The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Antagning till Läkarprogrammet i Odense. Delmoment II: Multiple Mini Interviews (MMI)

Läs årets ansökningsguide 2013 HÄR! 

Har fått en del frågor angående de s.k. Multiple Mini Interviews (MMI) som kommer att hållas här i Odense den 28 maj 2009. De kommande studenter som klarade av MCQ-provet med tillräckliga poäng tidigare denna månad, är nu inbjudna till MMI. Bra jobbat!

Eftersom jag inte har deltagit i MMI, har jag rådfrågat två vänner, Rasha och Aida (R&A), som deltog i pilotomgången som avhölls förra året, och fått fram lite information som jag hoppas kan lugna er en aning, ge er inblick i processen, samt förbereda er lite grann inför den 28 maj. Då det som sagt var ett pilotförsök är det enbart vägledande och inget definitivt. Se det som riktlinjer på vad för slags scenarier som kan vänta er, och inte något som absolut kommer att dyka upp. Det förändras från år till år, och är inget som offentliggörs.

Generellt:
 • Provet omfattar 7 stationer à ca 8 minuter, som ska testa de kommande studenternas motivation, kognitiva förmåga, kommunikation och etik, samt personlig integritet och samarbetsförmåga. [1]
 • R&A upplevde hela processen som väldigt tidspressat, då man har ca 2 minuter att läsa instruktioner utanför intervjurummet om vad varje station går ut på, innan en klocka ringer varefter man har 8 minuter på sig att prestera för den som bedömer dig. När klockan så ringer igen går man vidare till nästa station.
 • Att som svensk deltaga i en dansk intagningsprocess är extra nervöst p.g.a. språkhinder, men var kall i sinnet och försök resonera och diskutera lugnt och tydligt på svenska. Bedömarna är vana vid svenska och försöker i sin tur tala tydlig danska, men fråga alltid ifall du inte förstår och de kan omformulera sin fråga till dig. Jag är medveten om att det är frustrerande ifall man inte kan göra sig förstådd, och missförstånd kan lätt uppstå. Men det är den extra svårigheten som härdar oss. Men undvik att slå över till engelska för ofta och i för stor omfattning bara för att göra det enklare. (Det kan uppfattas som att du inte är redo att använda danska/skandinaviska som kommunikationsmedel, och risken finns att du olämpliggör dig själv som kandidat.)
 • De diskussioner som föregår på stationerna går ut på att Du ska ge ett gott helhetsuttryck av dig själv snarare än att komma fram till något specifikt. R&A anser att studenten bör ta för sig mer och inte enbart passivt vänta på frågor.
 • Var en aning påläst om både Odense som studentstad och läkarprogrammet på orten. Du ska ha klart för dig varför du är där du är, varför du har valt som du har gjort, och varför du ska bli vad du vill bli. Självinsikt är ett av nyckelorden i dina samtal med bedömarna på några av stationerna.
 • Känner du att du har presterat sämre än vad du är kapabel till på en specifik station, glöm de sämre prestationerna och fokusera på nästa station/uppgift istället för att älta på det och tappa fokus! Du har inte mist din chans bara för att en station går lite sämre.
 • Tänk på vilket första intryck du vill ge personen som ska bedöma dig när du stiger in i rummet. Var medveten om ditt eget uppträdande hela tiden, dvs. håll ögonkontakt och visa 'rätt' kroppsspråk. Och som sagt var hellre för aktiv än passiv, ibland är det faktiskt så att tala är guld och tiga är silver.
Stationer:
 • I en av stationerna testades samarbetsförmåga och kommunikation mellan två studenter. Dessa två sitter en bit ifrån varandra utan att kunna se vad den andra gör. Genom instruktioner från den ena, som håller i ett modellbygge av lego, ska den andra kunna sätta samman en likadan.
 • En annan station handlade om att man skulle sätta sig in i en text om hudens olika lager under 10 minuter, varpå man under de nästa 10 minuter skulle återberätta, förklara och resonera kring innehållet. R&A anser att man bör vara kreativ och bruka de hjälpmedel som är till rådighet för att få fram sitt budskap, ex. använda tavlan för simpla illustrationer.
 • Vid nästa station skulle man läsa en vetenskaplig artikel, som i R&A's fall handlade om näringsbrist hos patienter på tre sjukhus. Man skulle diskutera och dra konklusioner utifrån undersökningen som artikeln handlade om. R&A uppmanar er att vara kritisk till det som ni läser, och påpeka svagheter med undersökningar av diverse slag. Exempelvis kan man påpeka det faktum att undersökningen baserades på resultat från endast tre sjukhus och är inte generaliserbart. Att kunna sätta saker och ting i ett kontext och sätta perspektiv på diverse ting ger säkert också plus i kanten.
 • Där förekommer även 'vanliga' traditionella intervjuer på 1-2 stationer där det helt enkelt går ut på att du ska marknadsföra dig själv. Du måste ha klart för dig varför du väljer att bli just läkare! Undvik gärna klichéer som: "Jag vill jobba med människor... jag vill hjälpa människor..." -Du kan hjälpa och jobba med människor på många många andra sätt! Visa att du har reflekterat över ditt yrkesval och din livssituation. Var medveten om dina starka och svaga sidor utan att för den delen underminera dig själv. Och framförallt uppmanar R&A att Jantelagen ska lämnas vid den svensk-danska gränsen! Våga ta för dig och visa att du är en av dem som är mest lämplig och värd att få en chans till att bli läkare.
Förberedelse:
 • För att få inblick i hur bedömare tänker, graderar och resonerar kring din prestation, kan du läsa följande handledning som utgivits till intervjuare vid University of Sydney. [2] Det kanske inte motsvarar det som gäller här i Odense, men det skadar inte att förstå de ungefärliga riktlinjerna.
 • Det skadar heller inte att Du övar dig i att diskutera diverse ämnen med någon lämplig person. Även det här dokumentet är från ett utländskt universitet, där olika samtalsämnen är listade. [3] Dessa ämnen motsvarar förmodligen inte heller det som dyker upp den 28 maj, men kan ge dig god träning i sättet att resonera.

