The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

All the impossible I want to do...

Dagen före en tenta, och jag känner inte minsta gnutta nervositet. Mycket ovanligt tycker jag. Skrev nyss ett e-mail till en kär vän där jag snackade gamla (pinsamma) minnen om när jag gick på högstadiet och alltid fick feberkramper kvällen innan det var ett prov. Det är alltid bäst att vara lite nervös, men jag är säker på att det kommer framåt kvällen.

Ännu en av mina terapi-drömmar i natt handlade om vad jag kunnat göra istället om jag inte läste läkarprogrammet just nu. Jag fick i drömmen en enorm lång lista på alla saker som jag tyckte var intressanta och stimulerande att arbeta med. Underligt nog så glödde mina ögon på vissa punkter, vilket visade på den enorma engagemang och intresse som jag hade för det ämnet. Men egentligen kan man urskilja den gemensamma nämnaren för samtliga dessa potentiella yrkesval, nämligen 'människan'.

Jag kunde bli historiker och försöka förstå mig på modern nutidshistoria och dess inflytande på dagens samhällsutveckling. Tänk bara på att kunna se spår av historien slingra sig fram längs vägarna och sätta sin prägel på platsen där historien utspelades. Men det innebär också mycket ensamt arbete, jag är för översocial för det, tyvärr.

Jag kunde ha blivit en teolog, fast för civilreligion istället för kristendomen. Jag kunde ha deltagit i den religiösa debatten och diskuterat religionens påverkan på människors hälsa. Det är ett faktum att religionen är en av samhällets grundpelare trots att vi idag bor i ett sekulariserat samhälle. Vår moral och samhällets etik bygger på religionen. Men jag hade diskuterat något väldigt osynligt och subjektivt dagarna i ända, vilket hade varit frustrerande för mig i längden.

Jag hade kunnat bli psykolog och tagit hand om människors psykiska hälsa genom samtalsterapi. Psykologi är onekligen ett väldigt intressant ämne, men är något som kräver enormt mycket av behandlaren för ett framgångsrik resultat. Jag hade kunnat sitta och samtala med andra människor, men jag är säker på att jag hade tagit med mycket i mitt psykiska bagage på väg hem från arbetet. Dessutom kan jag bli frustrerad om inga förbättringar syns efter år och åter år av behandling. Jag må vara en tålmodig person, men även jag når taket någon gång.

Läkaryrket kan gott och väl innehålla alla dessa tre komponenter som jag vill arbeta med. Att arbeta psykologiskt med patienter kan man göra inom psykiatrin, som praktiskt taget skriker efter folk i dagens läge. Att beblanda läkarvetenskapen med religion och historia/kultur är ett känsligt ämne som kräver försiktiga avvägningar.

Somliga dagar känns det surt att genomgå denna utbildning. Men tänk på de möjligheter jag har efteråt. Tänk på de oändliga vägar jag kan välja att fortsätta min vandring på, men den vandringen kommer inte att kännas lika ensamt.


6 COMMENT(S):

Jag tror absolut att du gjort ett riktigt bra val! Underbart att du ser alla dina möjligheter, jag gör också det ibland, när jag tänker på hur många vägar läraryrket kan ge mig och att det precis som läkaryrket erbjuder många olika möjligheter att jobba på. Då kan jag blir riktigt motiverad till mina studier, och det är jätteskönt! :)

Jag tror du blir en grym läkare,
puss och kram på dig

 

Hej...jag fundera på flytta mina läkare studier från ungern till danmark...Men jag oroa mig för en sak, hur e språket...vad jag har förstått så undervisar de på danska o proverna e på danska, o bara böckerna e på engelska...Så tror du, det e svårt o komma in i sprråket?

 

Till Aghil:

Om du känner dig säker med att tala/skriva på svenska, så kommer danskan inte bli ett större problem. Att klara av att plugga i Ungern är desto svårare.. (I know)

/Rasha

 

Tack Rasha....Precis vad jag ville höra =)

 

:-) Som Rasha skrev så är inte danskan omöjlig. Som med allt annat är det alltid svårt i början, och man känner en oerhörd frustration över att inte kunna göra sig förstådd, vare sig skriftligt eller muntligt. Men det kommer efter ett tag. Vi kommer aldrig att kunna tala perfekt danska, men vi kommer att förstå och kunna tala danska efter ett tag!

Proven är på s.k. skandinaviska, vilket betyder att det är tillåtet att skriva på de nordiska språken.

Lycka till med förflyttningen till Danmark, Aghil!

 

Tack för uppmuntrande ord Caroline! :-) Jag tycker läraryrket är ett bra val! :-D Du kommer att bli en lärare som alla barnen bara riktar full uppmärksamhet mot! :-) kramar