The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

När jättarna faller för småfolket

När inte ens giganterna kan stå upp för vad som är rätt, för de riktiga värderingarna och för vad de tror på, har småfolket fått för stor makt. Småfolket är de som är trångsynta, intoleranta och givetvis har de uppfattningen att de alltid har rätt, oavsett vad världen utanför deras lilla bubbla säger.

När världens största hamburgerkedja, McDonald's, gör en god sak för mänsklighetens utveckling, är det just småfolket, den amerikanske kristna högern, som sätter bromsklossar för framfarten. "Det var i mars som en framstående företrädare för hamburgerjätten blev invald i styrelsen för National Gay & Lesbian Chamber of Commerce, NGLCC, en organisation som arbetar för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transvestiters rättigheter." [1] Samtidigt som företaget själv gick med som medlem i organisationen. Detta innebar givetvis att den kristna högern riktade skarp kritik mot McDonald's ställningstagande för att alla människor ska åtnjuta lika rättigheter oavsett sexuell läggning. Organisationer med American Family Association (AFA) i spetsen, uppmanade till bojkott av McDonald's för dess medlemmar och menade att:

- Vi tycker att det är fel att ett företag som säger sig värna familjen gör gemensam sak med en organisation som attackerar det fundament som vår nation bygger på, sa Buddy Smith på AFA som bland annat vände sig mot att hamburgerjätten sponsrade gay-parader och donerade 20 000 dollar till NGLCC. [1]

Förutom att göda världens människor med fet skräpmat, har McDonald's emellanåt lyckats slå ett slag för viktiga samhällsfrågor och nå ut till många fler människor än i något annat jämförbart forum. Därför är det oerhört trist när hamburgare inte kan fortsätta att stödja HBT-rörelsen, eftersom företaget beslutat att i fortsättningen vara "neutral" angående HBT-frågor i USA. Även företag som Ford och Walt Disney har tidigare blivit drabbade av bojkott och påpressningar av AFA. Varför ska snäva organisationer som AFA få sätta dagordningen och bestämma vad som är rätt och fel i vårt samhälle? Varför ska vi tolerera att deras yttrandefrihet inskränker vår yttrandefrihet?

Vad händer när jättarna som faktiskt har chansen att få till stånd förändringar i våra samhällen, faller för intoleranta organisationer? Varför tycker inte McDonald's att det är OK att sälja färre hamburgare om det skulle ge fler människor ett liv med värde? Småfolket har fått för stor makt, när jättarna så faller, vem ska hålla tillbaka den ankommande stormen?

"Hatred has no place in our culture," McDonald's USA spokesman Bill Whitman said. "That includes McDonald's, and we stand by and support our people to live and work in a society free of discrimination and harassment." [2]

3 COMMENT(S):

"Vad händer när jättarna som faktiskt har chansen att få till stånd förändringar i våra samhällen, faller för intoleranta organisationer?"

Bra Skrivet Steve, håller med dig, men kunde inte hålla mig för att skratta lite här hemma bakom min skärm...

"Vad händer när jättarna som faktist har chansen att gå till stånd.." I know it was lame... I just had to (blyg) , skulle dock inte vilja att en jätte skulle få stånd.. LOL

/You know who it is...

 

steve... jag kan hålla med dig. Men det stora problemet är massorna. Hade McDonalds vetat att dem stora massorna har mer vett i sig än att sluta köpa hamburgare och skita totalt i vad nårra smurfar på AFA tycker, hade dem inte backat. Men McDonalds är ett företag och har som enda ansvar i samhället att göra vinst. Göra vinst för sina shareholders som investerat sina barns collegepengar eller pensionen (och i vissa fall lite till) och för sina anställda. Göra vinst för att betala skatt till samhället. Det är VÅR uppgift, vi små knallar, att vara openminded, frihetsälskande och toleranta. Det är VI som ska fortsätta köpa hamburgare trots att McDonalds stödjer något liknande. Det är hos OSS ansvaret ligger. Och tyvärr är det just därför människor över hela världen i många fall måste finna sig i ren misär på alla fronter och plan. För att vi, dem små, inte tar vårt ansvar.

 

haha, det finns inte många jag känner som älskar att referera till sex hela tiden! ;-) haha I know who you are! :-D

Sant, Fattema! Det är vi, de små, som måste ta vårt ansvar. Men för många tänker inte aktivt, utan väntar på att ngn annan ska ge dem en åsikt. Därför skulle McDonald's ställningstagande hjälpa fler att få en hjärna! :-P