The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Årets sista sommardag

Jag kan räkna antalet dagar på en hand som har bjudit på solsken då jag kom tillbaka till Danmark för två veckor sedan. Det märks att vi går mot kyligare tider igen, brrr. Då är det ju tur att vi har en i vänkretsen som har maximal koll på väderleksrapporterna! I tisdags skulle det vankas solsken enligt Nina, och ett helt gäng på nio personer drog iväg till södern, mot Svendborg.

Det blev shopping, restaurangbesök, strandpromenad och för de modiga blev det även ett dopp i havet. (Jag var inte en av dem, nej..) Jag minns inte om jag redan sagt det tidigare, men Svendborg är en ytterst mysig stad att promenera runt i. Kullerstensbelagda gågator med rätt trevliga butiker. Får känslan av att Svendborg har mer gågator att erbjuda än vad Odense har.

Stranden var inte mycket att hurra för. Men tydligen var det bra seglingsväder, för där var en massa båtar i varierande storlekar som lekte där ute. Hade gärna velat leka jag också. Barnens glada upptåg och skratt på badbryggan fyllde luften. Jag log och slöt ögonen där jag låg på den uppvärmda sanden, den sista härliga sensommardagen för i år.

36 COMMENT(S):

Hej!
Vet du vad Avgångsbetyg 2 fra komvux är?

 

Information på följ sida: https://www.studera.nu/studera/656.html

 

Tusen tack.

 

Snygga ni är;)
/din hemliga beundrare som absolut inte är persisk:D

 

Förresten vart kommer hon (på bilden) ifrån?
/din hemliga beundrare som absolut inte är persisk

 

tack! :-) Hon är fr Mellanöstern :-P

 

mhm..Mellanöstern..då antar jag att hon är från Israel (annars skulle du ha skrivit namnet på landet?). Jag som persiska har annars absolut inget emot Israel och tycker att "de" har rätt till landet mer än någon annan(det mest för att jag själv har en judisk pappa själv).

/din beundrare

 

...eller så är hon från Irak, ("Irans andra fiende").
Så antingen Israel eller Irak?
/din beundrare

 

bra gissningar haha

 

... O.o Vad är detta för konversation?

 

:-) Jag vill inte skriva namnet på landet eftersom det inte är min sak att berätta om mina vänners bakgrund på en offentlig blogg.

Sen undviker jag att diskutera gränsfrågan och Israel-Palestina konflikten, eftersom det är mer komplicerat än att bara kunna säga att den ena eller andra sidan har "rätt" till landet.

Slutligen, "fiende" hit eller dit.. 'Make love, not war' som man sade på 1960-talet! ;-)

 

Jag är inte av den sorten, av det kalibret att svara på bloggkommentarer fyllda av smaklöshet med en stor dos av okunnighet, men du fröken anonym av persisk påbrå, fångade mitt intresse denna annars så händelselösa kväll, du väckte något i mig, något bestialiskt, något primitivt.
Fröken Anonym jag är på krigsstigen och är dig och dina åsikter, dina tankar, dina naiva utsvängningar, hack i häl. Fröken Anonym, jag hoppas innerligt att du är en tjej på 15 år som en kväll, helt sporadiskt och inte minst sagt idiotiskt bestämde sig för att skriva ett inlägg som en sann pappas flicka, ett inlägg som skulle reflektera DIN störda reflektion på Israel-Palestina konflikten. Som pricken över ditt analfabetiska skrivna i, fick vi annars så godhjärtade och lugna läsare, ta del av din yttring, att området Palestina ska gå under Israelisk flagg för de ¨förtjänar det¨ och för att ¨pappsen¨ som har lika mycket koppling till Palestina/Israel som jag har till Paraguay, sa sååå...
Jag är en humanist, jag mäter lidande i människoliv, Du mäter lidande per nationalitet och religiös tillhörighet, en arabs liv är för dig kvoten av 3 delat med 2 av ett judiskt, du behöver inte erkänna det, du behöver inte ens hålla med, men orden skrivna av dig, sipprar ut hat och ignorans.
Fröken Anonym, ta åt dig siffrorna som jag ser från mina mätta ögon; 390 döda palestinska civiler, 2 döda civila israeler (2 dagarsräden 29-31 december 2008) 500 palestiner 4 israeler ( början av februari 2009) 4 miljoner palestinska flyktingar från 1960-2009) 0 israeliska flyktingar men 4 miljoner invandrande bosättare. Denna koloss av blod och människoliv, som i folkmun och i maktens korridorer kallas Israel, har du fröken anonym och dina jämlikt tänkande ungdomar, försett med byggdelar och syre genom subjektivitet, ignorans och orättvist tänkande. Steve, jag förväntade mig mer från dig, jag ville se besten inom dig ta tillbaka denna fröken av anonymitet till stenåldern där hennes plats är garanterad. Som opartisk i denna konflikt, är du på samma nivå av skuld som den sluddrande Persen. Vik dig inte, ta debatten, låt din lyriska själ flöda i riktning mot det som är rätt. Amer

 

Wow wow wow... Amer!

