The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Brun-utan-sol produkter framför solariebesök

Så är det konstaterat mina vänner. Det innebär en 75% förhöjd risk att utveckla malignt melanom, hudcancer, om man börjar sola solarium innan 30 års åldern, enligt världshälsoorganisationen WHO:s cancerinstitut IARC. Det som vi alla soltörstande skandinaver avfärdade som skärmselpropaganda är nu bekräftat, och vi borde nu trappa ner på solandet. Det är tyvärr inte längre något som läkare och experter säger, enbart för att vara hyperförsiktiga.

Även om det inte är alla som är så olyckliga och utvecklar cancer, åldras huden snabbare när den utsätts för den fyra gånger så starka UVA-strålningen som tränger ner i huden och gör så att den förlorar sin elasticitet och därmed bildar rynkor i förtid. UVA-strålningen stimulerar pigmentmörkningen men det skyddar inte mot solen inför semestern på Gran Canaria, eftersom UVB-strålningen som finns i vanliga solstrålar saknas. Överhuden förtjockas därför inte och ger inget skydd i solen. Solariebrännan döljer rodnaden och man riskerar att bränna sig mer än när man faktiskt kan se när man själv blir röd.

Man måste däremot läsa hela studien först för att få veta hur lång tid personerna, som ingick i studien, faktiskt solade innan vi blir panikslagna efter ett besök på solariet. Något är i alla fall säkert, för att gå helt säkert bör vi avstå från solariet helt och hållet. Kör på alla dessa brun-utan-sol produkter som hjälper oss få den där efterlängtade Medelhavsbrännan istället. Det kanske är en massa kemikalier och ämnen som är dåliga för huden, men de är i alla fall inte cancerogena, än.

Undrar nu om den danska Sundhedsstyrelsen kommer gå ut och varna alla ungdomar här i Danmark som överkonsumerar solarier. Här finns ju ett solarium runt varje gatuhörn och för många ungdomar ser mer orangea ut än bruna efter överdriven solning. Det kanske är inne med en brun-orange hudton..

5 COMMENT(S):

Jag såg på The docters om detta oxå. Snyggen hade helt rätt!Som tur så tycker inte heller mkt om sol. Så jag går runt med solfaktor 50+ hahaha!
Jag menar vem vill ser äldre ut tidigare?? NOT ME! ;)

 

pff... du vet inte va du snackar om steve :) och du vet att jag har rätt !!!!!!!!!

 

K., hehe.. visst menar du "snyggen" som i han där plastikkirurgen? :-P haha.. I know you are into older guys! ;-) Men 50+ är väl ändå att ta i va? haha

Andy, du vet att jag också har rätt, så psh, back off dude! :-P

 

Eller så kan man satsa på klassiskt blekt. Förr var det ovärdigt unga damer att vara solbrända. Blek porslinshy skulle det vara. Solbränna var för bönder och arbetare. Så det så. ;D

 

:-) hehe, det klassiska är inte helt poppis längre ju.. Vi människor vill ju alltid ha det vi inte har! Det signalerar ju "status" att ha blivit brun efter en utlandssemester till ngn strand söderut, medan vi andra förblir blekfisar i sommar-Sverige. :-P Så ja, ska vi försöka införa blek porslinshy som en trend igen? :-)