The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Inkomstdeklarera som svensk utlandsstudent

Medan det idag är sista inlämningsdagen av inkomstdeklarationen för alla svenskar, har de som är bosatta utomlands extra tid på sig fram till den 1 juni. Som vanligt stötte jag på lite problem med byråkratin, bara för att jag befinner mig i utlandet.

Mitt preliminära skattebesked innebar ett välkommet bidrag till resekassan i sommar. När jag sedan loggade in på Skatteverkets hemsida för att sända in min deklaration, fick jag bland annat svara på om det stämde att jag utvandrade under 2008, dessutom skulle jag ange antalet månader jag befunnit mig i Sverige under det gångna året. Fint nog, det är ju oskyldiga frågor, tänkte jag då. Sanningsenligt klickade jag mig fram till cirka tre månader, och 'Vidare'. Jag satte nästan äpplet i halsen när det studsade upp en ruta där det stod att jag helt plötsligt var skyldig staten pengar. Min första reaktion var att släppa ifrån mig ett ondskefullt skratt, och impulsen var så stark att vilja slänga ut datorn genom det öppna fönstret.

Att vara bosatt i utlandet ger tydligen inte rätt till fullt grundavdrag à 12.100 SEK, utan man får reducerat grundavdrag allt efter antalet månader som man har befunnit sig i Sverige. Men jag tänkte banne mig kämpa för varenda skattekrona som jag har betalat in för mycket, och började läsa runt och kontaktade Skatteverket.

Aha! Tydligen har man rätt till fullt grundavdrag om ens inkomst uteslutande, eller så gott som uteslutande kommer från Sverige. Jag citerar (tanten skickade en himla massa paragrafer till mig som svar, suck):
_______________________________________________________________
"Fr.o.m. inkomståret 2005 är obegränsat skattskyldiga in- och utvandrare berättigade till allmänna avdrag för debiterade egenavgifter, utländska socialförsäkringsavgifter och periodiska understöd (62 kap. 9 § IL), pensionssparavdrag (59 kap. 16 § IL) och grundavdrag (63 kap. 4 § IL) för hela året om deras överskott av förvärvsinkomster i Sverige och i andra länder uteslutande eller så gott som uteslutande utgörs av förvärvsinkomster i Sverige (prop. 2004/05:19, SkU9, SFS 2004:1139). Detsamma gäller skattereduktion för arbetsinkomster. "
________________________________________________________________

Min inkomst kommer huvudsakligen ifrån studiemedel och feriearbete i Sverige, jag jobbade inte märkbart i Danmark ifjol, därmed är min inkomst så gott som uteslutande från Sverige. Min preliminära skatteberäkning står sig, och reskassan välkomnar de extra guldpengarna. Ordet 'skatteåterbäring' är sannerligen ett vackert ord, eller hur?

4 COMMENT(S):

12000kr grattis stevoo! Nu har du pengar till hyran för sommarlovet och så kanske har du lite kvar till resan =D

/R

 

Det låter sådär... snuskigt behagligt med "skatteåterbäring". *myyyys*

 

Oj snacka om panik när du först fick reda på att du skulle betala tillbaka!

Alltså folk skickar deklarationen på posten sista dagen och dessutom med b-post och tror att det ska hinna komma fram i tid! Haha. Och sen klagar de på att det är posten som gör att breven blir sena!

 

R: Jag önskar att jag fick 12000 :-P Nu får jag 'bara' ett fyrsiffrigt belopp.. Det räcker näästan till sommarens hyra.. Får jobba extra varje helg.. :-P

Fattema: Du myser väl också med dina dollar-sedlar.. :-) Blir det Norge i sommar?!

Karro: haha, med B-post? så snåla! :-P