Jag checkar inte din blogg på en dag och så går jag nästan miste om en lång diskussion i kommentarfältet.
Bra Steve, dina beundrare har inget att göra med vilket land dina vänner kommer ifrån, och hon kommer inte från Israel. Håller lite med Amer. Den där persiska tjejen, hon är lite... fjortis, men vem vill inte skoja eller charma (?) en läkarstuderande när man själv är gymnasieelev. Aouch... =O

Good luck!

Ännu en gång, Amer keep writing!

/R

 

hatten av för Amer!

 

svar till Amer!
Visst, jag håller med dig att det är hemskt att så många palestinier tvingades flytta, och en liten del till och med miste livet (på grund av ”oss”), men det är egentligen inga siffror jämfört med hur många av ”oss” som genom århundraden brutalt ha mördats, bland annat orsakad av ”ditt folk”.

Att jag tycker att Israel ”förtjänar” landet mer än någon annan behöver ju i sig inte betyda att jag inte tycker palestinier inte har rätt att bo där – tvärtom! – på samma sätt som jag har rätt att bo i Sverige, har palestinier rätt att bo i Israel. Jag däremot som bor i Sverige kräver inte att Sverige ska "hetta något speciellt”, så varför spelar det så stor roll för palestinier att Israel heter Israel och inte Palestina.

Vi är drygt 14 miljoner judar i världen så varför ska vi inte ha rätt till ett land, som för övrigt en gång tillhörde oss?

Palestinier, som är till stor del muslimer, kan ju egentligen bo var som helst i mellanöstern utan att bli diskriminerade på något sätt, och detta mest på grund av att de tillhör samma religion: på så sätt något av samma slags tillhörighet.

Okej, jag är visserligen ung (16 år) och jag har bott i Sverige i hela mitt liv, så jag vet väl inte upp till 100 procent vad jag pratar om (på samma sätt som du som kanske har bott i dagens Palestina). Dock vet jag vad mina släktingar genom åren i dåtida Palestina har fått gå genom, just på grund av att de var judar, och just av ”ditt så kallade folk”. Därför är det väl egentligen inte konstigt att jag delar upp världen i religioner, det var ju egentligen ”ni” som startade se världen genom detta synesätt.

Slutligen tycker att det är synd att folken i Palestina och Israel inte kan komma överens, utan att det bara ska vara ena av oss som ska ha rätt till landet. Palestina har ju stöd av i stort sätt hela mellanöstern, medan Israel inte har någon, så om Israel skulle bli Palestina igen skulle historien bara upprepa sig.

Dock välkomnar jag ännu en gång ALLA PALESTINIER ATT BO I ISRAEL OAVSETT RELIGION eller NATIONALITET, trots det ni har orskade oss genom historien!!

Israel hjärta palestiner.Peace.
/persiskan

 

Glömde kommentera en sak…
Skicka tillbaka mig till stenåldern där min plats är garanterad, ärligt talat, om det är någon som ska skickas tillbaka till stenåldern är det väl ändå en del araber. Ni anser ju inte ens att kvinnor är lika mycket värd i jämförelse med mannen. Dessutom påtvingar ni alla människor ni kan komma åt att leva efter eran religion, något vi aldrig ens har försökt. Så fixa detta, sedan kan vi prata om vem som placeras i en viss tidsålder.

