The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Julklappsstress

Da'n före da'n, före da'n, före doppareda'n! Jag springer febrilt i alla butiker och varuhus som har extraöppet fram till jul. Men det är verkligen inte lätt att finna passande julklappar. Man måste trängas med en massa andra stressade människor i julruschen, samtidigt som man ska hålla koll på sina fickor så att inte juletjuven får sin klapp i förtid. Fötterna värker trots att man kommit ihåg att ta på sig ett par låga skor med mjukare sulor. Inte blir det bättre av att strupen blir torr som sandpapper när den flaska med vatten som man tog med sig druckits upp. Samtidigt snurrar det i huvudet på en, och man bara undrar vad man ska köpa till de där snubbarna. Hade varit betydligt smidigare om alla bara gav varandra ett festligt rött kuvert med pengar, som kineserna gör till deras nyår. Men å andra sidan hade inte handeln varit så särskilt glad över att alla bara går och köper kontanter på banken.

Under alla andra år har jag alltid haft den grad av framförhållning att när jag var gång ser något som jag skulle vilja ge till en person så köper jag det, även om det är mitt i oktober. På så vis bygger man upp sitt lilla julklappslager, som man sedan prompt tar fram när det ska packas julklappar. Smart och praktiskt! Men framför allt är man säker på att man har köpt något som man tycker passar en viss person, och inte något som julhandeln har bestämt sig för att sälja till massorna under julen 2008. Attans att jag inte har haft tid att ränna på stan hela tiden i höst bara.

Jag har även en massa andra bestyr att ta itu med innan resan till Sverige. Det ska diskas, skrubbas, torkas, tvättas, putsas... Allt sånt som man inte orkar göra när man sitter med böcker uppkörda i ansiktet dagarna i ända. Jag har märkt hur starkt jag avskyr danska tvättstugor. De kostar ofantligt mycket, och de är rent usla! Ett extra irritationsmoment idag var ett läckande rör, som lade hela tvättstugen under vatten. Och plötsligt är man i behov av ett par stövlar. Men över min döda kropp att jag köper ett par stövlar! Traumatiska minnen från dagis...

Det kommer att bli skönt att få vara på svensk mark igen, mina vänner. Det är först när man har bott utomlands som man verkligen lär sig att uppskatta det vi har i Sverige och inser hur bortskämda vi egentligen är. Därför borde Beatrice Ask få snacka med sin danska kollega och sedan få igenom en proportion som tillåter deportering av otacksamma skitungar till Danmark eller någon annanstans på klotet. Då kanske de äntligen får i sig lite vett och sunt förnuft!


Juleljus med special touch.

0 COMMENT(S):