The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Fler hundralappar till utlandsstudenten

När valutakurserna började skena iväg förra hösten var det inte många utlandsstudenter som hurrade. Det blev knapert, det blev tufft, det blev extra slitsamt. Men jag förundrades över hur mycket jag lyckades spara in genom att strama åt livremmen och sätta ett totalstopp för all shopping och köpande av lunch på skolan. Man valde de billigaste livsmedelsvarorna på Netto och Lidl, och när man köpte hamburgerrygg istället för vanlig kokt skinka som pålägg, var det verkligen att lyxa till det.

Då det var som värst i mars och en dansk krona kostade 1,57 SEK istället för 1,27 SEK innan finanskrisens början, hade den svenska studenten cirka 1500 DDK mindre i månaden att röra sig med. Det är tämligen mycket för en vanlig student. Om man inte alls jobbar vid sidan av studierna (och bor lite dyrare) är det lite extra tufft.

Som utlandsstudent får man ju utbetalt en klumpsumma av CSN i början av varje termin, som man sedan portionerar på månadsvis eller sänder över allt på en gång till det danska kontot. Eftersom jag skickar varje månad är det väldigt beroende av vad valutakurserna ligger på. Till hösten ska jag vara smart, är kursen låg och man riskerar en brant ökning, bör jag ta risken och skicka allt på en gång!

Efter en tuff vår har CSN nu beslutat sig för att höja studiemedlet för utlandsstudenter, med hänsyn till kronfallet. [DN.se] För studenter i EU-länderna ligger ökningen på cirka 18 procent. [CSN.se] Men det är således bara en ökning i vad man får låna, och inte en ökning av bidragsdelen, som fortfarande ligger på 671 SEK/vecka. För oss utlandsstudenter i Danmark innebär det en ökning med 300SEK/vecka, vilket ger oss totalt 11.084 SEK per månad.

Oh, nu kan jag plötsligt unna mig lite rostbiff, remoulade och rostad lök på min rugbrød. Mums..

________
Tidigare i ämnet: Utlandsstudentens krympande pengapung

0 COMMENT(S):