The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Resan till Skandinaviens huvudstad

Ända sedan gymnasiet slutade har jag ideligen sagt till mig själv att jag måste åka upp till Stockholm, dels för att hälsa på vänner och dels för att det var så länge sedan jag befann mig i de breddgraderna. (Och dels för att jag i all hemlighet har en önskan om att få börja studera på Karolinska Institutet.)

Äntligen blev det av i förra veckan! Otroligt nog kunde jag täcka alla tre ovanstående önskemål. (Jag måste ha gjort något bra på sistone eftersom Buddha belönar så rikligt..) Mitt primära syfte med resan var främst att deltaga i Karolinska Institutets prov- och intervjubaserade antagning till läkarprogrammet, den s.k. PIL-antagningen. Blir du inte nervös av själva det faktum att du ska göra ett antagningsprov i Sverige, så blir du det när det står att "din generella begåvning" ska testas. Vad i Tutankhamuns skägg betyder det egentligen? Jag kan då sensationellt avslöja för alla er som kommer att göra provet för första gången nästa termin, att det helt enkelt är ett IQ-test med 2D och 3D figurer, nummer- och bokstavssekvenser (i alla möjliga sorters utformningar), och massa (virriga) påståenden som man ska ta ställning till. Så öva på mina vänner! Blir du dessutom medlem i Mensas exklusiva klubb på vägen, så kan du ju lugnt luta dig tillbaka i fåtöljen med vetskapen om att Du åtminstone kommer vidare till intervjuerna. För enbart hög IQ gör dig inte till en bra läkare! Min egen prestation i sammanhanget får sparas till ett annat tillfälle..

Förutom IQ-testet, är där ett EQ-test också, samt en kortare uppsatsskrivning. Men olyckligtvis räknas enbart det förstnämnda i urvalet till intervjuerna. Kanske för att gallra bort dumskallar som mig själv? Nåväl, det var en trevlig erfarenhet i alla fall och man ska absolut inte misströsta ifall man inte kommer in första gången. För enligt vad jag har hört så finns det vissa som har skrivit provet så många gånger som tio, innan de har klarat av hela processen och har blivit antagna till KI.

I övrigt måste jag bara nämna att Stockholm är sjukt trevlig! Massor att göra, massor att se och massor att köpa! Men kom ihåg, bekväma skor! Lämna gärna de med tunnare sulor hemma, för användbara är de desto icke på Stockholms miljontals kullerstenar!


1 COMMENT(S):

Haha! Och lämna dem smala klackarna hemma oxå... Om du inte kan avstå från dem helt. :P