Tack till:

AidaCivil status: Single
Advice: "Be gorgeous!"
RashaCivil status: Single
Advice: "Distinguish yourself!"

13 COMMENT(S):

Haha Steve! Civil status... Pas på, at det ikke bliver en dating site. De to burde da heller ikke behøve hjælp til at finde nogen? :) Men godt arbejde med indlægget!

 

Tack för hjälpen!
/Stina

 

Hej!

Jag har precis startat en blogg med ett nytt koncept. Jag publicerar bara andras inlägg! poängen är att man ska kunna hitta nya roliga bloggar utan att leta ihjäl sig. De listor med bloggar som finns idag är bara topplistor, jag vill få fram alla andra bloggar! Men för att få igång bloggen så att konceptet fungerar måste jag sprida mitt budskap (det är det jag gör nu). Under fresh&cleans rubrik på bloggen så finns det en kort förklaring till hur man gör för att publisera ett inlägg av sin egen blogg. Titta gärna in! Ju fler desto roligare... kram!

 

Haha, lottar du ut dina snygga vänner nu? :P
Det är bra att du hjälper alla vilse studenter... men är det inte mer eller mindre grej du skriver i dessa universitetsinlägg?

Dessutom är det gääsp för alla som inte vill bli läkare i Danmark. Eller...är det kanske bara jag?
Du är så omtänksam Steve, jag hade bara "tja, JAG klarade av att komma in...du får väl kämpa på!" ;-)

 

Hahaha! Jenny! Roooolig filur! :D

Och HAHAHAHA bror! Vilken "smyg"reklam dina vackra vänner fick alltså. Varför gör du aldrig något sånt för mig? Utan neee.. sätter bara ut världens fulaste bilder på mig... -.-' Ah ja, får väl inse att jag inte platsar bland skönheterna! SNYFT!!!

 

Du är verkligen snäll och hjälpsam du!

 

Jag är SÅ glad att jag aldrig känt någon längtan efter att bli läkare xD Men intagningsintervjuer a la "speed dating" låter lite kul ;D

Fast jag måste säga att jag är förvånad över hur ofta du måste påpeka språksituationen. Om man väljer att läsa utomlands måste man väl ändå vara medveten om att man inte kommer att få allt serverat på svenska? Och nog för att talad danska ibland kan vara knepigt att förstå, men SÅ svårt är det faktiskt inte. Eller? Det är lite pinsamt hur dåliga vi är på att förstå våra skandinaviska grannar.

