The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

IB och läkarstudier i Danmark

Hej Steve!

Mitt namn är Henrik, och jag fick fram din blogg, när jag googlade lite. Det jag letade efter var lite information om läkarstudier i danmark, och intagningskrav. Jag har hittat mycket information, men inte någon källa som visar vilka betygskrav som finns. Jag har pluggat på IB, och för det finns ingen info om vad som gäller. Läste att du också hade en IB bakgrund, så vad jag ville fråga dig är om du vet vad som gäller? Jag hade endast 37 poäng när jag slutade, så en svensk läkarutbildning kan jag bara drömma om :) Är det lika hårda krav i danmark?

Trevlig helg!
/Henrik

*

Hej Henrik!

Hoppas du också har haft en trevlig helg!

Det är riktigt surt att de nu höjer poängsnittet för 20,0 i Sverige, vilket betyder att man nu måste ha 40 IB-poäng för att det ska räknas som 20,0. Helt sjukt! Annars hade du alltid kunnat försöka få en extra poäng genom re-exam.

Jag har kollat runt lite åt dig, och har hittat lite information som förhoppningsvis kommer att vara till någon nytta för dig:

Om du går in på följande sida, och väljer "IB" från listan så kommer du att få fram en omvandlingstabell för dina IB betyg till Danmarks 7-trinsskala, under fliken "Karakter". Vilket betyder att du enligt det danska systemet har ett snitt på 9,1. (Ciriusonline)

Om man jämför med årets intagna på läkarlinjerna i alla tre universitetsstäder i Danmark som erbjuder läkarutbildningen ligger snittet för att bli antagen på (kvot 1/kvot 2) 9.4/9.3 i Århus, 9.4/9.3 i Odense och 9.9/9.7 i Köpenhamn. (Statistik) Statistiken talar dessvärre lite emot dig Henrik, men det finns självklart en chans att komma in då snitten ändras från år till år.

En möjlig väg för dig att gå är att komma in genom kvot 2 i samtliga dessa städer. Kvot 2 antagningen i Köpenhamn och Århus går till på det viset att man skriver en "motiveret ansøgning" där man "promotar" sig själv och de erfarenheter och meriter som du har, och får på det viset komma på en intervju och visa vad du går för (10% av platserna i Köpenhamn fylls genom kvot 2). I Odense har du större chans rent procentuellt eftersom alla som har ett snitt över 14.65 (sv) kallas till ett prov som ligger som grundlag för en eventuell intervju innan man kommer in. Det är det alternativet som du har störst chans att bli antagen på tror jag. Men det provet är ganska svårt då det är Högskoleprovsliknande, fast på danska då.

Jag har tidigare nämnt lite kort om antagningen i Odense här.

Lycka till med ansökningen Henrik, och återkom gärna med fler frågor så ska jag försöka hjälpa dig så gott jag kan!
Ge inte upp hoppet, du kommer in någon gång! :-)

Hälsningar,

-Steve

Skrivet den 26 maj 2008

2 COMMENT(S):

Svarar nog lite sent men tycker det fortfarande är intressant. Jag skulle vilja tillägga att du måste ha läst Mathematics HL för att uppnå danska Matematik A, vilket är ett krav för att komma in på medicin i Danmark. Det jag tycker är märkligt är att i Danmark anser de att det danska Matematik A motsvarar det svenska Matematik E. Svenska Matematik E uppnår man enligt VHS om man har läst Mathematics SL. Så jag får inte ihop detta, är själv en nuvarande IB2-elev.

 

Det tycker jag är oerhört märkligt! Att begära Math HL är inte schysst, verkligen! Varför ska man behöva läsa överkurs i Math HL bara för att komma in på medicin i Danmark? Hmm, men vad vi göra när det är danskarna som sätter reglerna? -uppgiven min-

Lycka till med final exams nästa månad!