The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Katolicismens dubbelmoral

Somliga dagar förstår jag mig inte på hur den katolska kyrkan lyckats bibehålla en sådan föråldrad och konservativ syn på moralfrågor, samtidigt som de ständigt talar om acceptans och tolerans. Världen förändras, världen utvecklas, men katolicismen står ännu och stampar på samma jordhög som de har gjort de senaste århundraden, helt ovillig att röra sig framåt.

Det senaste fallet som upprör världen över är ett fall där en nioårig flicka blivit våldtagen av sin styvfar, och sedan blivit gravid. Det uppdagades att flickan var i fjärde månaden och läkarna i den brasilianska staden genomförde en akut abort med moderns samtycke. Det intressanta i detta fall är att den brasilianska biskopen José Cardoso Sobrinho snabbt beslöt att exkommunicera både modern och de deltagande läkarna på grund av deras inblandning i aborten, med motiveringen:

- Guds lag står över alla mänskliga lagar. Så när en mänsklig lag strider mot Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde.

Bekräftelse kom inte långt efteråt från högre post i Vatikanstaten, från kardinal Giovanni Battista Re. Enligt katolska kyrkans och Vatikanstatens riktlinje skulle den nioåriga flickan ha dömts till att genomgå en ofrivillig graviditet som med största sannolikhet skulle ta död på flickan innan fostrena skulle uppnå full utveckling. Enbart på grund av principen att all liv är Guds gåva, skulle flickan ha dömts till döden om den katolska kyrkan fått bestämma. Är inte flickans liv värt att rädda? Om nu varje liv verkligen är Guds gåva, varför hade han så bråttom att skänka denna helt oförstående lilla flicka tvillingfoster genom våldtäkt?

Det är snarare smuts som begår avskyvärda brott. Brott som kyrkan blundar för och istället tjurskalligt fokuserar på att försvara varje liten stamcell och avlad foster, utan att tänka på riskerna eller konsekvenserna det kan ha för de inblandade. Vad som är mer förkastligt är det faktum att gärningsmannen har fått kyrkans förlåtelse. Hur kan man som en respekterad kyrka förlåta en pedofil och våldtäktsman, medan man vidtar repressalier mot oskyldiga?

Katolicismen behöver verkligen förnyelse för att kunna möta det nya årtusendet. Men det är nog svårt när en "kyrkans George W. Bush" sitter på tronen, och han lär inte abdikera efter två mandatperioder precis. Han har ju fått Guds mandat på jorden...

8 COMMENT(S):

heej! äntligen har jag hittat en blogg som handlar om hur det är att plugga medicin i danmark. jag funderar på att söka till våren 2010. men hur är det med matte E, är det ett krav nu? likaså danska A? blir jätte glad om du har tid att svara.. : )

 

Vilken härlig blogg du har :)

 

Haha men påven kanske inte heller blir kvar så mkt mer än åtta år. Han är väl redan en bit över 80. Å andra sidan kommer det ju en ny och en ny och en ny osv :S
I övrigt håller jag med dig o dte du skriver. Något som dessutom förtjänar, ännu mer än detta, att tas upp när det handlar om katolska kyrkan är deras inställning i frågan om hiv/aids och användandet av kondom...där kan man tala om massmord.
/Filip

 

Håller med och avhåller mig från att ytterligare kommentera, då det säkerligen mest skulle innehålla svordomar...

 

Hej!
Jag funderar på läsa till läkare i danmark och blev jätteglad när jag såg din blogg. hur är det att plugga i odense, finns det ett bra studentliv? är det bra med modultentor? jag undrar också om du vet hur utbildningen i köpenhamn och århus är.

mvh
johanna

 

Hej Petra! Det är krav på Matte E tyvärr.. Men du behöver inte danska A, då Svenska B ger dig samma behörighet.

Tack Vesna!

Heh Filip, påvar brukar säkert bli så gudomligt omhändertagna att deras livslängd förlängs avsevärt.. :-P Yes, deras inställning till HIV/Aids och kondomanv. är en problematisk fråga. Samma sak med deras starka motsättning till lika rättigheter för alla människor oavsett sexuell läggning. Det är som att de vill återgå till år o. :-S

Jenny, släpp ut det bara :-P Blir en mer intressant diskussion då.

Hej Johanna, Studentlivet är bra enligt danska mått mätt. Det är ju inte samma sak som i Sverige med nationer och sittningar o.dyl. Men generellt är Odense en mer präglad studentstad än storebröderna. Modultentor kan vara lika med mkt stress! 8 veckor känns inte alltid tillräckligt, men å andra sidan kanske man föredrar det framför att ha tenta på material som man har läst på under ett år! (Försteårspröven) Utformningen av utbild. i Kph och Århus är lite annorlunda och du kan läsa mer om de på resp hemsida. :-)

 

wow intressanta saker

 

jag visste inte man kunde skicka kommentarer