The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Omöjligt att bli läkare?


Läs årets ansökningsguide 2013 HÄR!  

Hej. Okej, det här kommer låta konstigt, och du kanske inte är rätt person, men jag googlade "bli läkare" och då kom du upp, så... hej.

Jag kan ingeting om naturämnena. INGENTING. Jag gick Barn-och-fritid, där vi läste Naturkunskap A. Jag fick G. Jag valde Matte B som extrakurs, och var väldigt nära att få IG -den enda anledningen till att jag fick G var en extrauppgift jag gjorde.
Fysik, kemi och matte är typ den värsta mardrömmen som finns. Jag gick ut gymnasiet med ett snitt på 16, eller 17 om man räknar bort idrotten.
Jag vill bli läkare.

Vad tror du? Är det ens någon ide att jag börjar läsa upp mina betyg och plugga kemi och allt det där? ELler ska jag bara ge upp och satsa på något annat? Jag kan tillägga att det inte är lathet som får mig att inte kunna.. jag var iofs lat i skolan, men jag har svårt även när jag verkligen försöker.

/Tacksam för svar

*
Min allra första tanke är att det blir tufft, men inte helt omöjligt för dig att komma in på något universitet och börja utbilda dig till läkare. Som tidigare kommentatorer har upplyst dig om, så får du räkna med att det kan ta minst flera år innan du ens är kvalificerad för att lämna in en ansökan (helt beroende på vilken väg du önskar ta).

Jag vill också fråga dig varför du vill bli läkare. Det är faktiskt ett av de vanligaste frågorna som man ställer till studenter vid ansöknings-intervjuerna, för att man vill se hur pass mycket tid och funderingar som studenten har lagt ner på valet av karriär. Det är ingen lätt fråga, och ska jag vara helt ärlig, kunde jag inte svara på det heller för några år sedan. Det är en övertygelse som tar tid att bygga upp, och jag är säker på att du också genomgått någon form av process som lett fram till var du står nu. Vad som var det avgörande ögonblicket för mig, var när jag fick möjlighet att arbeta på ett vårdhem och åtminstone få se en liten del av läkarens, sjuksköterskornas och undersköterskornas vardag, samt att själv få delta i vårdandet av patienter. Det var det som övertygade mig om att jag hade valt rätt väg.

Sedan är det viktigt att du själv tänker över hur mycket tid, engagemang och energi du är beredd att lägga ner på detta. Många som jag har stött på här i Odense, hade en hel uppsjö av övriga alternativ som de kunde tänka sig ifall de inte blev antagna till medicin; civilingenjör, kiropraktor, jurist... Vad får det kosta för att du ska ta dig in på läkarutbildningen? 2, 3 eller 5 år?

Samtidigt skriver du att du tycker att naturvetenskapliga ämnen är svåra, och att du tycker att det är svårt även när du försöker. Jag vill trösta dig med att du inte är ensam! Jag tycker personligen att fysik är en pina som jag ogillade starkt. Det är bara en massa formler som man slänger hit och dit för att slutligen komma fram till något teoretiskt som aldrig stämmer i verkligheten ändå. Kemin är stundtals ganska obegriplig för mig... Men jag stod ut med fysiken och jag kämpade mig igenom kemin för att jag ville bli läkare, detsamma kan du göra! Bara verkliga underbarn tycker att de naturvetenskapliga ämnena är enkla, och det är de som även läser vidare inom respektive fält. Men läkare behöver egentligen inte vara experter inom de ämnena mer än att de kan hantera och förstå det övergripande. Om det är verkligen läkare som du vill bli, är det dags att lägga i en extra växel och överträffa dina egna förväntningar!

Om du nu känner dig inspirerad och hur energin bara sprudlar inom dig, finns det två alternativ för dig: en väg som är enklare kortsiktigt men tuffare på längre sikt, och en annan som innebär mycket jobb för att ta sig in på läkarutbildningen, men som möjligtvis är lättare för dig på längre sikt.

Alternativ 1:
I och med det stora intresset för främst skandinaviska studenter att läsa till läkare utomlands, finns det numera väldigt många östeuropeiska universitet som erbjuder medicinstudier på engelska. Polen är det land som flest åker till i Östeuropa, och i takt med fler ansökande har deras krav även höjts. Det ställs idag nästan liknande krav som i Sverige, med enda skillnaden att studenter oftast granskas individuellt innan antagning. Sonans Interstudies har specialiserat sig på att förmedla studieplatser till några av de universiteten i öst.

Dessa och flera andra "finare" universitet ställer formella krav på att man har goda betyg i kemi, biologi, fysik och matematik, vilket kanske blir ett smärre hinder för din del. Därför finns det andra mindre kända universitet, exempelvis i Rumänien som också erbjuder studieplatser, men inte alls kräver att du ens har läst de naturvetenskapliga ämnena. Oradea University beläget i nordvästra delen av Rumänien, har som utgångspunkt att: "We believe that the education of Medical Doctors should not depend on a students academic abilities at high school, but rather on their determination and passion for studying medicine and being of service to their fellow man." Det låter naturligtvis väldigt skönt, men jag tippar på att de har ett sanslöst tempo under första året för att man ska hinna gå igenom grunderna i dessa ämnen. För den svage studenten kan detta vara sista spiken i kistan.

