The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

What is good, and what is bad?

Så smått, så smått har hjärncellerna aktiverats, och man följer nätt och jämnt med på vad som sägs på föreläsningarna. Mor har skickat med mig en burk tabletter med multivitaminer och mineraler, med instruktioner om en tablett dagligen. Kanske ska jag börja lyssna på hennes råd så att hjärncellerna återvänder fortare? Snart är det påsk också, och det betyder naturligtvis... EXTRA mycket plugg inför tentan! Men ska även försöka uppdatera bloggen naturligtvis, tills dess... bear with me.

*

Efter snart två månader här i Odense har man bott in sig så pass att man har en bättre uppfattning av läget. Så vad är bra och vad är mindre bra?

GOOD!
 • Större utbud av ekologisk mat än i Sverige.
 • Postutdelning även på lördagar.
 • Cykelvägar längs med samtliga vägar!
 • Alkoholförsäljning runt varenda gathörn.
 • Tänkt tanken på att ha choklad på mackan? This is the right place for you then! Det finns så kallade "påläggschoklad", tunna skivor av mjölk- eller mörk choklad.
 • - Sødsager, slik, kager, lagkage... Danskar är överförtjusta i sötsaker och kakor! Det är gott, nackdelen är att magen sticker fram efter ett tag... (Lägg då till några extra pilsner dagligen och summa summarum blir: Magen putar ut rejält!)
 • Danskar äter väldigt mycket grovt rågbröd, med alla möjliga frön och nyttigheter i. (Sen att det läggs massa sötsaker ovanpå är en he-elt annan sak. Undantag är danskarnas stolthet: smørebrød. Rolig sketch med Preben & Preben och dansk smørebrød HÄR!)
 • Riktig god bankservice! (På Nordea i alla fall) Snabbt och effektivt, jämfört med Swedbank i Malmö där man står i kö i över en timme när det bara är fem nummer före(!)
 • Frånvaro av störiga ungdomar på bussar, gator, torg,... (Här slipper jag äntligen impulsen att vilja sticka ut mina ögon, och punktera mina öron varje gång jag stöter på "konstant spottande" ungdomar, sådana som ger ifrån sig irriterande gallskrik, för högljudda mobilkonverationer på allmänna platser eller bara är allmänt ouppfostrade.)
 • Mer jämställd krogmiljö; även tanterna tar en pubrunda på stan för att ta några öl tillsammans.

BAD!
 • Ojämna och trånga trottoarer. (Kommer det en gamling med rollator är det bara att hoppa ut på gatan..)
 • Samtliga butiker, köpcentrum och mataffärer är i princip stängda på söndagar. (Vad gör de, går i kyrkan eller?) Förutom första söndagen i månaden då allt har öppet och alla stormar till... (Kyrkan har stängt då... perhaps?)
 • Svårt att få tag i smör med fettinnehåll under 60%. Vill du, kan du även få köpa smör med 100% fett... (Det finns Lätta att köpa i exklusivt utvalda butiker.)
 • Var finns falukorvar att köpa?! (En udda matvara att sukta efter, jag vet. But I crave for korvstroganoff!)
 • Om du trodde att vädret är dålig i Malmö får du tänka om! Konstant motvind när man cyklar, spöregn, grått och trist... Sol är en bristvara! (Därför går nästan ALLA danska ungdomar och solar sig konstigt "bruna".)
 • Rena monopolmarknaden! Glöm allt vad valfrihet innebär. Du har en elleverantör, en TV-programsleverantör, och en internetleverantör, att välja mellan. Var glad över att du får välja leverantör av mobiltjänster i alla fall!
 • Återvinning? Källsortering? - Bare kaste alt i samme container. Det blandes jo alligevel til slut.
 • Betala för tvättning! (Visste ni att det fortfarande existerar mynttvättomater i Danmark?)
 • Är yttersidan på huset OK? Var inte säker på att baksidan är detsamma. Det finns ännu många riktigt gamla hus kvar, där bakgårdarna ser likadana ut som under industrialiseringen. (Tänk gamla tegelradhus à la England.) Utomhusmiljön är underprioriterad här.
 • Ommålning av lägenheten invärtes efter varje hyresgästsbyte, på egen bekostnad! Hyresvärden kör ut dig en två veckor innan lägenhetsbyte, och det målas om oavsett hur det ser ut där inne, och pengar dras av från din deposition. (Sitt snällt och vänta på den lilla peng du får tillbaka av den stora peng du pantsatte!)
 • ...vad jag saknar mest är mikrovågsugnar på universitetet så att man kan värma den medtagna matlådan! (Säkert danskarnas strategi för att få fler att köpa maten i skolrestaurangen. Man kan inte säga annat än att danskar vet hur man får in pengar.)

6 COMMENT(S):

Ah, vilket roligt inlägg!
Snälla, kan du inte skicka sådant chokladpålägg som är tunna skivor? jag ÄLSKAR det! Jag verkligen älskar det, men jag vet inte om den bästa sorten säljs fortfarande (den röde baron tror jag det hette).

Det kan ju inte väga så mycket ;-)
I övrigt låter en del saker som tyskland. Typ söndagarna, och trottoarerna ;-)

 

Först tänkte jag.. oj vilken bra stad Odense verkar vara, men allt det där negativa var verkligen Negativt!!

Jag är ledsen att du behöver bo där =P Haha.. nej nu ska jag inte vara sån förrän jag varit där. När får man komma? =)

 

åh en till som saknar falukorv! jag har letat i de flesta kedjor efetr denna underbara delikatess... jag har sett tjockare korvar som SER UT som falukorv, men jag undrar om de verkligen är vad de ser ut att vara..??..........har du märkt att många av deras korvar kalals nåt med medister... jag tänker då bara på såna där isterkorvar, du vet dem med typ 80 % fett och som i princip består av vita, "fett"liknande kulor inuti.. alltså inyte salami, men utan "isterband" el nåt sånt......hursomhelst har jag gått den säkra vägen och lagat "kycklingkorvstroganoff"
agnes

 

Hejsan! Kul blogg, har också funderat på att läsa till läkare i Odense men jag undrar hur de kom in och hur du gick till väga? Hur mycket ska man ha i snitt? Är det som i Sverige 20.0? Vore jätte tacksam om jag fick ett svar, lycka till med studierna!! =) MVH

 

nämen oj bror, du har så många fina kommentarer redan så jag behöver inte ens kommentera ju..! :D

Och JA, jag ÄLSKAR listor! Woohoo, särskilt de små bittra småstilta paranteserna däremellan.. ke ke ke skooona mig xD Vet du vad? De goda punkterna med Sverige fullkomligt slaktade de goda i Danmark.. eller vänta.. båda handlade om danmark va..? *läser blogginlägget igen*

Aah.. danmark var det bara om.. sån patriot du har blivit *fnys*

 

Jenny,ge mig din adress först så ska vi ordna det på ngt vis! ;-P

Karro! haha, kan man inte känna bitterheten sippra fram mellan raderna? :-P Du kan komma anytime, jag lär inte ha ngn "ledig" tid merän under somrarna. Willkommen heißen!

Agnes, jag vågar heller inte prova deras "delikatess-korvar". :-P Du måste visa mig kycklingfalukorvarna! :-D

Syrran, du är lika virrig som vanligt.. tsk tsk.. *skakar på huvudet*