The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Kära Bröst

Mitt i röran av matsmältningsorganerna dyker så mamma upp, jag menar förresten bröstkörtlar, bröst, kalla det vad ni vill. Det kan tyckas lite underligt osammanhängande kanske, men det är mer mjölkproduktionen från bröstkörtlarna som vi fokuserar på. Det är ena intressanta körtlar de där, till mångas glädje... inte minst bebisarna då som blir mätta och välgödda.

Visste ni till exempel att de ligamenten som håller brösten och dens hud fäst till underliggande bröstmuskel, uttänjs under graviditeten eftersom brösten blir större på grund av den nybildade körtelvävnaden? Efter att amningen är över, så kan inte ligamenten spännas upp igen, och man får inte lika fasta bröst längre. Lite hängigt blir det, ja.

Anyway, jag ville mer reflektera över varför vi kallar våra mödrar för mamma (pl. mammae). Det är intressant att ordets rätta betydelse på latin är just bröst. Här har jag gått i 21 år och tänkt på vilket kärleksfullt ord mamma är, men nu blir min värld lite mer komplicerad. Brösten verkar ha varit det man först tänkte på när man kom på ordet. Det kanske inte är en slump ändå att bebisars första ord är "memh... mm... mamm... aahh" - fritt översatt "Ge mig bröst!".

Undrar varför vi inte kallar våra fädrar för penis istället. Då hade allt det här med etymologin varit mer förståelig.

4 COMMENT(S):

vill du kalla din pappa för penis?lol

 

heheh.. det hade varit ngt det! keheh

 

Hahaha! Sjukt. Jag ska aldrig kalla mamma för mamma igen, ska härmed börja kalla henne för patten. ;)

 

hehe, onekligen blir det uppskattat av mor din! kehehe :-P