 

Del I:
Oj Kära Flicka!
Du vet inte mycket, men det kan jag förstå i och med att hat föder hat. Nummer ett: Man kan inte ta någon annans land för att det en gång i tiden enligt historien tillhörde dem, eller enligt Gud. Därför kan man inte heller byta namn på ett land som hete Palestina till Israel, tvångsdeportera Judar från länder som Irak, Iran, och många många länder i Mellanöstern och Europa som har/hade judiska bosättningar. I övrigt så bodde dessa människor i samspel med andra religioner. Men i t.ex. Irak så tvingades Judar, deporteras (mot deras vilja) till Israel just för att befolkningsmängden skulle öka i det "nya" landet, efter 2:a världskriget. Att ni har fått lida, det rättfärdig ju inte att ni ska ta ett land, eller tränga iväg andra som bor på den jordplätten. Om du inte känner din religion bra, så ska du veta att det finns många, många konservativa judar, såsom konservativa muslimer som tänker exakt likadant och förnedrar sina barn och kvinnor. Dessa människor utgör såklart inte huvuddelen av de religiösa. Dessvärre så är det just de människor inom Islam, som kommer i fokus i t.ex Media. Ortodoxa judar, kommer inte lika mycket i media och därav din kanske förvrängda bild av din religion och Islam. Som medicinstuderande som har flera vänner som varit på praktik i Israel (ej Palestina) och utövat arbete i deras sjukhus, så är det en helt annan bild som framgår än den du beskriver. Många av sjukhusen och de offentliga byggnaderna är av toppklass och har väldigt avancerade instrument och maskiner. Det är helt på grund av USA:s samröre i Israels ekonomi. Mycket av deras forskning och samhällsutveckling finansieras av privatpersoner/stora företag som offentliga myndigheter i USA (googla bara för skojs skull på: USA financing Israel state). Det är inget som du kan argumentera emot för det erkänner Israelerna själva. Hela Mellanöstern stödjer inte Palestina, dock är det många som gör det för att sympatisera med i deras situation, men vad är att stödja? Pengar? Hur mycket? Inte tillräckligt för att bygga ett sjukhus i toppklass. Kom ihåg att många av regimerna i Mellanöstern inte är demokratier, så det betyder inte att pengarna som ges till Palestina faktiskt går till folket. Det är många Palestinier som har ett tycke för Saddam Hussein för att han finansierade självmordbombares familjer. Det kan jag säga dig, tyckte inte Irakiska folket om, då han själv mördade sin egen befolkning

 

Del II:

”Av ditt såkallade folk?” Syftar du på araber nu eller? Det här är inte Amer som skriver, men kom ihåg att det var inte araberna som satte judarna (zigenare, utvecklingsstörda, kommunister, och folk som inte passade in i deras raspolitik) i koncentrationsläger och gasade ihjäl dem. Peka inte finger nu och börja inte babbla om saker du inte verkar veta så mycket om. Du gör mig nästintill förbannad, för du vill så gärna ha rätt. Jag kan förstå dig, du är uppvuxen som Jude och du känner dig kränkt när folk pratar om judar/Staten Israel, men du måste förstå att jag som är uppvuxen som Muslim inte kan försvara terrordåd mot alla odds bara för att jag annars skulle känna mig som en dålig Muslim. Det kommer till en gräns då du måste själv avgöra vad som är rätt och fel och sluta blunda för sanningen. Du kan ogilla staten Israel men älska din religion, men kanske är det svårt att tänka så, när Gud i egen person sagt att det är ert land. Att tillägga så har Staten Israel flera gånger brutit mot flera lagar/ människorättslagar och konventioner men i och med att USA är med i FN (United Nations) så har de lagt sitt veto för nästintill varje gång något om Israel dragits upp. Och det räcker med att ett av länderna som har vetorätt lägger sin röst/kort så står Alla andra handlösa. Kära, hemliga beundrare (vet inte vad du heter), som Steve förklarade så är det ju det mer komplex än så, du måste sätta dig ner och väga vad som är rätt och fel och inte tänka på din tillhörighet. Jag hade uppskattat om vi (alla som skriver) inte kladdar ner mer på Steves kommentarfält. Den här diskussionen kommer inte ta slut annars, och du verkar vilja provocera, speciellt med din attityd i slutet. Ta hand om dig, gör lite research och försök att vara opartisk när du gör den. Ju mer jag lärde mig om religioner/politiska partier i allmänhet, desto försiktigare blev jag med att uttala mig om vilken religion/politiskt parti jag tillhörde.


