The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Praktisk checklista inför flytten till Danmark

Vad trevligt, Du ska nu ta med dig ditt flyttlass till Danmark och starta ett nytt liv! Eller så är du bara nyfiken på att få se hur krångligt det är att bli vuxen. I vilket fall som helst, tänkte jag bidra med en liten lista över de saker som jag var tvungen till att kolla upp på egen hand eftersom det helt enkelt inte finns bra information samlat på ett ställe.

 • Du har fått ditt antagningsbevis, weii! Nu ska du skicka in den tillsammans med CSN-ansökan för att du ska få ut pengar lagom till skolstart. (Fullt lån inkl. bidrag till Danmark landar på 9772 SEK/mån) I Danmark kan du få studiestöd för totalt 43 veckor, vilket betyder att kvoten på 40 veckor/läsår överskrides. Du avgör själv hur du vill göra för att täcka de extra 18 veckorna under dessa sex åren.

  • Du kan låna 2230 SEK extra till en utlands- personförsäkring genom CSN, vilket är en schysst försäkring som täcker det mesta förutsatt att värdet på innehållet i den nya lägenheten inte överskrider 50.000 SEK. (se lite mer här.) Men det är viktigt att du försäkrar dig själv!
 • Ordna dina bankärenden. Vilket betyder att du ska meddela Swedbank om du vill ha dina pengar insatta i en annan bank. Vad som har fungerat väldigt smidigt för mig är att jag använder Nordea både i Sverige och i Danmark. Eftersom det är samma koncern går transaktionerna snabbt och enkelt och pengarna kan vara framme redan samma dag. Dessutom fick jag ett Dankort direkt utan en massa ursäkter som: "Vi må se at der er penge på dine konti før vi kan give dig et Dankort...bla bla" (Dankort är en nödvändighet i Danmark, inte ens Bilka, det största varuhuset här i Odense, tar vanligt VISA.)
 • MEN, det viktigaste är att hitta en bostad i Danmark! (tidigare inlägg) Släng ut dig själv på bostadsmarknaden, här i Danmark ska man ta för sig. Är du för snäll får du ingen lägenhet, så är det bara. Köer är bara en formalitet.

  • Deposition på lägenheten är vanligt att du måste betala för, där du sedan får tillbaka en del vid utflyttningen. Frågan är bara hur mycket...
 • När du har hittat en bostad, ska du givetvis börja fylla dina flyttlådor, men du ska också anmäla din utlandsvistelse till Skatteverket. Du är inte längre folkbokförd i hemkommunen och du registreras som emigrerad. (Anmälan till Skatteverket är likvärdigt med adressändring.)

  • Önskar du eftersändning av din svenska post till din utländska adress kostar det 800 SEK/halvår. Beställes genom Adressändrings kundtjänst på 020-979899.
 • Nu ska du skriva in dig i Folkeregistret i din nya hemkommun i Danmark. När du gör det skickas det automatiskt ett s.k. Nordiskt flyttbevis tillbaka till Sverige som bekräftelse på att du verkligen har flyttat. Först då är du utflyttad på riktigt, som barn alltid säger.
 • Snart får du ditt danska CPR-nummer med posten, vilket motsvarar det svenska personnumret. Det ska du ha för att kunna öppna ett bankkonto, skicka in till universitetet, ingå avtal för internet, mobilabonnemang, el, TV... rubbet! (Bor du i studentkorridor brukar du inte behöva ordna med internet och TV...)

  • När du öppnar ett bankkonto, be om IBAN och SWIFT nr för dina danska konton, för att kunna genomföra transaktion fr Sverige.
  • Upprätta ett s.k. Nem-konto, för att myndigheterna ska veta var de ska sätta in pengar till dig, exempelvis ditt bostadsbidrag.
  • Japp, så kan du ansöka om bostadsbidrag på Borgerservice. Lite extra klirr i kassan skadar ju aldrig.
 • Oavsett vad vissa myndigheter och personer säger så är det onödigt att du beställer sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Som inflyttad från ett annat nordiskt land, täcker det danska sjukförsäkringssystemet dig. Du får ett s.k. "Gule sygeforsikringsbevis" efter inskrivningen i Danmark. Det gäller vid all kontakt med vården. Fråga efter vem din tilldelade läkare är, och numret till henne förstås.

Hmm, ser kanske inte ut att vara så mycket nu. Men när man stod där ensammast i hela världen var det oerhört förvirrande! Hoppas det var till någon framtida studiekamrats hjälp.

God fornøjelse!

6 COMMENT(S):

Herrejisses vad...vad...vad...SNÄLLT! (kom inte på något bättre ord för all den energin du måste ha lagt ned på det :S..)

 

Kan inte mer än instämma! Jag tror du är en liten ängel, Steve! Jag ska spara denna lilla guldklimp någon månad till, sedan är det min tur att börja beta av listan och vara lite mindre ensammast i hela världen.. tack!

 

Skojar du? Vadå inte mycket? Jag ska aldrig flytta utomlands!

 

Syrran... :-P Minns du inte traven med papper med alla mina mindmaps på vad som skulle göras? De hittade jag häromdagen.. så det tog inte så lång tid. :-)

Haha, tack Louise! Liten kanske jag är, men nog ingen ängel ;-P Hoppas den hjälper dig en bit på vägen :-)

Men Karro då, är du säker på att du inte vill komma hit till "hygge-landet"? :-P

 

Oh jo... de minns jag. Och jag minns energin och tiden du la ner på de också.. uff uff.. hade det varit mina skulle jag ha låst in de i ett kassaskåp. "VILL DU HA INFORMATION?!?! GE MIG MAT FÖRST!!!"

 

Knäppis Betty! Allt kretsar kring mat för dig just nu.. har du tröttnat på din spagetti m köttfärssås 5 dagar i veckan nu? ;-P haha