The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Chans att bli antagen?

Hej Steve!
Jag har sökt in på läkarlinjen i Danmark (Odense, Århus och Köpenhamn) för hösten 2009. Jag kommer att ha runt 18,5-18,7 i snitt. Hur tror du mina chanser är att komma in? För övrigt har jag läst kemi och biologi breddning och bioteknik, kollar dom på vilka kurser man har läst också? (Förutom de obligatoriska)
Jag har sjuk ångest över detta vet inte vad jag ska ta mig till om jag inte kommer in, har funderat på polen och öst.

För övrigt är din blogg jäkligt bra! Jag använde mig av din guide när jag färdigställde ansökningarna =).
Keep it up
MVH Mohammed


Hej Mohammed!

Tack för vänliga ord! :-)

Om man ser på ditt betygsnitt, har du ju högre än förra årets antagningspoäng i både Århus och Odense. Köpenhamn ligger däremot uppåt 19,3. Om man kollar efter betygen så har du självklart en chans att bli antagen i de två förstnämnda orterna (kvot-1). Men då undrar jag om du deltog i Odenses antagningsprov, eftersom Odense tillsätter hälften av sina platser via kvot-2. För att du ska få användning av dina kvalifikationer som du nämnt, dvs bl.a. bioteknik, så är det ju i kvot-2 antagningen som man tar hänsyn till det. Och då är det via kvot-2 i Århus och Köpenhamn som man har denna helhetsbedömning.

Du har självklart en chans som alla andra att bli antagen, men jag kan tyvärr inte säga dig hur stora de chanserna är. Jag är lika lite insatt i själva antagningsprocessen som du, och kan bara spekulera i dina chanser utifrån betygsnittet. Men med tanke på att det i Danmark inte råder samma inflation i betygssystemet, tror jag att dina chanser är betydligt bättre än om du hade haft 20,0 och sökt i Sverige!

Jag hoppas på att det går vägen för dig, men kom ihåg att detta inte är något definitivt. Går det inte denna gång, kommer det fler chanser! Tänk på att de flesta som söker till läkarprogrammet inte blir antagna första gången, utan måste tyvärr räkna med att det kan ta fler gånger. När jag var i Stockholm och skrev PIL-provet 2007, fick jag höra talas om en student som ansökte till Karolinska Institutet för 11. gången i rad... Själv ansökte jag 'bara' fyra gånger till läkarprogrammet i Sverige, innan jag slutligen bestämde mig för att prova lyckan i Danmark. Så jag vet vad du menar när du nämner ångest i sammanhanget, men tro mig, det ordnar sig alltid till slut på ett eller annat sätt!

Det viktigaste är att du inte glömmer bort anledningen till varför just Du vill bli läkare. Om du har det i åtanke blir varje hinder och prövning enbart ännu ett gupp på vägen mot målet; du hoppar till lite av den plötsliga nedgången, men samlar dig snabbt igen för att rikta siktet framåt.

Best of luck, Steve.

0 COMMENT(S):