The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

The Asian Flush

Alla har vi en och annan asiatisk kompis, som vi har haft förmånen att gå på krogen med. De är roliga, de där asiaterna. Blir berusade av knappt ett glas förfriskning, och börjar strax rodna, och deras genetiska blyghet blir som bortflygen. Det finns ju givetvis undantag, vissa blir bara fnittriga och ögonen är en enda lång strimma under resten av den kvällen. Har du funderat på varför de blir så himla röda av alkohol någon gång?

Vi kan faktiskt inte hjälpa det, eftersom det tyvärr är genetiskt. Cirka en tredjedel av befolkningen i Kina, Japan och Korea har en bristfällig typ av ett enzym som kallas acetaldehyde dehydrogenase (ALDH), vilket innebär att alkoholen som vi konsumerar inte blir ordentligt nedbruten i kroppen. Hos folk med normal aktivitet ska vodkan vi häller i oss metaboliseras av alcohol dehydrogenase (ADH) till acetaldehyde och vidare till acetate med hjälp av ALDH. Fungerar det här mår man bra. Men hos asiater med en bristfällig typ av enzymet ackumuleras acetaldehyde i blodet och vi får en fin rodnad över hela kroppen. Med den fina rodnaden kommer lite illamående på köpet, kalla det tidig baksmälla om ni vill, hjärtklappning och så blir man ett riktigt bra värmeelement också.

Acetaldehyde är ett mutagen som kan orsaka mutationer i våra gener, skador på vårt DNA och är därför cancerfrämjande. Väldigt färska studier visar nu att asiater som drabbas av den 'asiatiska rodnaden' men trots det dricker stora mängder alkohol, löper större risk för att utveckla strupcancer, som generellt är en cancerform med låga överlevnadschanser över en femårsperiod. Forskarna estimerar att om drickandet i Japan kan sänkas till en betydligt lägre nivå, kan uppemot 53% av alla strupcancerfall hos japanska män förhindras.

Så inte nog med att det vanligtvis är ekonomiskt för asiater att gå ut och festa, nu har vi en riktigt god anledning att helt och hållet lägga flaskan på hyllan och smutta på alkoholfria drinkar istället. Nästan som att gå på barnkalas igen, vi byter bara ut saftglasen mot skojiga cocktailglas och paraplydrinkar istället!

Före alkoholintag.........Efter en slurk brandy
.

9 COMMENT(S):

tihihi... jag säger bara: studenten :P
Eller ännu bättre: D. Tan på carlsberg bryggeriet. :P

 

ah, Tan på bryggeriet är det bästa exemplet! :-P Han är nog homozygot för det genet... Misstänker att jag själv är heterozygot :-P

 

Oooh..! Precis det här satt jag och Mr. O och pratade om mååånga kvällar sen. Och sen har han ridderligt skällt ut alla människor som har försökt få mig att dricka. Muhaha..! Helt perfekt, man bara slänger termen "acetaldehyde dehydrogenase" i fejan på folk så kan de sluta försöka få en att dricka.. mm... me like. Jag lider ju av en extrem form av det här.. :P

 

Gött, Då har jag en personlig assistent som tar hand om mig under hela vår resa i USA :)

 

Gör du betty? :-P Jag ska använda dig som försökskanin vid nästa tillfälle :-D

Andy, det är Du som ska ta hand om mig när jag vacklar fram på New Yorks gator! :-)

 

...och några har lite för mycket av enzymet./BFF

 

En lättnad att höra att det är så vida spritt, har själv bara precis börjat rota i det då jag alltid haft just de här symptomen vid alkoholkonsumtion! Min enda asiatiska vän har inga besvär alls men kanske beror på att han är till största delen indier? Har du några andra lästips? Jag har bara hittills fått veta att jag förmodligen har den här bristen men kan man be att få testat det hos läkare?

 

Det är främst östasiater som oftast delvis/helt saknar enzymet. Det finns ganska mkt att läsa på nätet bara du söker på asian flush. Däremot tror jag inte det är nödvändigt att testa sig hos läkaren. Om du får ovanstående symtom vid alkoholförtäring har du med största sannolikhet denna enzymbrist. Då är det bara till att vara mer återhållsam med det för att lindra besvären. En läkare kan inte göra ngt åt det ändå. :-)

 

Tack för svar! Nä att de inte kan göra något är uppenbart men jag hade ändå velat ha ett konstaterande från en läkare så att jag kan säga det nästa gång någon anmärker att jag inte dricker!