The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ändring i prioritering av universitet

hej
i skrivandes stund befinner jag mig i Odense. Har precis skrivit MCT som var sjukt svårt (om man inte kan danska flytande) då det var MYCKET läsfrågor!
Hursomhelst så kom jag i kontakt med en person son läser till läkare i Köpenhamn o den personen rådde mig att ändra min prioriteringslista o sätta Köpenhamn först. Detta eftersom det finns en stor chans att jag kommer in där via mitt motivationsbrev då jag för närvarande läser till sjuksköterska på Karolinska Institutet. Vet du ifall det vore smartare att göra så (med den bakgrunden att MCT gick jättedåligt)?
Vore tacksam för ett svar =) // en vilsen person som gärna vill läsa till läkare!


Hej!

Det var tråkigt att få höra att du upplevde att provet gick så pass dåligt. Jag kan försöka trösta med att snittet som krävs för att få komma vidare till nästa steg i antagningen, det vill säga mini-intervjuerna, sista året låg på drygt 45 poäng av de cirka 100 möjliga.

Visst är det en stor nackdel för svenskar som inte är så insatta i det danska språket, när det kommer en massa danska texter som man ska kunna sätta sig in i innan frågorna kan besvaras. (En intressant grej som jag fick reda på för inte så länge sen är att danskarna faktiskt studerar både norska och svenska texter i Danska kurs A och B. Medan i Sverige fullständigt struntar vi i övriga nordiska språk.)

Eftersom du känner att du inte kommer att ha någon chans till att gå vidare i kvot 2-antagningen här i Odense, verkar det ju rent strategiskt självklart att du ska ändra i prioriteringen av vilket universitet som du önskar bli antagen till först. Men jag vill påminna om att andelen platser till kvot 2 ligger på 50% här i Odense, medan det bara är 10% i Köpenhamn. Din bakgrund som sjuksköterskestudent kommer säkerligen tas i betraktelse, men du kommer då att slåss om färre antalet platser i Köpenhamn.

Men om du har bra betyg, som du vet är konkurrenskraftiga, har du ju en stor chans att få en plats i Köpenhamn genom kvot 1, då det är den kvoten som flest blir antagna genom. Samtidigt tror jag redan att du är medveten om att betygssnittet för de antagna är högst i Köpenhamn. (Läs mer här.) Om du därför har ett lite lägre betygssnitt, vore det kanske mer fördelaktigt att slåss om kvot 1-platserna här i Odense?

Jag tycker att du ska avvakta tills dina resultat kommer ut, vilket borde ske innan utgången av denna månad, då mini-intervjuerna sker den 28 maj. Det kanske trots allt gick bättre än vad du tror just nu? Därefter kan du ta ställning till huruvida du vill ändra i prioriteringen. Blanketten kan du hämta HÄR, och den ska då vara hos det nya "högstprioriterade" universitetet senast den 5 juli klockan 12.00.

Kanske ses vi framöver på universitetet. Lycka till!

- Steve.

4 COMMENT(S):

Trevligt att se att du bemöter personer väl som har samma planer som dig i livet, verkligen! Läste nyss om betygssnitt och liknande för ansökningar till Danmark och det såg lovande ut. Jag måste dock ta ett naturbasår innan jag läser vidare. Och tack! Jag ska då ge mitt allra bästa i alla fall, har velat bli läkare (kirurg) så länge jag kan minnas. 16,9, som var det lägsta, är rätt lågt ändå och det är ju bra till viss del; många som söker dock skulle jag kunna tro. Men ja, jag ska lyckas.

Och tyvärr har jag inte fått något svar från kådisarna, tror inte jag får det heller. Störda är de, om det nu inte är ett brutalt skämt - någon/några annan/andra som skriver istället för dem. :)

 

Steve! Vi läste faktiskt lite danska i svenska A. Men viss betoning på LITE då hehe. Typ lärde oss att räkna och läste nån artikel om jag inte missminner mig. Men tror du jag kan det bättre för det? NÄ!!

MCT, är det det där provet jag skrev förra året? För då kan du ju trösta dina läsare med att det faktiskt inte är sååå svårt om man bara är lite strategisk och väljer bort alla danska texter och löser de logiska frågorna istället. Där är den danska läsförståelsen inte mycket till hjälp! Så det är inte omöjligt att klara provet, man bör snarare vara rädd för intervjun.

Du är så snäll och räcker ut en hjälpande hand till de som är vilsna =)

 

Hej Steve. Jonatan här, har mailat dig innan. Jag gjorde också MCQ nu i Odense och kan säga att provet detta året innehöll 95 uppgifter, inte 100 st. Det gick skit för mig, jag satt och slog upp för mkt i början och jag hade velat ha mer mattefrågor ty dem var lättare. :)

 

'Anonym': Ja, det är det som du skrev förra året.. Är det verkligen så många logiska frågor att man klarar sig på det? :-) På intervjun kan jag hålla med om är värre.. tidsbegränsat ju :-P

Jonatan: attans då! Vi får hoppas på det bästa och invänta the results.. än är det inte kört. :-)