Har du inga elegabla manliga singelvänner du kan pimpa på bloggen? Jag är ruskigt singel.. ;D

 

Älskar dina tips! Du är en naturbegåvning, haha. Och det är så krångligt med detta kvot-1 och kvot-2, etc. Bah! Men ja, jag kommer dit jag också. Och massa snyggläkare kommer det bli senare ser jag!

Bra tips att inte gå över till engelska allt för ofta! Du ger riktigt bra tips. :)

Och jag och Adam har det mysigt, tack! En månad är som sagt lång tid så det blir intensivt. Och vad som gör sprayen "speciellt" är att det är den bästa jag har provat. Jag har riktigt tjockt hår så mitt hår lägger sig gärna ner, men denna spray är riktigt stark så det håller i! =)

Hur du laddar upp bilder så som jag gjort med statistiken är lätt. Du laddar upp som miniatyr (men ta hög upplösning, kanske 800 eller något) det blir då en liten bild men klickar man på den förstoras den. Så är det i alla fall över blogg.se. Hoppas det funkar!

Ha det bra. :D

 

René: hehe, de to ville så gerne være med på billede, så jeg tænkte hvorfor ikk' bare sætte dem ind i fodnoterne! :-P

Stina: Varsågod!

Jenny: hehe, beware Jenny! Nästa gång står du på tur att bli utlottad! ;-) Och du får tyvärr stå ut emellanåt.. det är ju ansökningsperiod just nu.. :-P Resten av året får du läsa om vardagliga Moi. :-)

Elisabeth: ehh.. göra samma sak för dig? :-S dejtar du ens?! vah.. *tar sig för pannan* OMG, my baby-sister is in puberty!!

Shalia: Tack, det är vad jag strävar efter... nästa gång behöver ju jag hjälp, då hoppas jag på att ngn är villig att bistå :-)

Herzleid: hehe, lite kul låter de ändå faktiskt! Men det är ju bara för att jag slipper dem.. annars hade jag kallsvettats ända fram till provdagen. :-P "Språkhindret" är en grej som ständigt dyker upp tyvärr.. Hade det varit utanför Norden hade ju alla använt engelska, och det är ju superskönt och enkelt! Men danska är likt svenska, men ändå inte.. svårt med vissa uttal!

hehe, jag ska nog fiska fram några manliga singelvänner ;-)

 

Hej Steve

Tack för en fin blogg. Jag har en liten fråga som du kanske kan hjälpa mig att svara på. Kandidatregeln som säger att om man har en magister från tidigare studier, gäller det även en svensk magisterexamen? Fick nämligen ett brev från Köpenhamn angående detta och har svårt att hitta info om vad som gäller utländskexamen.
Var förresten på MMI i Odense, verkar vara en härlig plats att studera på. Rätt så kul stationer faktiskt om än lite nervöst!
Tackar på förhand!
/Cillan

 

Hej Cillian!

Jag är inte helt insatt i kandidatreglen, men det verkar som att om man har en kandidat/magister från tidigare studier, så är det bara i särskilda fall som man inte blir ställd längst bak i kön. Jag tror det gäller både dansk/svensk examen. Men man kan ju alltid söka dispensation för det här.

Odense: http://www.sdu.dk/Uddannelse/Optagelse/Bacheloruddannelser/Ansoegning_om_optagelse/disp.aspx

KU: http://studier.ku.dk/optagelse/dispensation/

Annars är det nog bäst att direkt ta kontakt med studievägledarna på respektive universitet.

Hoppas det var till ngn hjälp!

/Steve

 

Tack för ditt svar!
Ja, jag får nog försöka att söka dispens. Hoppas dock att jag nu på måndag får ett "ja" från odense. De har ju redan tagit med mig i "kvot två uttagningen" ända fram till sista steget. Hade jag inte platsat så borde de ju meddelat mig detta innan man blev kallad till MCHT och MMI. Det här är min förhoppning iallafall.
Och inte blir man mindre sugen på att plugga efter att läsa din blogg! Jättekul, tack!

/Cillan

 

:-) Jag håller tummarna för dig nu på måndag!

Roligt att du får ut något av bloggen min! :-)

Steve