The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Fler praktiska tips - Att bo i Danmark

Inför en flytt till ett annat land, även om det bara innebär över två broar och typ en 20 mil, behöver man fixa med en massa saker. Den checklistan har jag redan delat med mig med er, och här följer ytterligare några tips som underlättar din vardag i Danmark. Och tro mig, även om det till en början känns som piss, blir allt bättre och bättre med tiden. Nu kan jag äntligen titta ut genom mitt fönster på morgonen och tänka: "Ohh, vilken vacker höstmorgon!".

i, Köp ett WildCard. Det är ett förmånligt kort som ger dig upp till 50% rabatt på tågbiljetter i Danmark. Det går att köpa på nätet för 180 kr, eller vid närmaste tågstation för 200 kr per år. Redan vid andra t/r resan över Stora Bält bron mot Sverige, har du börjat "spara" på dina CSN slantar. Även andra förmåner brukar dyka upp, exempelvis får jag ytterligare 20% rabatt på studentpriset till utställningen 'Bodies' i Köpenhamn just nu. Någon som hänger med mig?

ii, Anslut dig till Pengainstituternes Betalings Service, kort och gott PBS. Glöm den huvudbry som är kopplad till varje månads räkningar och GLÖMDA räkningar. Koppla upp dig till det som motsvarar autogiro i Sverige, och alla dina räkningar sköts per automatik. Alla siffror och uppgifter som behövs, följer med på din första pappersräkning. Väldigt bekvämt faktiskt! Det enda vi behöver tänka på är att fylla våra danska kontokistor med guldslantar. (Vilket blir svårare ju dyrare den danska kronan blir...)

iii, Ordna ett skattekort när du börjar arbeta. Det kan du ordna på närmaste skattekontor där du bor. Danskarna kallar Skatteverket kort och gott för "Skat", något som många par brukar kalla varandra för, och betyder 'älskling'. Som ni ser är Skatteverket alla danskars lilla älskling! De älskar att betala världens högsta skatter! Skämt åsido, på kontoret ska du upprätta dig i deras system. Man beräknar hur mycket du får lov att tjäna innan du börjar betala skatt för din inkomst, vilket ligger på cirka 45.000 DKK/år. (Jämför med Sveriges 17.000 SEK.) Däremot betalar du in 8% av din inkomst som går till arbetsgivaravgifter. Du behöver inga papper med dig när du går från kontoret som ska visas upp för din arbetsgivare, eftersom allt sköts elektroniskt genom deras så kallade e-Indkomst, där din beskattningsandel framgår i en databas tillgänglig för din(a) arbetsgivare. Du behöver heller inget anställningsavtal som du ska visa upp för personalen på kontoret. Det enda som behövs är att ditt CPR-nummer, a.k.a. ditt Sygesikringsbevis visas upp.


Brödraskapet till stöd för Danmark under det Schleswig-Holsteinska kriget 1848-51.

4 COMMENT(S):

...varför kunde inte JAG plugga i Danmark.. så skulle jag också kunna åka på dina enorma räkmackor!

 

Tunghäfta är väl ett som är säkert.. läste du någon danska innan du började? Jag kommer i alla fall ha stor nytta av dina räkmackor, tack igen!

 

:-P Du kan alltid flytta över sundet Betty! Fast jag tror nog inte du åker ifrån Uppsala bara för att få sätta dig på en räkmacka...

Varsågod Louise! :-) Jag läste Danska A+B under en termin på Komvux. Det förberedde mig på den skriftliga danskan, men att förstå och tala danskan lär man sig först efter ankomsten till Danmark.