The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Aarhus nästa...

Så var det dags att besöka Danmarks andra största by, Aarhus. En väldigt trevlig innerstad med en ringlande kanal igenom som leder ut till hamnen. Längs med en längre del av kanalen ligger även "matgatan" som jag vill kalla det för, med en massa restauranger och kaféer. Riktig trivsamt att sitta nära vattnet med solen i ansiktet och njuta av sin mat och dricka i trevligt sällskap. Men tyvärr är det inte riktigt studentvänliga priser, utan gräver djupa hål i Dankortet. Det är sommarlov, pengar är bara en ond nödvändighet, slösa på! säger jag.

Vi vandrade omkring i stan och tittade in och ut lite varstans. Bland annat i domkyrkan, lite ute vid den botaniska trädgården som stängde lagom till vår ankomst, den 'Gamle by' som är ett inhägnat område med gamla hus från jag-vet-inte-när. De tog tydligen betalt, så jag var inte så munter på att betala för att få kika på några hus som jag kan titta på bäst jag vill här i Odense.

Hade ju velat se hur universitetsområdet ser ut, men det var lite för långt för oss att gå i värmen. Vi gav upp halvvägs och vände för att finna oss ett glasstånd. Vi fann en skylt där det stod 'hemlagat italiensk glass' på. Glassen var stenhård och han som skopade glass tappade en kula för att peta upp den igen med sina fingrar. Kulorna var inte ens några kulor, utan en lätt skrapning, jag tackade nej till hans glass. Rövarpriser för munsbitar av glass! Han tyckte att jag skulle köpa en flaska vatten.

När man befinner sig en bit utanför innerstaden känns det inte lika fint, fräscht och dejligt längre. Är jag taskig om jag säger att jag fick en känsla av att vara i något u-stad? Men jag tror jag är ganska så partisk också. Det var nog samma känsla som dök upp när jag först flyttade till Odense. Så besöket till Århus fick mig att återigen glädjas över att jag läser i Odense, inte minst med tanke på ryktena säger att århusianerna har ett väldigt tufft första år på läkarprogrammet.

En dejlig sommardag i Jylländsk anda, även om vi var lite slöa dagen efter en minst lika dejlig middag med efterföljande cocktails långt in på föregående natt.

Aarhus.

3 COMMENT(S):

Åh, den där "bron" ser grymt härlig ut! Älskar bilderna du tar, riktigt bra fotograf!

 

Känner att det är lite obligatoriskt med en kommentar från mig här.. Jag tror Århus behöver mer än en dag för att visa sitt rätta jag. U-stad är faktiskt lite taskigt, även om jag kan hålla med om att charmen finns i innerstaden. Universitetet behöver du inte sörja, det är inte direkt någon skönhet. Men bättre än er betongbunker, såklart.. :)

Och glassen köper du hos Paradis (finns väl i Odense med, kanske?), eller i Marselisborgs hamn. Du ska ju fråga om insidertips innan du åker!

 

Tack Christoffer! :-)

Louise, jag tror att de flesta städer behöver flera dagar för att visa sitt rätta ansikte! Men förhoppningsvis blir det många fler besök till Århus. :-) Så ska jag minsann ha en århusiansk guide med mig! ;-)

Haha, allt är väl bättre än vår betongbunker? :-P Undrar varför Danmark inte har gamla fina universitet som i Sverige..