The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Slutet för läkarrocken?

Konflikten om läkarrockens vara eller icke vara är i full gång, och det är med en viss vemod som jag ser på dess uttåg som det givna plagget för läkare. Socialstyrelsen förbjöd användandet av läkarrocken vid patientkontakt redan för två år sedan på grund av hygieniska skäl. Men många läkare kan fortfarande inte lämna ifrån sig den vita rocken. [DN.se]

Om det var något som man verkligen såg fram emot, var det ju att få bära den där vita uniformen! Ska jag nu se fram emot att få gå omkring i en bussarong? Smaka på det ordet, 'b-u-s-s-a-r-o-n-g', låter ju inget kul alls! Vad är skillnaden då mot att gå omkring i de där färgglada kökshandduksbussarongerna på vårdhemmet?

Många läkare använder den fortfarande som medel för att bära omkring på sina arbetsredskap, för identifikation och för att värma sig i. [Dagens Medicin] Ett av de mest högljudda argumenten är ju att man måste kunna se att det är en läkare och inte en sköterska som kommer gående. Kan man inte ha kortärmade läkarrockar istället som en kompromiss?

Nu fick jag bara ännu en anledning till att stanna kvar i Danmark, där man bara har klippt de långa ärmarna på läkarnas rockar. [Ugeskrift for Læger] Och det kallar danskarna redan för 'Den andra revolutionen"!

Snuva mig på den här?!

4 COMMENT(S):

Calle Wickman

Prioritera lite vetja...
Varför inte bara bestämma sig för att läkare har en särskild färg på sina scrubs? Det funkar ju inom till exempel polis och brandkår där folk i olika befattningar har olika färger på västar, hjälmar o dyl. Där är det vad jag vet sällan problem för medarbetare eller allmänhet att urskilja chefen. Om det är där skon klämmer...

 
Med.stud. Uppsala

Jag anser mig ha löst problemet. Jag kavlar upp ärmarna över armbågarna och har rocken knäppt när jag träffar patienter.

Sedan spritar man ju ändå händerna som en galning hela dagarna. Kan inte se att detta skulle sprida mer smitta än bussarongerna. Problemet löst =)

 

Calle: För att överföra din jämförelse med polis och brandkår på det här, är det som att man låter byta ut polisuniformen mot ngt som liknar en väktares... Det är nog där skon klämmer, att många läkare känner att man berövar dem på deras arbetsuniformer.

Fellow med. stud. i Uppsala: Låter som en lösning! :-) Kanske sjukhusen borde påpeka handhygien och byte av rock efter varje arbetsdag mm. istället för att tvinga över alla till bussaronger..

 

Ja, detta är idioti tycker jag. Rockarna för med sig en viss känsla, eventuellt en maktkänsla vad vet jag. Men det är typiskt läkare. En kortärmad rock skulle funka som ett alternativ, som i Danmark. Man byter rock och spritar hela tiden, problemet bör inte vara allt för stort.

Hahaha! Lite "chindish", det gillar jag! Måste vara roligt att höra, haha. Men det är roligt att höra när folk blandar språk, framförallt när de pratar så fort så jag anar att de själva inte tänker på att de blandar. ^^

Och jag håller med dig om partierna! Jag står inte helt bakom ETT parti, utan fick man välja skulle man välja lite sötlakris från det partiet och lite surt från det. Men tyvärr så funkar inte det.. För många partier har bra åsikter, men sedan kan de ha en stor åsikt som är riktigt dålig. :)

Ha en bra dag och hoppas solen skiner i Danmark! Här är det underbart, ska ut och sola nu. :D