The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Let the trials begin

Jag kan inte nog förgrymma mig över hur dessa gamla skrynkliga gubbar med prydlig klädsel kan sakna så pass mycket skam i kroppen, att de ens kan få för sig att överklaga beslutet att häkta dem. Jag talar naturligtvis om rättegångarna mot de Röda khmerledarna i Pol Pots "Democratic" Kampuchea, som har tagit sin början nu i dagarna. Detta kapitel ur vår moderna historia kan det inte nämnas nog av, för att inte få oss att glömma bort det förflutna!

Dagens historielöshet är väldigt skrämmande att se, särskilt när människor i min ålder förbryllat tittar tillbaka när namn som Vladimir I. Lenin, Harry S. Truman, eller Gustav Stresemann nämns. Mao Zedong känner ni väl åtminstone igen? Om man inte känner till historien, hur ska man då kunna hjälpas åt att förhindra att liknande misstag begås igen?

Det är som sagt väldigt glädjande att den speciella tribunalen nu har satt igång sitt arbete. Minst lika glädjande är att en femte toppman inom partiet, Khieu Samphan, statschef för terrorregimen, greps igår. Tribunalens arbete måste bara lyckas! Själva förarbetet har pågått i över tio år, och själva processen förhalades ännu mer när det krävdes sex månaders förhandlingar innan de kambodjanska och internationella domarna kunde komma överens om hur rättsreglerna ska tillämpas. I praktiken betyder det att en blandning av internationella och kambodjanska rättsregler kommer att vägleda rättegången. Det är således allra första gången som brott mot mänskligheten och folkmord inte prövas av en internationell domstol.

Ni kanske undrar varför jag är så engagerad i denna fråga? När man har manglat ett ton böcker om Pol Pots avskyvärda regim i över ett halvår, så f-ntamej är man både cynisk och psykiskt störd om man inte vill se dessa monster bakom lås och bom!

2 COMMENT(S):

oj.. så du spenderade faktiskt så mycket tid på din EE? jahaja.. det förklarar ju vad var det nu.. 36 poäng eller? ;-)

Men det var ändå incredible!

 

nja, ok Jenny.. I'm busted.. :P
Jag räknade in heela perioden som vi spenderade på Extended Essay, och det var väl kring ett halvår? (Sen lite förläsning sista veckan under sommarlovet innan 1st draft..)

Tack för lovorden.. ^-^