The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Rätten till liv eller abort?

Det är så sant som uttrycket säger, att "Kunskap är makt". Men biverkningarna av att veta mer är att man till en början blir förvirrad och inte vet vad man ska tro på i vissa frågor. Just nu läser vi embryologi, det vill säga om befruktningen och fostrets tidiga utveckling. Det är minst sagt väldigt fascinerande, inte minst med tanke på hur otroligt koordinerade cellerna visar sig vara och hur fantastiskt snabbt ett foster utvecklas. Redan i femte veckan efter befruktningen börjar fostrets hjärta att slå och konturerna av armar och ben börjar synas. I vecka åtta börjar ansiktet att utvecklas och bli mer människoliknande, och fingrar och tår börjar också ta form för att i vecka nio kunna gripa tag i saker och ting med fingrarna om det placeras i dess handflata (andra fingrar, tår, näsan..)!

När jag satt och läste embryologin, kändes plötsligt frågan om abort inte alls lika självklar längre. För mig har abort alltid varit en självklarhet som jag inte ägnade så värst mycket tankekraft på, fram tills nu. Ju mer man vet om en sak, desto mer komplicerat blir det. Abortens genomförande eller inte, är ett svårt beslut för föräldrarna till barnet att ta. Man har hört argument som att det är kvinnans kropp, och att beslutet om en eventuell abort ligger helt hos henne. Har fadern till fostret någon talan överhuvudtaget? Kan han vilja behålla barnet när modern vill genomföra en abort? Vidare har det sagts att abort är en mänsklig rättighet, men kan det verkligen vara en mänsklig rättighet att ge sig själv rätten att avsluta ett annat liv?

Nästa fråga är i så fall i vilket stadium som det är "liv" i fostret? När den kan klara sig själv utanför livmodern, eller redan från första början? Med tanke på hur tidigt i graviditeten som man redan kan urskilja en "mini-människa", var bör gränsen för abort gå någonstans? För närvarande är det lagligt fram till vecka arton i Sverige, men om det finns några särskilda skäl är det tillåtet fram till vecka tjugotvå, med Socialstyrelsens tillstånd.

Om man nu skulle sänka abortgränsen kraftigt, skulle många fler kvinnor vara tvungna att föda barnet med tanke på att nära 35000 aborter genomfördes under 2005, skulle det då betyda att många fler oönskade barn föddes? Är det bättre att föda ett barn som inte är önskat för att sedan adoptera bort det, eller är det "bättre" att genomföre en abort?

Det är ytterst komplicerade frågor som inte har några raka svar. I nuläget vill jag fortsatt stödja kvinnans rätt till abort, om än lite kluven i frågan, men jag skulle förespråka en sänkning av gränsen för abort till åtminstone samma nivå som våra nordiska grannländer, vid tolv veckor. Vad tycker Ni andra i frågan?

6 COMMENT(S):

ja.. det är sannerligen inget lätt ämne.
Som kvinna står jag för rätten till abort, slutligen är jag ju den enda som upplever själva graviditeten och förlossningen i första hand (förutom fostret) och därav ligger ansvaret när det kommer till kritan, hos mig. Ska någon kunna tvinga mig att inte bara genomgå/-lida nio månaders graviditet OCH en förlossning, om jag inte vill, och om jag inte vill behålla barnet?

Å andra sidan tror jag aldrig att det är lätt att ha gjort en abort. Vilket inte måste betyda att det är fel.

Visst, man kan känna medlidande med fäderna som inte får bestämma i frågan, men å andra sidan vet de ju bara om att de hade kunnat bli pappa, ifall någon berättar det för dem...det finns väl ännu inga bevis för att en man känner på sig när hans spermie har lyckats befrukta ett ägg och det ägget nu utvecklas?


Det är visst fascinerande med celler och deras funktioner och hur de tillsammans skapar något som kanske är ett liv. Men står inte det livet på samma plan- rent "cellutvecklingsmässigt" (ja, terminologin känner jag inte till) som vissa djur som vi äter varje vecka utan att tänka på det?

Jag tycker då att om man är helt emot abort så ska man vara helt emot att döda alla organismer med samma eller liknande "uppbyggnad".

 

Mycket bra slutkläm i ditt inlägg Jenny! Undra hur många Antiabort-aktiviser som är vegitarianer?

Bra och svårt ämne du tar upp Steve, jag visste inte att fostret redan i vecka nio kan gripa tag i saker. Det det där med att rätten att bestämma över liv är svårt, Bush är emot abort och för dödsstraff, eller hur är det nu?

Själv hävdar jag att abort ska användas försiktigt. Jag har arbetat genom RFSL med säkrare sex info, och det är ju ett sätt att förebygga det, men det händer ju att man blir gravid mot sin vilja, preventivmedel som inte fungerar, våldtäcker...
Jag hävdar att det måste finnas abort helt enkelt! Vissa kallar det mord, men jag tror att det är en del av jordens balans,det ingår i gud stora plan att människor är fria och har fått en möjlighet att lyssna till sitt inre och fullfölja sina drömmar, förhoppningsvis vet man vad som är rätt för sig själv.

I frågan om män har rätt att bestämma(ännu en svår fråga)... Men jag måste nog säga nej. Jag hävdar att en man inte kan vara det slutgiltliga beslutfatttande organet i den här frågan. Om han nu så gärna vill ha en barn kan han väl skaffa sig det med en kvinna som också vill ha det, orättvist kanske, för vi kvinnor kan ju skaffa barn utan en mans tillåtelse, men ja...så är det ju! Inte visste jag att jag hade särartsfeministiska drag...hehe. Men visst är det så att vår biologi spelar stor roll i denna fråga. Förhoppninsvis missbrukar inte män och kvinnor varandra på det sättet.
Så i slutänden handlar kanske allt det är om sunt förnuft, kärlek och respekt, att känna av vad som verkligen behövs? Lyssnar man innåt så vet man nog...

 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 

jaaa..alltså, du nästan tvingar oss till ett svar genom din partiska bild bror! -.-' So I am not going to answer it..jag tror man tänker mycket annorlunda ifall man inte hade sett just den bilden du hade med. För den påverkar otroligt mycket..

(förresten.. snubben som kommentarer ovanför mig..är nog en sån..mass-postare....han fattar nog inte ens ett shajt av vad du har skrivit hahaha)

 

Jenny, det där med att jämställa oss med andra organismer som vi dagligen äter, är också det ett svårt ämne. Majoriteten skulle nog inte hålla med dig, och vegetarianerna skulle jubla med dig. Jag är lite av en hycklare vad gäller den frågan, så jag ska inte uttala mig närmare.Men jag tycker inte det går att jämställa foster med djur.

Caroline, blir du fortfarande förvånad över Bushs dumheter? :-P
Men apropå Guds stora plan, håller jag inte med dig. Vad som ingår i planen vad gäller graviditet är att ett foster som inte utvecklas korrekt el. stöter på olika komplikationer oftast stöts bort redan i början av graviditeten. Abort är därför ingen naturlig del av graviditeten, så om vi ska dra in Gud i det hela, tror jag inte att han ens tänkte tanken på mekanisk borttagning av foster.

Betty, jag var medveten om att bilden skulle ha en stor påverkan, men det kändes viktigt att visa hur fostret såg ut i den veckan där abort ännu är tillåtet. Det hade därför varit förnuftigare att göra som våra grannländer och sänka gränsen...

 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.