The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Försäkringstantens skämt

Jag vaknade idag och såg solen titta in genom fönstret. Kände på mig att idag skulle allt gå som jag ville. Jag till och med tänkte tanken att "Idag ska jag ha hittat mig en lägenhet!"

Telefonen har gått varm idag, måste jag säga. Jag tog mod till mig och ringde upp en lägenhetsinnehavare vars bostad jag var intresserad av. (De flesta skriver inte med telefonnumret utan lämnar bara en e-mail adress.) Ni kan inte tänka er hur dum jag kände mig under samtalet! Jag förstod ungefär hälften av vad han sade, och jag pratade något som var en hybrid mellan svenska-danska-engelska. Det kraxades och svaldes ord titt som tätt. Vilken prestation för honom att förstå vad jag sade! Hursomhaver, jag förstod att han först skulle prata med någon när han kom hem, innan han kunde svara mig, därför skulle jag ringa tillbaka ikväll. (puh..)

Ringde även upp flera försäkringsbolag för att kolla priserna. CSN har en utlandsförsäkring som innefattar egendomsskydd, ansvarsskydd, rättsskydd, följer av akut sjukdom/olycksfall etc., men jag ville se hur pass väl det låg till rent prismässigt.
  • CSN: Marsch & Mc Kernan i samarbete med IF Reseförsäkring: 2230.- /år
  • Folksam: 3792.- /år
  • Trygg Hansa: saknar försäkringar för längre utlandsuppehåll än för något enstaka au pair år (what?! liksom..)
  • Länsförsäkringar: Tyckte att jag skulle kolla upp vad mina föräldrar har för hemförsäkring först!
Tanten som satt vid Länsförsäkringars lur verkade roa sig själv något så enormt. Det första hon sade till mig var:

- Vem pratade du med först?
- Ingen...
- Jo men, (ahåhå) jag ser ju här att du har talat med någon innan.
- Ehh, nej. Inte med någon från Länsförsäkringar...
- Jaha ja, (fnitter) men då så. Ska du vara borta länge?
- Ja, i 5-6 år.
- Ah men, långa försäkringar har vi inte. DU ska väl åka hem emellanåt?
- Jo, det ska jag väl.
-
Jaja, tänkte väl det. Men har du din hemförsäkring skriven hos oss?
- Nej.
- (grymt) Så du bor hos dina föräldrar fortfarande?
- Ja.
(lång tystnad)
- Men då tycker jag att du ska kolla upp var dina föräldrar har sin hemförsäkring först.
...

Det bästa är nog att teckna försäkringen som CSN har tagit fram, och sen komplettera med en hemförsäkring i Danmark. Blir kanske lite juicy, men hellre pank och försäkrad än oförsäkrad och med risken att stå där med rumpan bar!

6 COMMENT(S):

Jag fick ett halvår gratis från trygg-hansa... Men kanske annorlunda om man inte är i Sverige. :) Men hör med dem, så kanske du får i alla fall den tiden gratis.

 

men du.. det kan vara så att dina föräldrar har en försäkring på dig också som ingår in nån typ hemförsäkring. Så är det för mig. Hoppas jag, haha

 

*pekar och skrattar*...ÅT DIG! Du borde ha sagt ngt vasst till henne.. som.. erm.. ja, använd fantasin.

 

Ullner, vad jag har sett så gäller Trygg Hansas trevliga erbjudande bara för studenter i Sverige. :-) Annars hade jag hoppat på tåget direkt!

Jenny, mina föräldrars försäkring täcker så länge jag bor hemma, sen är det slut. :-) Vilket försäkringsbolag har dina, som har en såå förmånlig hemförsäkring? :-P

E., du din lilla ****! Ska banka dig i skallen sen... håhå

 

Försäkring is overrated! Lol! Eller jag vet inte, jag har hos länsförsäkring senast jag kollade... Dem hjälper en ändå aldrig när man behöver det.

 

Men Moi! Det är ju det där med "tänk om det, eller det händer?" Då har man förvisso sparat in de försäkringspengarna, men inte ligger de i en plåtburk i skafferiet och väntar på en?