The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Gör en insats - sätt press på militärjuntan!

Ingen kan ha undgått cyklonen Nargis förödelse i Burma i veckan som har gått. Officiella siffror från militärjuntan ligger på kring 30.000 dödsoffer, men man fruktar att siffran kan vara betydligt högre. Med den stundande förhalningen av internationella hjälpsändningar och expertis som söker sig till Burma, lär dödssiffran stiga ännu mer på grund av sjukdomar, svält och brist på rent vatten, som följer i cyklonens spår.

Militärjuntan är framförallt rädda för att öppna upp landet, och vill istället bara ta emot pengar och förnödenheter som de själva kan dela ut till folket, och på så vis kunna framstå som "hjältar" för det burmesiska folket antar jag. Veckans rapporteringar om militären som beslagtar hjälpsändningar och hindrar internationella hjälporganisationers personal att komma in i landet är oerhört frustrerande tycker jag. Häromdagen stod det exempelvis att "38 ton högenergikex som kunde mätta 95.000 av de 1,5 miljoner människor som uppskattas ha drabbats av cyklonen" beslagtogs av juntan. Samtidigt visar burmesisk statlig television hur militären är ute och "hjälper och räddar" folket, genom upprättande av läger och utdelning av förnödenheter, när de i själva verket knappt har synts till utanför kamerorna. (Kolla även in satellitbilder före och efter cyklonens härjande på BBC News.) Jag är rädd att militären kommer att använda detta tillfälle för att fylla på sina lager av rikedomar på befolkningens bekostnad. (Varför gör inte Bush nytta när det verkligen behövs? Har han inte varit ovanligt tyst?)

Vad kan vi vanliga människor göra? Vi kan donera pengar och förnödenheter. Vi kan även pressa på de burmesiska myndigheterna att släppa in internationella hjälparbetare samt de hjälpsändningar som sänds till landet just nu i skrivande stund. Gör en skillnad du också! Skriv under Amnesty's blixtaktion på nätet och sätt press på militärjuntan!

0 COMMENT(S):