Går du denna väg, kan du redan idag lämna in en ansökan till antingen Oradea, eller andra universitet som inte ställer så högre krav på ansökande studenter. Men frågan är om man är beredd att tillbringa sex år i ett främmande land. Om man följer sin övertygelse och är öppen för att möjligheten att få lära känna en helt ny kultur, är detta naturligtvis ett väldigt angenämt tillfälle för dig att se en annan del av världen.

Alternativ 2:
Detta tar lite längre tid innan man är redo för att ansöka, och det kanske kan vara klokt i och med att man har tid under processens gång att verkligen tänka över så att man inte tar något förhastat beslut. Det innebär att man ska läsa ett naturvetenskapligt/tekniskt basår för att uppnå de särskilda kraven för att ansöka till läkarutbildningarna både i Sverige, men även världen över. Både A- och B-kurserna i biologi, fysik och kemi samt upp till matematik D läses under ett år. Du kommer troligen att tycka att det är ett helvete, men ha i så fall ögonen på målet, och tänk på att du slipper det mesta av fysiken och kommer inte att behöva räkna integraler, när väl har blivit antagen.

När du sedan är klar med basåret, följer ännu ett val för dig. Ska du stanna i Sverige eller flytta utomlands? Väljer du det första, blir du tvungen att läsa upp dina betyg på Komvux (om tillfälle fortfarande ges). Det innebär att du ska få ett snitt på 20,0 för att ens ha en chans att komma in. Hamnar du kring 19,5 strecket kan du med framgång söka dig till Danmark där snittet är lite lägre.

Ytterligare ett alternativ är att när du nu har de naturvetenskapliga ämnena fräscht i minnet, kan du söka dig till resterande universitet i Östeuropa som erbjuder studieplatser till läkarutbildningar. Exempelvis är GOStudy en representant för Masaryk University i Tjeckien och de anordnar fortlöpande antagningsprov i Stockholm eller Lund.

Som du ser så finns alternativen där för dig om du bara är intresserad. Inte många saker här i livet blir serverade på ett silverfat (om du nu inte är född med en silversked i munnen). Du måste jobba hårt för det som du tror på och för det som du vill uppnå. Om det är din övertygelse att bli en läkare, tycker jag att du ska ge Dig själv en chans. Prata med familj och vänner, och hör vad de tycker, men låt dig inte stampas och trampas ned! Ta alltid deras synpunkter med en nypa salt, för i slutändan är det bara Du som känner dig själv bäst. Lycka till!


(Fler länkar: Polen - Läkarutbildning.se - Bulgarien - Ungern - Estland - Lettland - Databas över Medical Schools 2004)

9 COMMENT(S):

Jag blir nästan lite förolämpad som fysiker =p Men fint av dig att ta dig tid och hjälpa den anonyme!

 

haha, men Karro då! :-) Jag var ganska snäll redan... hade många fler kort i ärmen ;-) Jag tar mig tid nu när jag faktiskt har tid.. önskar att ngn hjälpte mig då när jag behövde det själv!

 

Steven! Jag tycker inte om att du slackar av såhär. Vi vill se fler inlägg!! :-)

 

hehe Karro, jag kom på orsaken till att jag hyser agg för fysiken! skyll på min fysiklärare på Komvux! Det är hans fel att jag hatar det så himla mkt! :-P

Jenny-san, jag trodde du hade abandoned me! :-P

 

Hejsan, jag kom av samma anledning till din blogg som den anonyma som detta inlägget var tillägnat åt, jag vill bara säga att det är lite av en boost att läsa det du skrivit eftersom jag just nu behörighetskompletterar till läkarprogrammet, dvs jag läser kemi a+b, fysik a+b, biologi a+b och matematik c+d, och jag har räknat med ett år innan jag är klar med det och kan fortsätta med att höja mitt meritvärde med de sista 3,4 som jag behöver. Nu känner jag verkligen att jag är på rätt väg, tack!

 

X's and O's, jag är oerhört glad att det som jag har skrivit är till din och andras hjälp! Det är det som ger mig en anledning att fortsätta skriva "hela uppsatser" så fort någon ställer en fråga till mig. :-) Lycka till med allt!

 

Hej!

Läser dina funderingar/upplevelser dagligen. Tack för din omedvetna närvaro i mitt liv! Din beskrivning av antagningsprocessen till läkarprogrammet är kusligt lik min rådande känsla. Tänk vilken tillfredsställelse den kan vara att inte känna sig ensam.

Jag har som många andra några frågor, hoppas du har möjlighet att svara. Stämmer det att engelska B krävs i Danmark? Syoguiden osv. hävdar att endast A kursen krävs. Läste att ni inte har terminstentor, är det endast Odense som har mindre kurstentor? Återigen stort tack!

Stefan

 

Hej Stefan!

Roligt att jag är en given del av din vardag! :-)

Det stämmer att Engelska B krävdes till antagningen i år, men ändringar är på gång. Det verkar som att kraven på svenskar skärps ytterligare. Jag ska bara få det bekräftat först, men Engelska C är vad som gäller nästa år.

Det stämmer också att bara Odense har mindre tentor (2 per termin), medan övr har större årstentor.

Jag håller på att pilla på ett inlägg om de nya kraven nästa år. Håll utkik i dagarna!

Hälsningar, Steve

 

Vilket intressant inlägg! Att jag inte läst det tidigare.

Du är väldigt rak på sak men ändå stöttande. Väldigt härligt att se. Även om inlägget är två år gammalt. :)