The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Utlandsstudentens krympande pengapung

Vårt evigt aktuella problem var vi än hamnar i världen är det som rör vår ekonomiska situation. Vi strävar alltid efter att skapa balans mellan våra utgifter och inkomster, och helst ska där finns pengar över efter räkningarna för att kunna spara inför sämre tider och unna sig något extra. För studenten är detta ett problem som innebär stor frustration och irritation. Pengarna räcker inte alltid till, oavsett ens framförhållning!

Förutom den dyra hyran som oftast utgör mer än hälften av den summan som CSN beviljar varje månad, ska där finnas rum för alla övriga räkningar; såsom el, telefon, bredband, (TV-licens?!). Sedan ska vi handla mat och konsumtionsvaror. Hur stort är utrymmet för de privata utgifterna?

Studenter som är väldigt tidseffektiva, och klarar av att ha ett deltidsjobb vid sidan av studierna, begränsas sedan i antalet arbetstimmar innan CSN-beloppet reduceras. Flitighet bestraffas med andra ord!

Varför subventioneras i sådana fall inte den studentlitteratur som vi behöver, som för så många studenter kostar tusenlappar och åter tusenlappar varje termin? Varför får vi inte låna mer pengar från CSN, arbeta hur mycket vi själva önskar, eller få köpa böcker till ett reducerat pris?

På toppen av den här problematiken finner vi utlandsstudentens primära problem just nu, nämligen den svenska kronans sviktande marknadsvärde. Vad vi får av CSN för att täcka våra kostnader, tas varken någon hänsyn till om svenska kronan minskar i värde eller om värdlandets vardagliga kostnader stiger.

För mig personligen har den svenska kronans försvagade värde gentemot den danska kronan, inneburit att jag nu förlorat snart 900 DKK varje månad, jämfört med innan sommaren. Det vill säga cirka 1280 SEK (med dagens kurs på 142,25 SEK mot 100 DKK). Då har jag inte beräknat efter bankernas växlingskurs, som är snäppet högre än marknadskursen. Ytterligare nedgångar är att vänta. Vi i Danmark är inte ensamma om detta problem, utan alla svenska utlandsstudenter delar denna kollektiva huvudvärk.

CSN tänker inte se över den förändrade situationen för oss utlandsstudenter förrän till juli 2009, då de ska fastställa följande års grundlånsbelopp för respektive studieland. Om situationen förvärras, får vi helt enkelt bara bita ihop och skaffa oss ett jobb, helst ett välbetalt sådant. För min del får jag väl se över min bostadssituation och finna något billigare, en väldigt munter tanke! Oh, yes indeed...Senaste årets valutautveckling DKK/SEK. [E24 Börs]

2 COMMENT(S):

Ja inte e det lätt att va studerande med en krona som e så låg för tillfället- men vännen: ketchup & makaroner - det levde jag på under mina 8 år som akademi-studerande. Sätt en klick margarin om det ketchup är slut.

 

:-P ketchup och makaroner har tyvärr aldrig varit favoriten.. Men ska absolut ha det i åtanke om det skulle krisa :-D