The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Värdig lön för våra sjuksköterskor!

Det må redan ha varit storstrejk i tre veckor, men bättre att ge sitt stöd sent än att aldrig ha gjort sin röst hörd. Jag är medveten om att Vårdförbundets krav på en löneökning på 1700kr under de följande två år kan sticka i ögonen på övriga fackförbund. Det är en hög höjning jämfört med vad de övriga har fått igenom. Men jag tycker definitivt att det är ett rimligt pris att betala! Arbetsgivarna och politikerna håller inte med mig, men just därför är jag ingen politiker heller. (Hade jag varit det skulle jag vara tvungen att antingen bli cynisk eller tvingas avgå, efter att ha kört budgeten i botten eftersom jag låter mina värderingar och principer styra istället för pengarna.)

Jag tycker att man bör tänka över vad för slags arbete som sjuksköterskorna utför och vad de får betalt i reell lön. Våra sjuksköterskor -ursäkta ordvalet- slavar under läkarna och är de verkliga patientombuden inom vården. Även om det är läkarna som har huvudansvaret för patienterna är det fortfarande sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden som har hand om den vård som betyder något för den enskilda patienten. Sjuksköterskor har hand om medicineringen, vårdar, ger patienten omtanke, och är en som gör en oerhört stor skillnad inom vården. För all detta ansvar ligger deras genomsnittslön på ynka 23.900 kr i månaden. (SCB: 2007) Jag vill inte jämföra och på så vis nedvärdera något annat yrke, men det är bara till att konstatera att mindre ansvarsfulla arbeten kammar hem betydligt mer pengar.

Det är synd att jag inte var i Malmö och deltog i demonstrationen. Men kanske var några vänner eller Syster med i tåget? Hursomhelst så är sanningen den att vi gör klokast i att: "Var(a) snäll mot syrrorna, (för) vi träffas senare", som det stod på ett av plakaten enligt Sydsvenskan.

Vem kan undgå att bli gammal och sjuk? Kan du vara säker på att det finns någon vid din sida som tar om dig och gör så att du känner dig trygg? Kan du vara säker på att någon håller dig i handen när det är dags och leder dig över till andra sidan? "...syrran står alltid vid din sida..."

7 COMMENT(S):

jag håller helt med!
Min hårt arbetande kusin är sjuksköterska i Malmö och strejkar på för fullt.

 

Håller helt med dig. Jag har börjat fundera över varför media inte klarar att problematisera det faktum att fyra landsting hittills är undantagna. Jag frågar mig varför och har sökt på nätet för att få svar. Uppenbarligen har dessa landsting tagit den tidigare lokala förhandlingen på större allvar.

 

Jenny, hoppas strejken lönar sig för din kusin och övriga ssk.!

Farmor Gun, media har sen svårt att problematisera mkt på senare tid. Kanske faller standarden, kanske blir media mer politiska som de i USA?

 

Mestadels av min arbetstid håller jag inte patienter i handen.. Jag gör både medicinska bedömningar och omvårdnadsplaner. Jag vet att folk menar väl när man säger att vi håller handen eller annat gulligt, men vårt yrke är mycket mer än så...Vem som helst med empati kan hålla handen och få människor att känna sig trygga. Det vi gör kräver en hel de utbildning. Hoppas du inte tar illa upp...
Mvh

 

Självklart tar jag inte illa upp Viveca! Jag är ju av förståeliga skäl inte så insatt i vad ssk kan göra förutom det som ALLA känner till, nämligen hålla handen och ge mediciner. :-) De arbetsuppgifter som du har tagit upp talar ju bara än mer för att ni förtjänar högre löner.

Därför förstår jag inte varför långstrejken bara resulterade i en 4, 3 och 2,0% löneökning under följande tre år. Att jämföra med de danska ssk vars nya avtal ligger på +14,1% över samma period. Då har danskarna redan en betydligt högre genomsnittslön än svenska ssk.

 

bara en instickare, whats up med ny eximinerade läkare då? skamlöner väntar, 23 tusen e de bra för 6 års studier? Mer pengar till vården tack

 

Det är sant att ingångslönen är låg.. väldigt låg.. Men vi kan se fram emot löneökningar som ingen annan yrkesgrupp kan föreställa sig iaf. Genomsnittslönen ligger väl på 45000 kr eller? Om man är inställd på att tjäna pengar kan man alltid flytta till Danmark och Norge och arbeta. Eller arbeta genom bemanningsföretag...