/R

 

Hade missat din kommentar ”R”

Det handlar inte om att jag vill hitta en kille som är äldre än mig för att det ger mer status bland vännerna, nu när jag är så pass ung. För mig handlar mer om att hitta någon som verkligen vill ha mig för den jag är och inte bara för mitt utseende och hur stor förmögenhet mina föräldrar har. Jag är jävligt snygg, tänker inte förneka det (bryr mig inte att det anses fult att säga det), och jag går på en av Sveriges mest attraktiva internatskola och här är det meningen att jag ska hitta någon, som är som jag. Men ingen intresserar mig här, blir dagligen uppraggad av killar som gillar mig, eller rättare sagt de gillar mitt utseende, men de har egentligen ingen aning om vad jag är för sorts person. Jag är trött på allt som har med ytligt att göra, och det enda jag söker efter är en kille som vill ha mig för den jag är och inte enbart för mitt utseende. Det är anledningen till varför jag gillar asiatiska killar, de verkar titta efter mer än bara ett vackert ansikte och hur stor förmögenhet man har. Så för mig handlar det absolut inte om status, förmodligen kommer jag gå ut med 22,5 i snitt, och mina föräldrar har redan planer för mina fortsatta studier på Harvard, så jag skiter i allt som har med status att göra. Jag gillade bara det lilla jag vet om Steve och hans sätt att tänka, han känns så äkta på något sätt, något som jag aldrig har upplevt hos en kille.

Synd bara att jag blev så ovälkommen på grund av mina värderingar. But that's life and sometimes life sucks. Nej.. nu ska jag inte besvära er något mer. Bye!
/Steves beundrare och hennes sista ord

 

Woooow hahaha.. Jag borde sparat hela den här konversationsslingan i kommentarfältet och läst den på fredagkväll istället. :D Mucho entörtejning indeed! Och ganska utbildande måste jag säga. Lärde mig nog mer om Israel-Palestina nu under dessa minutrar än ja.. någonsin. ;D

Till beundraren: Måste bara säga att din bild av asiatiska killar känns lite förskönad och generell. Vill inte vara elak och sticka hål på din lilla bubbla, men jag tror verkligen inte att asiatiska killar är så änglalika. Steve däremot, är ett undantag japp japp.. Finns det någon mer reko därute? Tviiiiivlar..! ;D

 

Det har minst sagt blivit en livlig konversation i kommentarsfältet, från att ha börjat som en oskyldig fråga om var min väninna på bilden kommer ifrån. Jag tar mig friheten att gå in som moderator i diskussionen.

Amer, jag förstår din sympati och förståelse för palestiniernas situation. Jag håller med dig helt och hållet i ståndpunkten som du för fram, där dina siffror talar för sig själva. Det är en oerhörd obalans i hela Palestina-Israel konflikten där palestiniernas kamp kan liknas med Davids kamp mot Goliat. Oavsett vem som har rätt eller fel är det fortfarande människoliv som dagligen går till spillo. Varje nytt offer som faller i konfliktens fotspår är ett för mycket, oavsett om det är en jude eller palestinier. Övergrepp på civila är övergrepp oavsett vilken sida som begår dem. Dina personliga attacker på Fröken Anonym pga av hennes något onyanserade syn på konflikten i Mellanöstern är att ta i för mycket. Din best har dragit i väg med dig lite för långt.

Persiskan, som R. skrev så rättfärdigar inte förföljelsen på judarna genom historien att Israel som stat gör detsamma mot palestinierna. Med judarnas historia borde Israel veta bättre än att utöva samma oförsonlighet och likgiltighet för palestinierna. Då kan man tänka sig att extremister föds i frustrationens spår, därav självmordsbombningar då detta är det enda alternativ de har till hands mot Israels högteknologiska vapen.

Jag håller inte riktigt med om att Israel förtjänar landet mer än araberna då området vi pratar om, kulturellt har varit arabiskt ända sedan den arabiska armén övertog det på 600-talet fr Bysantinska riket. Som så ofta när västmakterna har varit i farten, skapar det fler problem än vad som blir lösta. Att 1947 ge landet till judarna innebär starten på vår tids svåraste konflikt, utan en sikt på lösning inom närmaste framtid.

Vi kan heller inte dra några likhetstecken mellan religion och folktillhörighet. Som R. påpekar finns det inom varje religion en hel uppsjö av variationer som ingen är den andra lik. Judendomen är unik i den bemärkelsen att de troende delar på en och samma kultur. Detta är inget som kan sägas för världens andra religioner, där det finns oerhört många kulturella identiteter som enas under islam eller buddhismen för att nämna två exempel. Vi kan därför inte bara säga att palestinierna kan bo var som helst i Mellanöstern bara för de råkar dela religionen med majoriteten i grannländerna.

