The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ska rättvisa skipas till slut?

Glädjande nyheter talar om att Ieng Sary, tidigare utrikesminister för terrorregimen Demokratiska Kampuchea, slutligen är gripen. Låt oss inte bli mjuka av att denna man idag är en 78-årig gammal farbror som förmodligen stapplar sig fram med en träkäpp. Under ytan döljer sig en rutten själ med miljontals döda kambodjaner på sitt samvete (det vill säga om han har något samvete).

Vid maktövertagandet av de Röda khmererna i april 1975, började ett skräckvälde som skulle vara i fyra år och ta livet av minst två miljoner människor. Städerna evakuerades besinningslöst; politiska motståndare, tjänstemän och militärer till den förra regeringen rensades kallblodigt, människor drevs ut på landet till grymma arbetsläger och det var överlevnad på andra människors bekostnad. De avskyvärda förhållandena som människorna befann sig i under denna period av Kambodjas historia, går inte att rättvist återberätta med ord. Men en god inblick kan den Oscarsbelönade filmen "The Killing Fields" tillhandahålla.

När regimen slutligen föll 1979, efter att Vietnam invaderade landet, har de ansvariga för ett av de värsta folkmorden i modern tid, kunnat undvika att rättvisa skipas och leva ett drägligt liv. Den ökände ledaren för de röda khmererna, Pol Pot, fick det privilegiet att dö av ålderdom efter en tids husarrest 1998. Var finns rättvisan i allt det här? Hur ska de som föll offer för de röda khmererna någonsin få upprättelse? NÄR ska de ansvariga få sona för sina avskyvärda brott?

Jag hoppas innerligt att den FN-stödda tribunalen inom kort ska få igång rättegångarna mot dessa svin, och ge dem det straff som de förtjänar. Detta för att möjliggöra avslutandet av ett dystert kapitel i Kambodjas historia, samt kunna låta de djupa såren börja läka och för att folket ska kunna se framtiden an med tillförsikt.

2 COMMENT(S):

Problemet är bara, att det straff som de förtjänar inte existerar. Och ifall det gjorde det, vem skulle ha rätten att utföra det?

Övrig kommentar till inlägget: 36 poäng, eller hur var det nu? ;-)

 

Hmm, en mycket intressant tanke Jenny. I vanliga fall brukar skuldkänslor över allt ont som man har orsakat folk, vara den värsta tortyren. Men skuld existerar antagligen inte hos dessa individer heller.

36 poäng? :P haha, du har gott minne Jenny!