The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Reservdelsbarn - Etiskt korrekt?

Så är jag och Aida äntligen klara med vår etikuppsats som vi manglat på de senaste dagarna. Det har varit irriterande jobbigt, eftersom det har berövat oss på vår dyrbara tid som vi gärna hade velat lägga på den anatomin, fysiologin, histologin, biokemin och näringsläran som ingår i denna kurs. (Om jag sedan hade gjort det är en ju en annan sak.) Även om kursen bara är på 10 poäng är det riktigt mycket som ingår! Sedan har ju vetenskapsteori-kursen som sagt hållit oss upptagna med två underbara vetenskapliga uppsatser.

Jämfört med den första var etikuppsatsen trots allt intressant att skriva. Vi valde ett etiskt dilemma som handlade om huruvida man bör tillåta att ett friskt och kompatibelt embryo väljs ut för att födas och kunna agera donator av vävnadsdelar till ett sjukt syskon. Är det etiskt försvarligt att låta ett barn födas för att användas som ett medel som kommer någon annan till gagn? Media har namngett fenomenet 'skräddarsydda barn', medan man inom vetenskapen talar om 'reservdelsbarn'. Låter verkligen trevligt...

Om man har hållit sig uppdaterad, har man kunnat följa med familjen Richardsons resa från deras kamp för att få ett godkännande från Socialstyrelsen till att deras skräddarsydda barn kom till världen under våren i år. Lillasyster Emma ska rädda livet på Felix, som har en ovanlig metabolisk sjukdom, adrenoleukodystrofi, som orsakar skadar på myelinet kring nervcellerna.

Är ni är intresserade ska ni titta på reportaget 'En skräddarsydd lillasyster', som sänds på TV4 nästa onsdag (27/5) klockan 21.00. Ni får gärna återkomma med era synpunkter och åsikter efter programmet.

7 COMMENT(S):

Jag har läst artikeln, mycket intressant, men jag måste fråga, vad händer egentligen med "reservdelsbarnet", i det här fallet Felix lillasyster? Handlar det om organ-donering eller? Riskeras reservdels-barnet liv?

kram kram

 

Hej Steve

Jag håller på att läsa matte E för att kunna vara behörig för danmarks läkarlinje och då undrar jag om du vet vad man behöver för betyg för det. Vet att man behöver vg i fysik tex, vet du om detsamma gäller matten eller ska man bara ha godkänt?

Tacksam för svar!

 

Reservdelsbarnet känns inte som en god idé...jag tänker på teorierna om det sluttande planet, som brukar komma upp när man diskuterar etik...vad blir nästa steg, så att säga...
Hoppas det är bra med dig annars, gamling ;)
Kram från Filip

 

Caroline, jag är inte helt insatt i det medicinska i Felix fall, men jag tror att de bara använder stamcellerna i blodet som finns i navelsträngen vid förlossningen av Emma. Om det misslyckas måste de göra invasiva ingrepp för ex. benmärgstransplantation. Så det behöver inte vara så att reservdelsbarnet måste genomgå ingrepp.. Och jag tror inte att det skulle vara tillåtet om de barnen skadas eller ska donera hela organ.. kram

Sant Filip, ett motargument är ju s.k. glidbaneargument som man säger här i Danmark. Men det håller inte.. man kan komma med såna invändningar på nästan allt ju! kram

 

Hej Anonym! Jag visste faktiskt inte att det är några särskilda betygskrav på kurserna. Vad jag vet är det det samlade betygssnittet som omräknas till det danska snittet. Så självklart är det bra om du har ett MVG snarare än ett G, då ditt snitt dras ner en del. Men så länge du har godkänt, så ska du nog klara dig.. Snitten är som du vet ganska "humana" här i Danm jmf med i Sverige.

Lycka till!

 

Hejsan! Jag håller på att skriva en etikuppsats om precis samma ämne, dock på gymnasienivå, och det går så himla trögt!! Kommer du ihåg vad du kom fram till? Vad dina starkaste argument var? Såg nu att inlägget är över 1.5 år gammalt men man kan ju alltid chansa :) Tack på förhand!

 

Hej Hedda, det är ett verkligt intressant ämne att diskutera. Men som du själv skriver, var det länge sen jag skrev uppsatsen.

Argumentera utifrån utilitarismen kanske, där en handlings riktighet mäts i mängden av positiva konsekvenser. Eller kantiansk etik, där man bör handla på ett visst sätt så att en person aldrig blir blott ett medel, utan samtidigt ett mål.

Lycka till. :-)