Genom medias bild har vi fått en bild av islam som "Extremisternas religion", som inte vill något annat än att få herravälde över världen och tvinga in folk i religionen. Men vi får inte glömma som R. säger att det enbart är den extrema flanken av muslimer som syns i media, medan de liberala och toleranta muslimerna glöms i skymundan.

Slutligen Persiskan, är asiatiska killar som vilka andra killar som helst. :-P Som syrran skrev, det är inget änglasläkte mer än ngt annat. Ens påbrå definierar inte personligheten. :-)

Känn dig inte ovälkommen pga av kommentarerna, utan se det som ett tillfälle att få dina värderingar utmanade och möjligtvis en omvärdering ifall du anser det.

 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 

Hmm.. det känns lite onödigt att behöva ta till så grova ord, no? Lite lågstadiet-varning över det.

 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 

HAHAHA vem skrev det???

"...borttagen av bloggadmin..."

Håller med Elisabeth, det var att ta i lite för mycket. Blev lite överraskad över ordvalen.

Som jag skrev i del II, till persiskan, så handlar det om att uppsöka fakta, och utifrån informationen själv värdera vad man sen anser är korrekt/ okorrekt. Tycker också du är välkommen att skriva när du vill. Det har varit intressant att följa den här konversationen.


/R

 

Språkbruk som kränker en annan bloggkommentator undanbedes!

Alla har rätt till att säga sin mening, oavsett om man med- eller misstycker.

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/skarp-fn-kritik-mot-gazakriget-1.953414

Från Dagens Nyheter 16 September

"Uppgifterna om hur många människor som dödades har gått isär, men på den palestinska sidan handlade det enligt alla bedömningar om betydligt över tusen personer. På den israeliska sidan finns rapporter om 13 döda."

Det är det sista jag har att komma med om någon inte tar upp diskussionen igen. Tack och hej!/R

 

Hahahaha! hahahahahahaha! Hahahahahaha! Persiskan... du är bara fööööööööööör rolig!
Härligt att du diskuterar förtryck från muslimska män gentemot sina fruar, när du själv cruisar runt på cyberspace och sprider hat som din pappa har lärt dig.
Och om du vill ha en kille som inte bryr sig om utseendet så är steve kanske inte helt rätt för dig lilla gumman. :P

Slutligen hatten av för R och Amer. Stående ovationer tom. Jag vill bli kompis med er vilken dag som helst. :P

 

Att man inte har samma åsikter, eller till och med om man har motsatta åsikter, hjälper det inte någon att förlöjliga eller nedvärdera en annan människa. Det är inte på något sätt konstruktivt och kommer inte få den andra personen att vilja reflektera mer över sina åsikter.

Dessutom måste vi ha i åtanke att vi alla färgas mer eller mindre av vår uppväxtmiljö.

Slutligen tycker jag att vi i kommentarsfältet borde hålla samma respektfulla ton som Steve gör på sin blogg.

 

AMER, AMER, AMER!!! Jag är så glad att du kom, eller jag är glad att jag kom in på denna blogg efter ett tips jag fick, och läste i kommentarfältet. ditt sätt att skriva gjorde mig hungrig efter mer, jag blv inte urtråkad en endaste sekund, jag ville inte hoppa över en endaste mening, ville bara läsa om meningen flera gånger. Amer araben,(är inte säker på nationaliteten men det är inte viktigt heller), du är som en ironisk frisk vind och jag är som ett vindkraftverk som njuter medan den blir snurrad. Har du en blogg så att jag kan läsa den, skriver du för nån tidning så att jag kan premenuera på den? Jag håller inte med steve, palestina/israel är ingen komplicerad historia, israeler skjuter o palestinier dör! Amer du är kung. // J

 

Fatoma, det är ju inte riktigt hat hon har spridit, snarare en partisk syn på konflikten.

Tack för infliket Jenny! Det är absolut sant att man färgas av sin uppväxtmiljö, både med- och omedvetet. Matas med kontinuerligt med en viss typ av åsikt utan att ha utforskat motargumenten, så blir det också en sanning.

Anonym, det är en komplicerad konflikt eftersom målet just nu är att få till stånd långvarig fred i regionen. Att israelerna sluta skjuta och drar sig tillbaka fr Gaza och Västbanken, betyder inte att allt blir frid och fröjd. Hamas erkänner inte Israels existens. PLO saknar förmågan att samla alla palestinier. Självmordsbombningar kommer att fortsätta, och israelerna kommer att ta till våld igen.

