The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Syftet med vår existens

Åldern saknar betydelse som måttstock när ens tid är kommen. Det må vara ödets nyck när unga och friska själar återkallas till Alltet innan de ens fyllt 20 år, genom tragiska olyckor eller diverse tråkigheter. Å andra sidan får många gamla och ensamma själar lyckan att uppleva uppemot 100 jordår, men man kan ju fråga sig om det verkligen är lycka när man är instängd mellan fyra väggar och är helt obenägen att själv sörja för en vettig levnadsstandard. När ingen ringer, skriver eller hälsar på mera, var finns då syftet med ens existens? Vore det då inte bättre om några år togs ifrån dem för att istället ge till de unga som annars aldrig någonsin skulle få uppleva känslan av att utbyta löften med sin partner, skaffa barn eller se deras barn i sin tur bilda familjer?

Så vad är syftet med att vi vandrar här på jorden? Förhoppningsvis är det inte bara för att förpesta varandras tillvaro och föra krig mot varandra för att se vem som blir "last man standing". Är det måhända som religionerna säger att detta liv är då vi har tillfälle att söka frälsning innan vi går vidare? Kanske förklarar det då varför vissa lämnar oss fortare än andra, har de då klarat av prövningen bättre än oss andra? Bör vi då glädjas över deras avgång? Eller kanske allt detta är så simpelt som biologiskt betingat, att vi ska föra vidare våra gener och låta alla hjälpas åt med att bana väg för framtidens teknologi och således göra det möjligt för oss att utforska resterande delar av universum?

Anmärkningsvärt har fokus hamnat på det individuella planet mer och mer under det senaste århundradet. Aldrig förr har vi varit så individuella som idag. Vi förväntas vara självständiga och föra ett intressant och roligt liv. Vad syftet är med vårt eget liv är upp till oss var och en att bestämma. Är det att göra en insats för världen? Är det att nå framgång inom sitt yrke och samla på sig mycket pengar eller är det att få en mysig familj? Mäts kvaliteten på våra liv i antalet goda vänner och familjemedlemmar, kapital eller framgång i karriär? Är det närvaro av kärlek som avgör hur god tillvaron är för en människa, eller hur lyxig kåken är som man bor i?

Oavsett vad man tycker ska vi komma ihåg en sak, vi har förmågan att utföra vad som helst. Du håller framtiden i dina kupade händer, och det är bara du själv som kan forma det. Låt det inte rinna mellan fingrarna på dig.


2 COMMENT(S):

Jag tänker på två sånger när jag läser det här; "Both sides, Now" av Joni Mitchell och "Late for your Life" av Mary Chapin Carpenter. Kontentan av dessa är att man nog aldrig kommer få reda på livets mening eftersom det inte finns något facit, men att man kan ge sitt eget liv mening genom att göra det man tänkt, följa sitt hjärta. Meningen med livet är nog olika för olika personer. Huvudsaken är att man inte går runt och är missnöjd utan faktiskt tar tag i att förändra det man vill förändra, och därmed inte blir försenad till sitt eget liv, som titeln på en av sångerna talar om. Och vadå flummigt, jag älskar att läsa sånt här "flum" ;) Kram/Filip

 

Du är klok Filip! OCh så kulturell :-) Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.. Men vad gör man med dem som inte vet vad deras hjärtan vill?