The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

På palpation

Det stora samtalsämnet under första terminen var vad palpationen egentligen skulle innebära under termin två. Vi talade vitt och brett om hur man skulle vara tvungen att ta på varandra och stå halvnakna med bara kalsonger och trosor på inför hela klassens många ögon. Sedan sänkte det inte direkt nervositeten när det gick skrönor (based on true stories of course), som talade om tjejer som hade flytningar utan att själv vara medveten om det, medan hela gruppen såg fläckarna. Eller om killar som fick erektion vid beröring, vilket ju är en väldigt naturlig reaktion, men ack vad genant.

Palpation innebär alltså undersökning med händerna på en patients kropp, för att märka eventuella abnormaliteter på skelett och muskler, och eventuella begränsningar i en kroppsdels rörelse. Det är ett moment som faktiskt har visat sig vara oerhört lärorikt och roligt att genomföra. Vår nervositet släppte redan de första minuterna under första lektionen, och alla beter sig naturligtvis oerhört professionella. Det faktum att vi tar på varandras kroppar och trycker, känner och märker på alla möjliga platser, bör ju vara något väldigt naturligt. Vi är ju som tur inga fjortisfjuttar längre, som fnittrar och har sig stup i kvart.

På tal om något helt annat, fick vi ut våra människoskelett idag. Det ska vi använda i anatomin för att bättre kunna visualisera alla fåror, fördjupningar och tänkbara gropar som man kan namnge på skelettdelarna, och koppla det samman med vilka muskler som fäster var och varför. Underbart att sitta med på en fredagskväll, framför tv-burken med en trevlig film och en skål med popcorn! Finns inget bättre sällskap ju, tyst och villig!


Lådan innehållande ett halvt skelett, dock med ett helt kranium.

11 COMMENT(S):

Hahaha..."tyst och villig"...bäst i dag. Den ultimata partnern liksom!? ^^ Kanske själv ska skaffa mig skelett...!
Kram/Filip

 

Steve.. din karriär som tantsnuskförfattare har ju verkligen gått snabbt! "inget bättre sällskap..tyst och villig" (hehe...undrar hur man på bästa freudianska sätt kan tolka att jag först skrev "'tysk' och villig").

Men hade ni bara underkläder på er då?!

Ditt liv verkar ju bara bestå av snusk nuförtiden :p
( och det blir inte bättre av att dagens ordverifiering är **ragg)

 

Haha riktigt rolig utbildning du går ju! Skelettet verkar lite läskigt dock. Fick du också stå halvnaken inför hela klassen då?
Sånt händer aldrig på mitt universitet, att goddlooking killar näckar på lektionstid... :(

Ses snart :D

 

hahaha..!!! sjukt kul! Berättade det för de i korridoren idag och de höll på att dö av skratt. ;D

 

:-) Filip behöver väl inte skaffa ett skelett? Bara till att resa en bit ju! ;-) Kram

haha Jenny, du saknar tyskarna redan och deras "villighet". ;-) Det är väl en freudiansk tolkning?
Men ja, vi ligger väl med underkläder på britsarna...

Caroline, man brukar bara sitta med halvnaken under- eller överkropp inför gruppen om man är "visningsdockan". .-) Sedan blir man bara undersökt av den som man arbetar samman med. hehe, så det är vad du saknar på din skola innan du sätter 5 getingar för "god studiemiljö"? :-P

Du och dina korridorare, Betty! :-P Vilken del skrattade ni åt?

 

Haha, åh vad kul! Jag vill också känna =)

 

haha, vi kan öva under julhelgen, Karro! ;-)

 

Haha så kul! Jag hade nog inte kunnat bete mig fullt vuxet och istället brustit i skratt mitt i allting. Omoget, jag vet... :D

 

men uuuueee bror..!!! "haha, vi kan öva under julhelgen, Karro! ;-)"... tänk på att barn kanske läser det här!

 

Ja, i och för sig Elle. Du hamnar ju fortfarande under den kategorin: barn. :P

 

Hehe, Shalia, jag tror nog att du hade betett dig. :-) Alla är vi mer fnissiga "when off duty". :-P

Håhå, Betty.. vilka barn läser det här? De sitter nog hellre och spelar dataspel och Wiiii än läser mina låånga texter. :-)