The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Antagningen till läkarprogrammet i Danmark 2009

Läs årets ansökningsguide 2013 HÄR! 

Grattis till alla som har blivit erbjuden en studieplats i årets antagning till läkarprogrammet i Danmark! Trots de många ändrade och framför allt försvårade regler för svenskar som söker sig till de danska lärosätena, har antalet antagna svenskar återgått till de ursprungliga nivåerna innan alla reglerna infördes.

Det har varit ett rekordår för samtliga universitet vad gäller antalet ansökare och ansökningstrycket har varit enormt. Århus har upplevt en ökning med 100% till läkarutbildningen, Köpenhamn har haft en ökning med 66% och i Odense har det stigit med 37%. Mest populärt är fortsatt utbildningen i Köpenhamn.

Denna rekordhöga ansökningsstorm kan bero på att lågkonjunkturen står för våra dörrar och man väljer att satsa på studier, men jag tvivlar på att detta argument är så giltigt för läkarprogrammet. Snarare vill jag påstå att det beror på årets införda bonusregel där man får lov att multiplicera ens betygssnitt med 1,08 ifall man har avslutat gymnasiet inom de närmaste två åren. Ytterligare en viktig faktor är de generellt låga antagningspoängen till läkarutbildningarna från förra året, som har gett många danskar som svenskar förhoppningar om att bli antagna.

Årets poängsnitt ligger betydligt högre än förra året. I Köpenhamn (kvot 1/stand by) 10,3/9,8 (19,81/19,76 i svensk skala), Århus 9,7/9,3 (19,74/19,63), och slutligen Odense 9,6/9,4 (19,72/19,65). Jämför med fjolårets här.

Men antalet svenskar som har antagits, ses inte med blida ögon i Danmark. Att totalt 229 svenskar har antagits utav de 1404 tillgängliga platser, 98 i Köpenhamn, 74 i Århus och 57 i Odense, har återigen väckt debatten om ifall man ska införa tjänsteplikt för nyutbildade läkare i Danmark på hela sju år. Det är givetvis ett väldigt kontroversiellt förslag, men jag får hålla med i resonemanget som ligger bakom. Det är ohållbart att Danmark, som har en befolkning på drygt halvdelen av Sveriges, låter mer än 20% av sina studieplatser fyllas med svenskar, norrmän och islänningar, som efter avslutad utbildning åker tillbaka till sitt hemland.

Det ska även uppmärksammas att Danmark har fler antalet studieplatser till läkarutbildningen årligen, än vad Sverige har med sina blygsamma 1306 platser. Det ska inte uteslutas att det är en medveten strategi från de svenska politikerna som väljer att låta studenterna själva finansiera sina läkarstudier i de östeuropeiska länderna med studielån, eller åka till Danmark och utbilda sig gratis. På så vis sparar de skattepengar, men kan samtidigt räkna med att det kommer finnas nyutbildade läkare tillgängliga, som med största sannolikhet lär återvända till Sverige efter avslutade studier.

För er som har fått positiva besked från universiteten väntar nu allt som ska ordnas och fixas innan er avfärd till en ny stad, ett nytt land. Jag vill tipsa om den checklistan som jag själv använde, samt ytterligare tips som jag skrivit ner sen tidigare. Lycka till med flytten och jag hoppas att ni trivs i ert nya studieland!


___________

Nyhetsflödet:

Svenskere rejser langt for at blive læge.
Svenskere invaderer lægestudiet.
Fortsat mange svenskere på lægestudiet.
Igen mange svenskere på medicinstudiet.
Nationalistparti vill stoppa läkarstudenter från Sverige
.

19 COMMENT(S):

Alltid så himla uppdaterad! Vad skulle alla vilsna själar göra utan dig?!

/J

 

Du er ikke blevet optaget på ovennævnte studium på Syddansk Universitet. vad gör man nu? :/

 

Ja! Århus Universitet here I come! Känns skönt att vara bland de 74 st svenskar i statistiken din :). Blir vinterstart för mig.

