The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Allmän sjukvård i Danmark

Har du haft oturen att bli sjuk i Sverige, och varit tvungen att söka en läkare när magsmärtan ännu inte har gått över efter en vecka? Har du behövt ta dig hela vägen till vårdcentralen där du får sitta större delen av eftermiddagen och kvällen? Sedan när det äntligen är din tur, kallas du bara in till sjuksköterskan som ställer några dumma frågor som du redan har skrivit ner på pappret, som du var tvungen att fylla i när du tog en kölapp. Sen är det tillbaka till vänterummet för att vänta på att läkaren ska ropa upp ditt namn. Som tack för att du slösade en halv dag av ditt liv, ska du punga upp pengar för läkarbesöket.

Måhända har du turen att ha en husläkare? Grattis! Men vad sa du? Måste du vänta i en månad på en tid? Jaha, då är det väl inte lönt att gå till din läkare när du hinner bli frisk igen inom loppet av månaden, eller?

En av de bättre fördelarna med Danmark är faktiskt dess kostnadsfria allmänna sjukvård. När man folkbokför sig i kommunen, tilldelas man en läkare. När man är nordisk medborgare är man berättigad till gratis sjukvård. Beviset är det gula sjukförsäkringskortet som sänds hem till din danska adress efter folkbokföringen.

Det allra bästa med danskarnas system är att det är tidseffektivt! Jag ringde och beställde en tid idag, och sekreteraren frågade om jag kunde komma imorgon bitti. "Oj, redan?!" fick jag ur mig. Det, mina vänner, är allmän sjukvård när den är som bäst. Inte ett enda öre ska jag betala heller. Det känns skönt att snylta på lite danska skattepengar...

2 COMMENT(S):

jag fattar inte riktigt för jag har aldrig riktigt varit så sjuk att jag har behövt gå till vård centralen och väntat hela eftermiddag men jag tror att det är så i sverige

 

Lilla vännen, du har bara glömt bort de gångerna då du varit febersjuk.. :-)