The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ytterligare svårigheter för svenskar i Danmark

Danmark är inte direkt känt för att vara det mest invandrarvänliga landet precis. Men det behöver inte betyda att de är främlingsfientliga, utan de är bara väldigt ärliga och säger det som de tycker. För de tycker inte om att försörja för många utländska människor som söker asyl i landet. Det är däremot en ställning som man kan diskutera länge och väl.

Gentemot de nordiska grannarna har stämningen tvärtom alltid varit mycket varmare och mer välkomnande. Men endast så länge det inte går utöver de egna medborgarna, så klart. Därför skärptes antagningskraven till det danska läkarprogrammet i höstas för att förhindra den "för stora" strömmen av svenskar som bosätter sig i Danmark för att utbilda sig till läkare. Det är indirekt en handling som går emot den fria rörligheten inom EU. Men eftersom de skärpta kraven förklaras med att svenskar har gynnats av de gamla reglerna, har det inte funnits många motargument.

Men nu vill danskarna ytterligare skärpa kraven på svenskar som studerar i landet, efter att ha lämnat in ett förslag i Nordiska Ministerrådet om att stryka examensrätt på sitt eget hemspråk ur den nordiska språkkonventionen. Det innebär att samtliga svenskar blir tvungna att examineras på danska, istället för att få lov att skriva på svenska. Vad blir nästa steg, att tvinga oss studenter att tala perfekt danska innan vi ens får lov att sätta våra fötter innanför universiteten?

Jag hoppas innerligt att förslaget inte går igenom och att våra politiker arbetar för att underlätta våra studier utomlands och inte tvärtom, att försvåra dem. Att stryka en paragraf som likställer de nordiska språken inom respektive land är ett första steg mot avvecklandet av det unika nordiska samarbetet.

I tider av globalisering borde Danmark satsa mer på öppna gränser och integration, snarare än isolationism och ökade krav på övriga nordiska medborgare och andra utlänningar. Om man kunde KRAV-märka länder, kan jag tänka mig att Danmark ligger väldigt bra till på den fronten.

-

8 COMMENT(S):

Är det okej för er att skriva tentorna på svenska nu?

 

Yes, vi får skriva tentorna på svenska och norska förutom på danska. Om det är någon som är missnöjd med detta borde det vara våra lektorer som rättar tentorna.. men de är hur förstående som helst...

 

Jo, men steve. Landet lägger ner pengar på att utbilda dig till läkare och något måste dem få ut av det. Eller hur? Jag förstår principen. För med ditt resonemang borde man kunna få skriva sin tenta på svenska i rumänien. Och det är ingen som tycker det är självklart.

Jag förstår inte varför dem inte skulle gynna sina egna medborgare. Det är det som en regering är till för. Sen att det blir svårt för er är kanske inte så kul, men det får man ta om man läser utomlands. Du klarar det säkert ändå. ;)

 

Jag förstår också hur du tänker Fattema, men skillnaden mellan Sv-Dan och Sv-Rumänien är just att Danmark och Sverige har en lång historia av samarbete. Vi har alltid kunnat det egna språket i alla nordiska länder utan att känna sig "mindre värd". Det är det som jag vill behålla, att ha den jämställdheten mellan språken i respektive land.

Det finns ju danskar som pluggar i Sv., kanske inte i samma omfattning, men ska även Sverige tvinga dem att skriva på svenska?

Heh, men jag klarar mig nog även om vi måste skriva på danska. Fast hur kul är att formulera sig som en mellanstadieelev? :-P

 

hej igen steve!
det här låter ju inte alls bra... vet du när det där förslaget skulle börja att gälla om det nu blir av?

 

Hej Julia! hmm, jag har ingen aning om tidsramarna, eller hur ofta det här Nordiska ministerrådet träffas... Förhoppningsvis börjar det aldrig gälla. :-)

 

Sluta gnäll, du är fan skåning ska kunna flytande danska :)

 

Andy.. du har faktiskt en poäng där! :-D OM vi hade snackat skånska, så hade vi kunnat väldigt många av de danska orden! Men tyvärr, vi är helt infiltrerade av rikssvenskan! håhå