The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Sesam öppna dig

Minns ni sagan om Ali Baba och rövarnas hemliga skattkammargrotta som enbart öppnades för de magiska orden "Sesam öppna dig"? Minns ni kanske vidare att man som barn ofta (alltid), drömde om att själv finna någon stor skattgömma i något av köksskåpen, eller varför inte under golvet i sitt rum, där man tyckte sig höra "håligheter"? Men skatterna förblev ohittade och barnadrömmarna bleknade bort...

Nu när jag är i vuxen ålder, kom jag att tänka på den sagan igen under helgen i Malmö. För i vår moderna värld finns där också flertalet magiska ord. De öppnar måhända inga gömda skattkamrar med guld och diamanter från golv till tak, men de öppnar människors sinnen.

I förra månaden när jag tog med mig min yngste bror till Ortodontikliniken, var tandsköterskan och tandläkaren ganska så vanligt "kyligt artiga". När de undrade om jag var min brors pappa, blev det antagligen lite för pinsamt för dem. Lite trevande ställde de då frågor om hur gammal jag egentligen är och vad jag gjorde för något. När det då kom fram att jag skulle börja läsa medicin, blev all kylighet med ens som bortblåst. Tandsköterskan formligen skuttade upp och ned av entusiasm och pratade glatt om hur svårt det till synes verkar vara att bli antagen i Sverige, och insisterade på att jag skulle komma förbi någon gång och berätta hur det går för mig.

När jag åkte till Malmö i torsdags så trodde jag att det skulle bli en lugn familjemiddag, men ack så fel jag hade. Hela släkten hade samlats där hemma (dels även på grund av den kinesiska traditionen att hälsa på släktingar efter nyårets början), och aldrig har jag sett dem så glada över att få träffa mig. Ett nästintill kungligt mottagande med folk på båda sidor om en; handskakningar, kramar och lyckoönskningar om vartannat. Det enda som fattades för att likställas med paraderna på TV, är de små flaggorna som folk så energiskt viftar varandra i ansiktena med.

Orden "läkarstudent" eller "medicinstudent" har en ytterst märklig inverkan på folk. Det är som att de orden penetrerar människors skyddsbarriärer och fasader. Familj och släkt sträcker lite extra på sig nu när de går ute bland folk, och främlingar verkar inte riktigt vara främlingar längre... Nog är det allt underligt, synes I ikke?

3 COMMENT(S):

Ahh... jag vet vad du pratar om.
Dessutom ska det vara helt i ordning att man blir en slags trofé mer än någonsin. Som min mamma som jag knappt har någon kontakt med går och berättar för alla som *vill* höra om hennes dotter som studerar juridik i Tyskland. Håhå jaja

 

Tråkigt att det finns människor som värdera andra människor
beroende på utbildning och social status.

 

Jenny: Men man kan inte låta bli att unna dem lite... Man ser hur deras ögon glimrar ikapp när de berättar om sina barn... hehe

Micke: Det är riktigt tråkigt, men dessvärre verkligheten.