The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Teori och verklighet

Man läser och läser, och läser ännu mer. Men man förstår inte riktigt vad man ska använda det till eftersom vi inget vet om det kliniska, det vill säga om sjukdomar ännu. Men så händer det helt plötsligt, det går upp ett ljus för en.

Läste om en kvinna som hade sväljningsproblem och besökte akuten på UMAS. Men jourläkaren skickade hem henne igen och rådde henne att beställa en tid på öronmottagningen. Det visade sig senare ha uppstått en allvarlig svullnad på struplocket, epiglottis, och hon var tvungen att behandlas med respirator.

Det intressanta med denna historien är att jag förstår var och varför det kan ske, och vad det kan leda till. Jag kan se struphuvudet i 3D-bild och visualisera någorlunda var det kan ha uppstått en svullnad. Eftersom slemhinnan inte är fast nedbunden på alla ställen i struphuvudet, kan därför vätskeansamlingar ske, vilket skedde i kvinnans fall. Det kan då leda till att svullnaderna blockerar luftvägarna och i värsta fall leda till kvävning.

Mitt första kliniska "hallelujah-moment". Det är sådana här tillfällen som jag inser varför jag valde det här, varför jag sitter och läser i ett dammigt bibliotek istället för att njuta av vårsolen utomhus.

6 COMMENT(S):

Cool artikel, Steve. Selvom det er på svensk og jeg kun forstår det halve. ;)

 

And it only gets better ;)... Kramis!

 

Åh vad skönt att få en sån känsla =) Tror jag fortfarande väntar på min...

 

Men René, hvordan kan du sige at det er cool når du kun forstår det halve? :-P Da må du spørge mig hvis det er! :-)

Jag väntar tålmodigt Fattema! :-)

:-P Får du inte såna känslor av att kika upp i himlen? Tänk vilket partytrick: "Jag ser att det blir åska imorgon.." ;-)

 

Då har jag något att se fram emot! Läser första modulen dvs celler, celler...

 

:-) På ngt konstigt sätt längtar jag efter celler ibland, Emelie. hehe.. Men det här är helt klart mer intressant, även om jag önskade att vi haft mer tid än 6-7 veckor..