The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ge mig en månkaka nu, nu!


Nackdelen med att bo utomlands, på för säkert avstånd från andra kineser och asiater, är att man missar alla festliga fester med tillhörande maträtter och sötsaker! Nebras och Negeena frågade mig idag när nästa stora kinesiska/buddhistiska högtid är, och jag stod bara där och såg ut som ett stort frågetecken. "Jag ska höra med min Buddha-kalender där hemma...", fick jag fram. Men nu såg jag precis att Månfestivalen, the Mid-Autumn Festival, var ju igår!

Tillsammans med nyåret tillhör nog denna högtid bland de största. Man firar sommarskördens avslutande och legender är självfallet knutna till högtiden. Men det kan min syster bättre redogöra för än vad jag kan, så ordet är ditt Betty.

Men nu sitter jag här suktandes efter en månkaka! Jag vill ha en god, saftig och ljuvligt doftande månkaka här på mitt bord omedelbums. Måste nog ta en runda förbi Asien Market imorgon och se om det inte finns några left-overs. Hur ska jag kunna överleva i ett år till utan att ha fyllt upp min ranson?

Oh, kom att tänka på när jag och min syster var mycket yngre och sprang omkring med var sin lykta som hängde i ena ändan av en pinne på denna högtid. Så mysigt det var att gå omkring i ett mörklagt hus. Och jag kunde passa på att skrämma upp den stackaren, för hon var rädd för spö-ööken!


Kan man tacka nej? Mums! (Brukar oftast vara en gul-brun färg på kakan inuti.)

7 COMMENT(S):

Psh, you didn't know that?


Seriously though, my parents had to tell me.. so no biggie.

 

Vad består den där kakan av?

 

J, it's easy to forget such things when there are no asians around to remind me. Why did your parents have to tell you? :-S

Karolina, den kakan mm, det bara vattnas i munnen redan, haha... den kommer i många olika former och fyllningar. Det finns ex. kokos-pasta (tjockare krämig konsistens), röda bönor fr azuki bönor, så finns det en inneh 5 typer av olika nötter och frön... Variationen är oändlig beroende på geografisk läge. Men den som jag älskar mest, är också den som anses vara originalet. Den är gjord av lotusfrön som görs till en tjock, söt pasta, och ligger som en bädd kring en saltad äggula, som med dess runda form symboliserar månen. Det salta balanseras av det söta. :-) Låter kanske som en konstig kaka för västerlänningar, men det måste bara testas! :-D

 

Låter som en maträttskaka =p Men du får se till att bjudapå det någongång!

 

Mumsigt... mamma berättade att du som tröst hade gått och köpt tofu. Av allt annat... TOFU?!?! :S Skulle det kompensera på något sätt? :(

Men ja... jag minns fortfarande de kvällarna lika tydligt som det var igår. Jag längtade efter de lyktorna alltså. SÅ himla mysigt det var! Förutom när du var elak förstås...

 

Ska jag försöka göra Karro! :-) Säsongen för den kakan är såå kort bara..!

A-men Betty, tofu är nyttigt och det var länge sen. De där kina-butikerna har ju ingenting typ.. inget färskt och gott utan bara en massa konserver och djupfrysta varor! Jag såg däremot att de hade fryst DURIAN! Det ska jag köpa till nästa gång! MUMS!! :-D För er som inte vet vad det är, det är min favorit-frukt. :-D hehe

 

(forts på brors kommentar): ..favoritfrukt som stinker ruttna ägg...! Min bror har extremt BRA smak!