Din sida har hitills varit ovärderlig och jag kommer fortsätta följa den.

Peace! // Jonatan

 

Kan inte danmark förstå att man utbildar läkare oavsett ursprungsland? Det är väl det som är mest viktigt och inte att de stannar kvar i dk? visst, jag förstår dem också men hur skulle det se ut om inga studenter fick plugga utomlands och förstår de inte att flertalet svenskar som söker till dk inte kan komma in i sve? kan de inte införa att man får betala för sin utbildning istället? så kanske de kan utöka sina studieplatser så att fler danskar kommer in?

 

Puha, där kom man ju undan med andan i halsen..! Mina betyg hade inte räckt till något av universiteten i år, haha.

Jag har full förståelse för att det sticker danskarna i ögonen att vi kommer och tar deras studieplatser, och jag tycker det är sjukt ansvarslöst av Sverige att inte göra något åt saken. Kanske kommer det rätta till sig genom den svenska gymnasiereformen, så att fler danskar och norrmän har chans att söka sig till Sverige också. Fritt utbyte mellan de nordiska länderna är ju en bra idé i praktiken, och det är ju ett litet extra äventyr att få läsa i ett annat land även om det inte är så långt bort.

Jag passar på att säga grattis och varmt välkomna till alla blivande århusianer som tittar in! :)

Och en riktigt go' weekend till dig Steve!

 

Men ööh. En bra idé i teorin skulle det ju vara..

Tror sommerferien börjar ta ut sin rätt.. :P

 

J., oh well.. Jag försöker vara uppdaterad, men var ju en dag sen.. :-P hehe

Anonym, man kan nog inte göra så mkt.. Försöka igen nästa år?

Grattis Jonatan! :-) Trevligt att veta att vi kommer att följas åt, kan ju behöva din input och hjälp ifrån Århus! Planer för hösten? Peace!

Anonym, Jag tror att när staten skjuter till skattepengar för att utbilda läkare så vill de också att de stannar och "hjälper" till i landet. Och jag tror också att danskarna är medvetna om att många svenskar som söker sig till DK inte skulle kunna komma in där. Just därför sticker det de i ögonen också, eftersom de tycker att Sveriges dåliga betygssystem gör att för många svenskar konkurrerar med danskarna om studieplatserna. Jag hoppas verkligen inte att det införs ngn terminsavgift för utländska studenter, hade inte varit ngt bra alls. Det handlar ju inte bara om att utöka antalet platser, univ. måste ju ha kapaciteten till det också!

Louise, jag tycker också om tanken på utökat utbyte mellan de nordiska länderna. Det hade gynnat alla länderna och ökat vår konkurrenskraft i världen! :-) The Nordic Union.. :-P Låter inte så illa i mina öron.. :-) Go' weekend Louise! Är du förresten kvar i de södra delarna av Sverige?

 
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 

Mina planer är att fortsätta jobba som vårdbiträde nu under hösten och samtidigt söka lägenhet Århus och ett mindre stipendium för en tre veckor lång språkkurs.

Jag försöker hitta någon som skall studera eller som redan studerar i Århus att bo ihop med (svensk eller dansk spelar ej roll) men jag har tyvärr inte lyckats finna någon ännu.

Jag hjälper dig gärna med information från Århus, bara jag vet vad du önskar för slags info :). Ciao!

 

Tja!

Hur fungerar det med ev. reservplatser i Danmark? Jag hade 9,1 i dansktsnitt och kom således inte in på något av universiteten. Finns det möjlighet att få en reservplats eller fungerar "standby-platserna" som reservplatser också? Tack på förhand för hjälpen!

 

Låter som en plan Jonatan! :-) Vad är det för språkkurs, danska? :-P

Det där med lgh dyker upp tids nog, du har ju en hel del tid kvar innan det krisar :-) Och nu har du ju tid att vara lite kräsen också, men det är du kanske inte. :-)

Tackar så länge! :-) Ha det!


