The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Konsten att ta sig in på läkarprogrammet i Danmark

Hejsan! Kul blogg, har också funderat på att läsa till läkare i Odense men jag undrar hur de kom in och hur du gick till väga? Hur mycket ska man ha i snitt? Är det som i Sverige 20.0? Vore jätte tacksam om jag fick ett svar, lycka till med studierna!! =) MVH

*

Dessvärre är det den grymma sanningen att jag i allra sista stund hann ansöka till medicin i Danmark innan dörren till svenskar, som från att ha varit vidöppen, endast blir stående på glänt nu. När inte problemet med betygsinflationen och den orättvisa "lottningen" till platserna på Sveriges sex olika läkarutbildningssäten tacklades, fanns i alla fall möjligheterna för den stora majoritet som inte kom in, att söka sig till antingen Danmark, Öststaterna eller de brittiska (och amerikanska) universiteten.

Det är alltid en svår avvägning med tanke på att de sistnämnda alternativen för det mesta innebär en enorm skuldsättning innan man ens är klar med sin utbildning. Det kan vara svårare att bli antagen med svenska betyg i Storbritannien, de prioriterar dessutom sina egna medborgare framför "oversea students", och återigen, det är dyrt. Man är dock alltid välkommen till öststaterna där i stort sett samtliga länder erbjuder läkarutbildningar på engelska för skandinaviska studenter, men kontrasterna är stora både samhällsmässigt, kulturellt och språkmässigt. Det är trots allt minst sex år som man kommer att tillbringa i det nya landet och det är ju viktigt att man trivs.

Gamla Danmark kunde vi alltid räkna med, fram tills nu. Med den alltmer utbredda läkarbristen, är det förståeligt att Danmark inte kan fortsätta att utbilda svenskar som efter avslutad utbildning flyttar tillbaka till Sverige. Antalet svenska läkarstudenter i Danmark har nästan halverats sedan nya betygsregler trätt i kraft. Innan hade svenska studenter gynnats om de läst tre ämnen på högsta nivå, medan danskarna behövt fem ämnen på högsta nivå för att tillgodoräkna sig bonuspoängen, nu är det så att säga "lika". För den enskilda studenten innebär det ytterligare svårigheter för att få möjligheten att läsa till läkare.

*
Tack! Väldigt roligt att du tycker om bloggen och att du överväger att komma till Odense och studera! Jag tycker att du definitivt gjort det bästa valet utav tre! ;-)

När jag ansökte konkurrerade jag med mina IB betyg, vilket förhåller sig på lite annorlunda sätt jämfört med de svenska slutbetygen. Jag skrev även en så kallad "Motiveret ansøgning" till kvot 2 antagningen, där man presenterade sig själv på bästa möjliga sätt och vilka skälen var till att man ville bli läkare och varför just jag skulle bli erbjuden en plats. Tydligen räckte mina betyg, därför blev jag antagen i kvot 1 och behövde aldrig gå igenom kvot 2 proceduren.

Hur kvot 2 antagningen går till, där uppsatsen som man har skrivit avgör om man blir kallad till det, är lite olika mellan universiteten, men i Odense gjorde man ett Multiple-Choice prov, varefter man blev intervjuad. Vissa kompisar som gått igenom säger att provet inte var särskilt avancerat, utan handlade om alltifrån grundläggande naturvetenskap till att inbegripa samhällsfrågor. Hur väl intervjuerna gick är en väldigt individuell sak.

Anledningen till att jag skrev "gjorde" är av det skälet att antagningen till Syddansk Univ. har ändrats något. Vad som är detsamma är fördelningen av 125 platser vardera på kvot 1 och 2. Alla som skickar in en ansökan konkurrerar om platserna på kvot 1, där 19,64 enligt svensk betygskala, krävdes för att bli antagen i fjol. Om man inte kommer in genom kvot 1, deltar man automatiskt i kvot 2 antagningen, som består av två delar. Först möter man upp i början av maj där man skriver ett Multiple Choice Test, och "alla" som har minst 14,9 (sv.) blir kallade till provet. De 280 (inofficiell siffra) bästa blir kallade till ett intervjutillfälle senare samma månad, som från och med i år går till på det viset att man får gå igenom sju olika stationer med sju olika uppgifter, där man har åtta minuter på varje station att imponera. Dessa så kallade Mini Multiple Interviews avgör vilka 125 som blir antagna.

En fullständig lista på betygskriterier och vilka krav som ställs på en nordisk sökande kan hittas här. (Gäller Syddansk Universitet.)

Så gå till närmaste SYO-konsulent eller Infotek och hämta Din KOT-katalog redan idag.

Stort lycka till med ansökningen!


Tillsyn av länkarna den 22 sept 2008

5 COMMENT(S):

Men vad irriterande! Så skriver du ett så långt och fint inlägg och får inte några kommentarer!
Men du kan ju skicka in det till nån tidning?

Jag ser sydsvenskans artikel för mina ögon redan nu:
"Längtan efter att få rädda liv förde honom till pölsens Land"

eller nåt ... ;-)

 

Haha, du är för go' Jenny! Men om det är någons texter som ska publiceras så är det väl dina. ;-)

 

Hej! Jag har också funderat på Danmark, och går IB nu.. Men hur höga Ib betyg krävs? och vilka ämnen?

/Carolina

 

Carolina, det verkar som att det krävs ca 38p för Odense och Århus (som lägst) och 39-40p för Köpenhamn.
Se här. (Under fliken 'Karakter')

Det är bra om du har läst kemi, fysik och biologi. Men endast de två första krävs har jag för mig.

 

Läs komplett inlägg om IB-betyg och att läsa till läkare i Danmark HÄR.