The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Inne i Ljusets kalender

Det är vackrast när det skymmer - Pär Lagerkvist
(ur I stället för tro - 1919)

Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.

Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånar fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
människan som lån.

Allt är mitt, och allt skall tagas från mig,
inom kort skall allting tagas från mig.
Träden, molnen, marken där jag går.
Jag skall vandra -
ensam, utan spår.
Det är något särskilt med Ljusets kalender inne på Malmö Stadsbibliotek. Hela mitt sinne blir lugn när jag sitter där vid fönsterplatserna och blickar ut över vår konstgjorda lilla damm. Det kanske helt enkelt beror på ljuset, som fungerar som ljusterapi, eller så kanske mina sittplatser alltid är riktigt goda, enligt feng shuis alla principer. Och när skymningen infaller, förstummas jag av hur naturen kan vara så underbar, så fulländad.

Tröttheten är fortfarande så tung. Det är nog nu som allt börjar lägga sig på riktigt och mina skyddsbarriärer successivt börjar brytas ned. Hur lågt vågar jag sänka min gard?

1 COMMENT(S):

Det här är en av mina absoluta favoritdikter...den speglar den fascination och vördnad, men samtidigt ångest och vemod, man kan känna inför livet och världen. Det är synd att de flesta inte känner till Lagerkvist...för han försöker svara på de existentiella frågor som alla tycks brottas med i dag.