prov utformas för antagningen till vårdutbildningarna fortsätter högskoleprovet att agera som inträdesprov till läkarutbildningen hos de flesta läroanstalter. (Och vilket inträdesprov det är! Med tyngdpunkten på språk, som består av hela två tredjedelar av provet. Relevant? Oh ja.)

0 COMMENT(S):