The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

De tio pluggorden

"Oh Gud, Allah, Buddha, Krishna... tänk om jag inte klarar av tentan?! (tung andning) Oh nej, vad händer om jag dumpar?!? (förhöjd puls) Oh skit, då har jag ju bara TVÅ chanser kvar för att klara mig?!?! (rödflammig i ansiktet) Tänk OM jag blir utkickad?!!?!? (hyperventilerar)"

Världen går väl inte under för en misslyckad tenta. Men för självförtroendets skull är det ju väldigt bra om man passerar första "gaten" så att säga. Då har man tagit sig igenom den första av tjugofyra ungefär. Låter väl inte så farligt, eller hur? Blir bara en massa extrem hjärngymnastik och streching. Pallar man inte trycket kan man ju alltid börja med lyckopiller. Eller som läkarstudenter nere i Centraleuropa gör, fodra dina kläder med post-it lappar på examen, som är täckta med utsökta anteckningar.

Det är av yttersta vikt att man redan från början finner en balans mellan skola och fritid. Det går ju naturligtvis inte med att glo i böcker tjugofyra timmar om dygnet under sex år. Vad händer efter det, gräva ner sig i stressigt arbete under resten av ditt liv (förutom om du arbetar på vårdcentralen förstås)? Nej, det är livslångt lärande man har framför sig, och det ska gå hand i hand med god hälsa och välbefinnande för att man ska orka.

Senaste tidens tentapluggande har inte riktigt varit särskilt sunt. Det har varit mycket korvstoppning och alldeles för lite vila. Den veckolånga visiten i Malmö innebar att man grävde ner sig själv i böckerna och avskärmade sig från omvärlden. Möjligtvis är det nödvändigt och på det sättet som många gör det på, men det är banne mig inte sunt. Däremot har jag under de senaste dagarna börjat känna en viss stabilisering av vågen.


De tio pluggorden
I. Pluggandet är effektivt upp till en viss gräns, passerar du x antal timmar är det bara slöseri med tid.
II. Finn din studieplats där du får ro och frid, med säkert avstånd ifrån alla stress- och distraherande moment som Facebook och MSN.
III. Ge dig själv tid för avkoppling och vila.
IV. Ta med nyttig mat och frukt, för att slippa de frestande Selecta automaterna på universitetet. (Tänk på magen som ska visas för omvärlden till sommar.)
V. Strunta blankt i hur mycket de andra har läst, fokusera på ditt eget.
VI. Skjut inte upp läsandet, utan ta bit för bit dagligen. (Tänk som sköldpaddan...)
VII. Var inte för stolt för att be om hjälp och vägledning.
IIX. Skaffa dig ett liv utanför skolans murar.
IX. Motionera.
X. Tro på dig själv! Om inte du gör det, gör ingen annan det heller.

5 COMMENT(S):

Ang. punkt IV:

Jag kände mig också lite stressad när solen kom fram och började tänka på Beach 08.. men sen kom jag på att jag numer är så pass gammal att jag kan avskriva mitt inte så muskulösa utseende som "kvinnliga former" .. ;)

Mitt problem nu är att jag tycker att det jag pluggar är fasansfullt intressant. Men det är själva idén- att packa laptopväskan, gå till den juristiska avdelningen på universitetsbiblioteket (eller ännu värre: juristbiblioteket)och plugga intensivt i fem timmar som tar emot...

Och då är jag inte ens uppe i de åtta timmarna om dagen som krävs!!
Suck

 

Gud vad jag känner igen mig i ditt inlägg, hur allting ibland bara slutar med att man sitter och hyperventilerar, jag har tenta nästa vecka, fy fan. Ibland funderar jag på att skita i alltihop, men det vill jag ju inte.
Bra tips, LISTOR RULES!!
heheh träning va det ja, gillar Jennys kommentar, kvinnliga former är det, och det är ju vackert dessuotm! :P
Har du hittat nåt bra gym i Odense då? Det känns ju lite som att träning, sund mat och allt det där hör ihop med bra pluggande, man får ju mer engeri, men tvyärr är det oftast den sunda maten och träningeen jag hoppar över när jag är som mest stressad. ond cirkel?
Stressa inte för mycket nu vännen! Tusen kramar!

 

hihi.. listor OCH sköldpaddor! (plus bilden JAG-den-grymt-duktiga-fotografen tog!) kan det bli bätttre? :)

 

Visst var det bättre på gymmet :)

 

opps! Jag hade visst glömt att svara på de snälla kommentarerna som jag har fått... undskyld!

Jenny, du har kanske kvinnliga former att avskriva sommarstressen med, men vad ska en stackars kille säga.. gubbformer?!

Caroline, gym har jag sett några av, men inte har jag gått in där inte.. :-P Du är duktig som tar träningen iaf, jag hoppar över träningen och tar bara "sund mat" och massa läsande... ond cirkel här också? :-P

Betty, du hade tur med kameran den dagen... dessutom måste den här bilden vara den 32e... :-P

Det var enklare på gymet Micke! Det var bara att gå till jobbet och prata med kollegor och folk som tränade.. På det viset var det nog bättre. :-)