The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Studiebesök på Danish Crown

Klockan 6.30 torsdag morgon, väckarklockan studsar upp och ner frenetiskt skrikandes om att jag ska upp ur sängen. Det är obarmhärtigt, det är rent av idioti att man ska tvingas stiga upp när det ännu är beckmörkt utanför. Vi borde anpassa oss mer efter naturens årstidsskiften, och sova mer om vintrarna istället för att hålla samma tempo hela tiden. Men då hade vi nog varit tämligen oproduktiva här uppe i Norden jämfört med folken närmare ekvatorn. (Inte för att det är någon större skillnad från hur det är idag..)

Den kyliga vinden sliter och drar i ens ansikte där man cyklar mot universitetet, där bussen väntar på att ta oss med till det första studiebesöket som anordnats av skolan i år. Det är aningen få som har mött upp idag, märker jag. Vi samtalar halvt slumrandes med morgontrötta stämmor som bara får mig att i sinnet återgå till den varma bädden där hemma.

Färden genom det sydfynska landskapet är plant, grått och packad med gårdar. I min naivitet förundras jag över att det faktiskt existerar skogar, om än rimligen små, här på Fyn. Danmark ska ju vara upplanterad och skogar undanröjda för att få plats med alla gårdar åt de miljontals grisar som överbefolkar landet! Tanken på att Danmark bebos av fler grisar och svin än av människor är ganska underhållande, tycker jag.

Efter drygt en halvtimmes bussfärd anländer vi till Faaborg, som ligger utmed den sydvästra kustremsan på Fyn. Vårt mål för dagen är ett slakteri som ingår i den danska köttkoncernen Danish Crown, som är Europas största svinslakteri och världens största köttexportör. Koncernen lever verkligen upp till sitt namn som Danmarks kronjuvel. Men av denna storhet märker jag inte av när jag står framför detta lokala slakteri i Faaborg.

Vi slussas omkring på slakteriet av denna arbetsplats 'Mester', som visar oss processens alla steg, från styckning av skinkorna till förpackning. 16.000 skinkor passerar slakteriets löpband dagligen, får vi veta. Motsvarande 1.2 miljoner kilo kött under en vecka, och det är enbart på detta slakteri. Vad mycket kött vi människor måste proppa i oss! Lite rolig fakta är att var femte britt äter importerat kött från just Danmark. Men det är trots allt lite sorgligt att vi föder upp så ofantligt stora mängder boskap som bara väntar på att få löpa igenom dessa fabriker.

Slaktarna står på rad utmed rullbanden, skickligt hanterandes sina sylvassa knivar, där ben och muskler skärs igenom med en enkel handrörelse. De stora kolosserna till skinkor lyfts ner på löpande band och de olika delarna separeras i olika behållare. Inget går till miste från svinen, verkligen ingenting. Skinnet används för svinsvål, och i längden till att producera gelatin till all den lösgodis som vi frossar i oss. Ben bryts för att få ut benmärgen som sedan används som tillsats i soppor i Japan. Rester som inte har något specifikt mål används också i gelatinproduktionen. Det är ju skönt att inget går till spillo, men tänk vad mycket kött som ändå kasseras när det inte köps upp i butikerna!

Iförda vita 'heltäckningsdräkter' och dubbla hårnät, gick vi igenom slakteriets alla rum. Det var som om vi skulle in till en operationssal, med tanke på att vi skulle tvätta av skorna, tvåla in händerna och gå iförda dessa höljen. Två gånger var jag nära att halka baklänges efter att ha trampat på fettklumpar på golvet. Tur att jag kan hålla balansen genom att fäkta lite i luften med mina armar.

Mester'n märkte väl ganska snart att några av oss var svenskar, och pekade då med sitt lite uppsvällda slaktar-pekfinger på ett parti kött, som höll på att krattas ner i en stor förpackning av en liten kvinna hållandes en överdimensionerad kött-kratta. Ganska road berättade han att det köttet skulle gasförpackas för att det ska hålla under en längre period, eftersom köttet först skulle testas för salmonella innan det skickades till Sverige. Var ingen salmonella påvisad sändes det iväg, men om det var salmonella i köttet fraktades det tillbaka till slakteriet för att omförpackas (saltas, röks?) och omdistribueras till danska butiker. Där var en viss ton av road oförståelse över svenskarnas krav. Nu vet ni det, när det inte står 'Salmonellafri kød' på danskt kött så finns risken för en tarmrensning.

Vad gör egentligen en massa läkarstudenter på ett slakteri, undrar ni då. Jo, vi skulle ju vara uppmärksamma på de belastningar på rörelseapparaten som drabbar en slaktare; alla de tunga lyften, monotona och statiska rörelserna, som kan leda till förtidspensionering och arbetsrelaterade skador. Det var ju inte mycket av den varan som talades om egentligen, men jag är nöjd över att ha fått vistas utanför skolans fyra betongväggar för en gångs skull.

Under hemresans gång vaggades jag mjukt till sömns. Ett litet leende syntes på läpparna, när jag halvt slumrandes tänkte på varför inte djuraktivister gjort räder mot svingårdar för att släppa ut djuren, likt det de gör på minkfarmar. Det hade varit en syn, att få se fler svin på stan än vad där är människor. Men ja, vi har ju faktiskt redan en hel del svin förklädda till människor, som spatserar omkring.

Jag slår bort tanken, lutar mig tillbaka och glider bort mot de gröna ängarna i drömmens värld.

8 COMMENT(S):

Hahahaha! Sexiiiiiiiigt!!! Det ska du defenitivt ha på din nästa date! Absolut.

 

"Men ja, vi har ju faktiskt redan en hel del svin förklädda till
människor, som spatserar omkring."

Så danskt som det kan vara.. i agree with you Stevoo. Och du undrar väl varför jag är uppe så sent? Anatomi!

/Rashii

 

HAHAHA!!!! AAH!!! Detta var värt att vara uppe klockan halv fem för!!! HAhAHAAH!!!! Aldrig har du varit vackrare.. ooh *torkar bort en liten tår*

 

Fatoma.. :-P Vill du att jag ska bli public humiliated eller vad?! Men jag vet ett som alltid går hem senare... den vita rocken.. håhå.. Erkänn att du har tänkt tanken på att gå på dejt med din vita fladdrande rock!

Rashi, vad menar du med det? :-P "Så danskt som det kan vara"? Det som du citerade, beskrev jag rent generellt och inte om danskarna! Få mig inte bli utsatt för en dansk mobb! :-P

:-D Dumma dig Betty.. vad gör du uppa så sent va? :-P Hehe.. ja, aaldrig varit vackrare.. håhå

 

Hahaha gud vilken söt bild! Du skrev inget om vad du tyckte, var det inte äckligt? Du äter kött som vanligt efter det besöket? Jag har funderat mycket på att sluta äta kött och börjat utesluta det mesta utom fisk och kyckling....men kanske mer av hälsoskäl egentligen...

Men bilden va bäst :)

 

hehe, tack! Fast jag tycker inte riktigt jag är så söt faktiskt.. :-P ja du, jag har skurit ner väldigt mkt på köttätandet faktiskt.. Det är nog bara en tidsfråga innan jag blir en växtätande primat.. :-P

 

NU VET JA! DU SER JU UT SOM KINESGUBBEN I KARATE KID!!! ROFL!

Åååååh...vad hette han nu?!

 

HAH! Tack för den! Jag hoppas att du menar gubbens coolhet och inte att jag ser så pass gammal ut redan! Mr Miyagi heter han. :-) Och han är en japan, inte kines. :-P