The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Historien går i repris...

Ganska intressant egentligen att de åter har funnit en blivande läkarstudent som tidigare varit morddömd och suttit av ett 11 års långt fängelsestraff. Det mest intressanta är faktiskt att denna student tidigare blivit utkastad från Karolinska Institutet för två år sedan, för att nu ha antagits till Uppsala Universitet. Det visar ju bara på att Sverige faktiskt är möjligheternas land. Även före detta mördare har möjlighet att uppfylla sina drömmar om att lagligt få sätta kniven i en annan människa.

Sedan visar det även på en annan bra sak med Sverige, det verkar inte som att olika myndigheter sammankör sina register eller för den delen kontrollerar sina medborgare. Det är ju faktiskt en positiv sak. Men ja du, för att vara riktigt skeptisk (som alla mina släktingar faktiskt är) tror jag inte att det gäller ifall du heter Tien Dung Phoung, Slavica Bojković, eller Abu al-Zarqawi. Där går nog gränsen kära du...

Men dessa människors försök att utbilda sig till läkare leder i alla fall till en bra sak, det är att det aktualiserar frågan om vi inte borde kräva ett utdrag ur belastningsregistret från varje enskild ansökare till vårdrelaterade utbildningar i Sverige. Barnskötare och annan personal i barnomsorgen skickar idag in ett utdrag innan de får börja arbeta, är det då inte lika viktigt att all vårdpersonal också ska vara fria från de grövsta av alla brott?

Men återigen måste vi fråga oss själva, kan vi lita på och ge en människa som har avtjänat sitt straff, en ny chans att börja om från början?

____________
Tidigare i ämnet.

12 COMMENT(S):

Sen ska du ha utdrag ur belastningsregisret för bussförare, korvkioskexpediter och tv-hallåor...
Det bör fortsätta att vara som så at den som sonat sitt brott är en fri man som har rätt att göra saker som ostraffade människor kan göra. Moralisera kan de få göra i kyrkan.

 

Bara för att han suttit i fängelse i 11 år betyder inte att han sonat sitt brott enligt mig(men det spelar ingen roll vad jag tycker). Sen så har vi yrken där jag tror att även du inte vill ha tidigare dömda brottslingar som t ex pedofiler i dagis ?! Vissa yrken borde KRÄVA att man inte är dömd. 11 år för mord är ju patetiskt.

 

Den platsen på läkarlinjen kunde ha utnyttjats till någon annan som förtjänar det bättre. Någon som åtminstone inte har en kriminell bakgrund och med större potentialer till utbildningen.

 

Shalia: Hur vet du att han har mindre potential (finns inget som heter "potentialer")?

Han är dömd för 10 år sedan. Är du samma människa nu som du var för 10 år sedan?

 

Kanske inte det, men vad är det som säger att man fortfarande kan lita på honom. Det harit varit dömd för MORD (=avsiktligt döda en annan människa), inte snatteri.
Varför inte låta någon annan som inte delar samma bakgrund få platsen istället?

 

har varit*

 

han har varit*

 

En klassisk svår fråga. Har man rätt till en andra chans efter ett grovt brott som mord? Ska denne nångång få en ny chans, ny början? Vilka risker tar man att ett brott ska upprepas?
Ja du.

Tack för supporthälsningen!

 

De berättade igår på jur.föreläsningen att han sedan slängts ut för att han hade förfalskat sina betyg. Mord är en sak, men att fuska med byråkratin, det är INTE okej! ;-)

Sen får ni inte glömma att mord inte är detsamma som dråp. Och jag tycker i alla fall personligen att just läkaryrket kan ställa krav på en viss moral, man måste ju svära läkareden men den borde gälla för hela livet.

Sedan förstår jag inte varför en morddömd person som inte ens är behörig att läsa till läkare, förfalskar sina betyg i ett desperat försök att komma in på programmet. Varför inte välja något yrke där man inte har hand om liv och död, där man kan vara skrupellös? Som marknadsföring till exempel?

 

Så sant Kenji, vi borde inte moralisera över människor som redan sonat för sina brott. Men vi kommer inte ifrån att hans begångna brott faktiskt kommer att sitta som ett ärr på honom under resten av hans liv. Hans lämplighet som läkare bör prövas individuellt. Det faktum att han passerade psykologsamtalen på KI kanske visar på att han är en helt annan person idag än för 10 år sedan? -förhoppningsvis-

Anonym, sant.. jag vill inte ha pedofiler som passar mina barn. Men pedofili är ju också en sjuk böjelse som en person har för barn. Mord är ju ett betydligt grövre brott, men samtidigt är personen i fråga ingen psykopat som älskar att döda, hoppas jag.

Shalia, jag vill säga att denna person faktiskt verkar ha potential eftersom han läste en massa kurser bakom galler som gjorde honom behörig. Däremot vet jag inte om han förtjänar den eller inte. Jag vill tro att det finns en stor blandning på människor som läser till läkare, vissa har kämpat hårt, andra har glidit in på en räkmacka, medan andra är likgiltiga. Om han nu är lämplig, har förbättrats som människa, och samhället godtycker, då ser jag inga problem faktiskt.

Daniel, enligt statistiker säger de att det är låg återfall på mord, kan vi tro på det? -Support är det minsta jag kan ge under de här omständigheterna, ta hand om dig!

Jenny, vad jag förstår så ändrade han bara namnet på sitt gymnasiebetyg så att det är detsamma som det han heter nu. Hehe, skrupellös inom marknadsföring? :-P Du är bäst alltså!

 

Det finns spärrar i vårt mentala som när och om vi tänker begå mord trampas på. Har man en gång gett vika och passerat den gränsen finns det inget som stoppar en från att göra det igen.

Att begå brott som mord handlar inte om endast ett lagbrott för att upprätthålla rättvisa, det handlar om respekt för mänskligt liv. Att vara läkare handlar om att upprätthålla liv.

Jag är inte dömd för mord. Kan du ändå garantera att jag inte kommer missbruka den makt jag har till att frånta liv? Då jag inte uppvisat sådant beteende tidigare, är risken liten, men den finns där. Har man då begått ett sådant (i min mening avskyvärt) brott är risken större att man gör om det.

Då kanske det är viktigt att tillägga att detta inte handlar om orättvisa mot denne student. Det här handlar om patienternas rättigheter och säkerhet. Som patient är man redan i en känslig och utsatt situation som det är. Ska man då behöva lägga till oron för att ens läkare kan vara en tidigare mördare eller pedofil eller våldtäktsman? Skulle du vilja utsätta dina anhöriga för det? Och en människa utanför situationen kan tänka att han/hon har sonat sitt brott, men för patientens del är läkaren första och kanske sista hopp! Sonat sitt brott eller inte, men jag vill inte frånta patienterna deras rätt till hopp... för många upplevs ju en fd mördare som forever murderer. Och så länge det tänkandet finns är vår skyldighet att skydda våra redan utsatta patienter.

 

Du kör på en hård linje och är helt och hållet oförsonlig med tanken på att människan kan förändras till det bättre.

Jag håller med dig att ur ett patientperspektiv så är det omöjligt med en morddömd läkare. Vilket också Socialstyrelsen klart och tydligt har meddelat.

Men jag vill trots allt mena att ifall personen har förändrats och kraftigt tar avstånd från sitt tidigare snedsteg, så borde det i princip inte vara helt stängt. Det finns så många olika fält inom läkaryrket att något fält bör vara tillgängligt.