The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Även läkare är vanliga människor

När mor min, började inom barnomsorgen var det raka vägen till polishuset för att få ett utdrag ur brottsregistret. Så vad är orsaken till att inte göra detsamma för vårdpersonal? Omvårdnad av barn skiljer sig väl inte nämnvärt från omvårdnad av människor rent generellt, eller?

Antagligen krävs det alltid skandaler innan lagstiftning ändras. Vandelsprövning av personal inom barnomsorgen kom ju till efter pedofiliavslöjandena, som vi säkert minns. Kanske händer samma sak för vårdpersonal nu, efter DNs avslöjande idag att Karolinska Institutet antagit en straffad mördare till läkarutbildningen. All heder åt PIL-antagningen, men även rutinerade psykologer och läkare kan ju missa att de har en dömd mördare framför sig (efter 45 minuters samtal vardera)! Mord är väl tillräckligt illa oavsett, men personen i fråga avtjänade straff för ett så kallat hatbrott. Det vill säga ett brott där motivet varit att kränka/skada/döda en person på grund av dennes etnicitet, sexuella läggning, hudfärg, trosbekännelse eller andra liknande orsaker.

Jag vill tro på att människor kan förändras till det bättre, jag vill tro att människor av naturen inte är onda, och jag vill tro att ingen, som är vid sina sinnens fulla bruk, egentligen vill tillfoga en annan människa skada. Men i detta fall är förtroendet för mannen som framtida läkare, redan allvarligt skadat. Han har, innan han blivit färdig läkare, redan utfört något som är oförenligt med läkaretiken och läkareden.

Men det kanske inte spelar någon roll? För så fort den vita rocken åker på, behandlas ju ändå alla läkare som om självaste Jesus återigen stod bland oss. Inte sitter vi i väntrummet och funderar över om läkaren vi ska träffa har gjort något brottsligt? För Guds änglar på jorden kan väl inte synda?

2 COMMENT(S):

Sorry, men tyckte att du tror att vi alla förknippar läkare till Guds änglar var intressant. Med intressant menar jag att, nej vi alla förknippar inte läkarna som Gud änglar. Det finns nog många olika sorters läkare ute i världen och alla är dom inte goda.

Kram Dai sao

 

:) Jag är medveten om min grova generalisering i slutet. Men jag vill ändå tro att majoriteten av alla människor har ett enormt förtroende för läkare (ibland lite för mycket).

Kram