The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Dansk medielicens - ett hårt slag i käften

Jag pratade med Rasmus för inte så länge sen om hur TV-licensavgiften fungerade här i Danmark. Jag trodde helt ärligt att den summan som jag betalade till mitt Antennelaug varje kvartal motsvarade den svenska licensavgiften, men icke! Jag betalar ju redan för att få in några sketna kanaler som vilken snubbe som helt får in i Sverige, gratis! Men tydligen ska man utöver det betala en annan avgift till danska DR. Det sura är att den enda kanalen som jag har nöje av är svenska TV4, resten är trista danska och tyska sådana.

Rasmus skrämde upp mig lite när han berättade för mig om DR's möjlighet att kräva pengar retroaktivt för den tiden som jag inte har betalat licens för (sen jag flyttade in), och jag hoppades uppriktigt på att de glömmer bort mig, bara för att jag är en icke-kunnig invandrarsvensk.

Typiskt nog damp det ned ett brev en vecka senare, till MR Steve. DR-folket hånade mig i brevet att jag måste vara från stenåldern då jag varken äger en TV, dator eller mobiltelefon (!). Danska Medielicens ska man betala om du så bara äger en av dessa saker, det är därför det så passande heter 'medie-' och inte 'TV-avgift'. Även om din dator eller TV är sönder, ska du betala för licensen, eftersom du betalar för att du innehar prylen och inte för att du använder den. Så folk hemma i Sverige, gnäll inte över Radiotjänst mer! De är betydligt mer humana jämfört med deras danska kollegor.

Mitt hjärta hoppar till varje gång det ringer på dörren nuförtiden, vem vet om det inte är svartklädda snubbar med bläcksvarta solbrillor som står på farstutrappan och kräver mig på 2200 DKK för varje år som jag befunnit mig i Danmark?!


7 COMMENT(S):

Vänta du bara, det blir snart värre... Medborgare ska övervakas in i minsta detalj, allt för att Warner Bros och grabbarna inte ska gå back på sina kassa pop-produkter. Fransmännen har ju redan börjat: http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/ja-till-den-franska-hadopi-lagen-1.864348(Men nog låter Radiotjänst lite snällare än DR. Så är de ju placerade i Norrland också ;D )

 

Älskade Steve! Jag fick också ett sånt brev, det har de flesta fått. Bara ignorera det. De har ändå ingen rätt att komma in om du själv inte öppnar dörren och säger till dem att komma in! =)

/Rasha

 

Jag tror nog att Men-in-black kommer och knackar på snart! Haha. Passa dig! ;)

Jag tycker det är väldigt svårt att avgöra vilka man ska vara för med aktiv dödshjälp. Men jag känner bara det att en som har levt ett fullt normalt liv i tjugo år, fick stenras över sig; kunde då tala och kommunicera efter det men fick sedan parasiter i hjärnan som gjorde att hon förlorade alla kommunikation. Nu ligger/sitter hon där som ett paket/en grönsak, jag anser inte att det är ett värdigt liv hur mycket hon är får skjutsas ut på terrassen för att se solnedgången. Men som sagt, om det blir godkänt med aktiv dödshjälp kan man ställa sig frågan - vem är på tur? Det blir en svår frågeställning. Men jo, jag är för dödshjälp i många fall.

Åh fy! Roadtrip, vad härligt. Det vill jag också ut på, det får bli något år. Jag älskar att resa så jag blir avundsjuk på dig, hehe. Ni får njuta till max! :D

 

Jag undrar vad som egentligen är värst, en gul slemmig fläck på skon eller medielicensen.. Det är fan mycket man ska behöva stå ut med alltså..

Funkar det att bara ignorera det fula lilla pappret eller riskerar man att bli förevigt utvisad från landet?

 

Herzleid: hmm, ja.. de där bevakningarna och avstängn. Det börjar gå lite för långt, tycker man.

Rash: Are you sure? :-P Jag vill inte få en fet räkning sen... Kanske borde vara laglydig och gå med en tom pung, istället för att vara trotsig och paranoid.. :-P

Christoffer: Det var den optimismen där ja.. hah

Lou: Jag funderar fortf själv på den frågan... :-P Du delar kanske på licensen med din roommate? Det är nä-ästan ok, istället för att stå för hela kalaset själv... Borde söka om merkostnadslån fr CSN :-P

 

Haha! Så kan du lære at lade være at lytte til Rasmus :-)

 

hehe.. men hvad siger du René! :-P Rasmus der er en så klog fyr! :-D