Anonym, att ha fått en standby-plats är detsamma som att du har blivit antagen. Antingen får du en plats nu när andra tackar nej/hoppar av, eller så blir du garanterad en plats vid nästa ansökningstillfälle, dvs till hösten 2010/vår 2011. Men om du inte har fått det, är det bara till att försöka igen nästa år! Good Luck!

 

Tänkte bara fråga om någon har info om tandläkar programmet i århus, letar lägenhet mm. steverox!

 

Anonym: Är det något speciellt du tänker på ang. tandläkare i Århus? Är du antagen?

För boende i Århus, kolla http://www.kollegie8000.dk. Tror t.o.m. att de infört någon form av bostadsgaranti nu.

 

Hej, härligt med en sådan här sida som uppdateras snabbt, så att man kan insupa all den här informationen! Tackar..

Men jag har en fråga, om jag har förstått det rätt, så har man alltså räknat med bonusen på 1,08 i poängsnittet. Dvs. att en person som sökt inom den här gränsen på 2 år med 8,7 i poängsnitt har boostats upp till 9,78? Och det är sedan denna poäng man tillgodoräknat personen? Hade denna person istället sökt efter gränsen på 2 år så hade denne bara haft ett poängsnitt på 8,7 och således inte blivit antagen?
Tänker jag rätt nu?

Tacksam för svar :D Jag tänkte nämnligen söka vid nästa antagninstillfälle!

Peace...

 

Anonym, du har fått tips fr Århusexperten Louise. :-) Jag har inte mkt mer att komma med.

Hej Naz, du har förstått det helt rätt! Folk som söker inom 2 år fr studenten får lov att multiplicera med 1,08. Och 8,7 blir alltså 9,396. Väntar du för länge får du inte tillgodoräknat dig det här. Lycka till vid nästa ansökningstillfälle!

 

Jaha, okej, man multiplicerade med 1.08. Trodde man adderade :D En till fråga, den här gränsen gäller kvote 1 då eller? För kvote 2 blir man ju antagen via test + intervju? Eller har jag fel, utveckla gärna systemet för kvote 1 och kvote 2, skulle vara mycket tacksamt. Den här gränsen är för de som tagit sig in direkt via betyg, eller?

Tackar :D

 

Hej Steve! :)

Jag har följt din blogg ett tag och tycker den är jättebra! Alltid välskriven och uppdaterad och sist men inte minst en guldgruva för oss som strävar att bli läkarstudenter :)! Vad skulle vi göra utan dig?

Undrade lite om regeln med att man får multiplicera sina betyg med 1.08 - gäller det bara efter att man har konverterat sitt betygsnitt till den danska skalan? Isf får jag ca 9.2, vilket inte verkar så ljust för framtiden direkt. Tror du att antagningskraven kommer att sänkas betygsmässigt i framtiden eller kommer de att ligga på samma nivå?

Tack så mycket för din hjälp!

MVH Sofia

 

Ja, hurtigbonusen multipliceras EFTER du har konverterat dina betyg till 7-trinsskalan.

9,2 låter kanske inte jättelovande men jag tror du definitivt kan ha en chans att komma in om du söker till alla tre universiteten inkl. alla kvoter + stand by.

Jag tror nämligen det finns en chans att kraven sänks lite grann om dock så lite till nästa gång. Lycka till!

 

Naz, det snittet som står på sidan är det samlade snittet för både kvot 1 och 2. Jag har inte försökt leta efter de snitten var för sig.. Jag ska göra en sökning en anan dag. :-)

Kvot 1 är bara betygantagning, medan kvot 2 skiljer sig åt mellan de tre städerna. Det är bara i Odense som det är test+intervju, Århus; samlade meriter, och Kph; personligt brev m. övr meriter.


Hej Sofia! Och tack! :-) Jag tror liksom Niveus, att snitten nog kommer till att sänkas en aning till nästa år. Det kan bero på en ljusnande ekonomi och mer arbete, att färre folk ansöker när betygssnitten på förhand redan är så höga. Det finns alltid en chans, Sofia! :-) Good luck!