Tvåstatslösning? Var ska gränserna dras? Hur ska frågan med Jerusalem lösas? Hur ska regeringarna på båda sidorna övertyga sitt folk om att en fred är fördelaktig för båda parter?

Ge landet till palestinierna igen? Ska vi göra samma sak som västmakterna gjorde efter Andra världskriget? Ska vi under de nästa 50 åren ha israeliska självmordsbombare på halsen istället?

Hatet! Hat föder mer hat. Inte förrän nästa generation uppfostras och lär sig att alla människor är lika mkt värda, palestinier som israeler, och ska kunna leva sida vid sida, kan vi se ett slut på konflikten. Skriftliga avtal säger ingenting förrän opinionen i länderna känner detsamma.

Anonym, det är detta som är komplexiteten i hela konflikten; Freden.

 
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 

Det sistnämnda var lite att ta i, det menar jag inte.

 

Steve, det är inte så svårt som du beskriver det. Vem var det som efter fredsperioden började förstöra palestinska bosättningar med bulldozer FÖR ATT GÖRA PLATS TILL ISRAELISKA BOSÄTTNINGAR? VEM ÄR DET SOM FORTSÄTTER MED NATURAL GROWTH? VILKA ÄR DET SOM DÖR DAGLIGEN? VARFÖR HAR INTE PALESTINIER VATTEN; STRÖM I GAZA? VArför dör det 100 ggr mer palestinier än israeler? Svara på det steve!!! Varför tror du att situationen är så svår när den är så jävla enkel!!! DU har bott för länge i sverige och du har blivit påverkad av denna neutralitet som råder i detta land(jag är svensk), och jag skäms att vi är så fega att inte ta ställning! Som Amer sa, lidande mäts i människoliv och då lider Palestinier mycket mer. Sättet du skriver på är fegt, sättet du skriver på saknar passion, ingenstans tar du en klar ställning, ingenstans i din text, varför gör du inte det? Jag skulle så gärna se dig bli arg, bli lika arg som jag, bli arg på mig, men sluta kommentera och försöka sammanfatta som en fjant, för det du gör är inte ärligt. Det är skillnaden mellan Amer och dig, han är ärlig och han skriver med sådan passion, och hans text visar empati för det palestinska folket. Du pratar om problem, han pratar om lösningar! Först så måste det bli fred, israel måste sluta provocera bara för att det är val i landet och man vill utföra taktiska attacker på Palestina. PS, jag varit i Palestina, är sjukskötare i läkare utan gränser, och aktiv i röda korset, så jag har upplevt lite av vad palestinier upplever varje dag i de senaste 60 åren, och om det inte var för hamas sociala gren så hade inte palestinierna överlevt, för vi sänder inte så mkt hjälp ner dit. // en ärlig person, som inte gillar fega människor

 

Nu har jag läst genom hela kommentarfältet, och kommit fram till att jag var alldeles för snabb att skriva att jag tycke att det var synd att "H" (ett krig där bland annat Persien var inblandat) inte utrota din familj (Perser) och jag ber om ursäkt för det (minst sagt omoget av mig). Däremot håller jag inte med dig om ett enda ord du skriver, araberna "förtjänar" inte landet mindre än Israelerna. Håller helt och hållet med Amer i allt han skriver! Keep on writing Amer!/ Ahmad

 

"Ärlig person",

Jag har ingenstans antytt att det som israelerna gör är rätt på ngt vis. Bosättningarna är fel, och jag förnekar heller inte att palestinierna har en ytterst svår situation. Jag är inte heller blind inför att antalet palestinier som dör dagligen är mkt högre än på den andra sidan. Men jag vill se en långvarig fred som varar, istället för korta vapenvilor.

Du talar om att "först så måste det bli fred". Men hur ska vi komma dit? Vad är fred för dig egentligen? Vad är dina lösningar på konflikten? Amer skrev förvisso ett intressant inlägg, men jag ser inte några lösningar. Min tro är att man kommer ett steg närmare en lösning ju fler problem man har betat av. Jag ska ha tänkt igenom konflikten från alla vinklar, alla vrår, för att kunna komma fram till en lösning som accepteras av alla inblandade parter. Eller tänkte du diktera upp villkoren och tro att sånt följs?

Det är helt ok för mig att du anser att jag skriver på ett fegt sätt. Men det är stor skillnad mellan fegt/neutralt och diplomatiskt. För jag tror starkt på diplomatin, snarare än hårt-mot-hårt. Jag kan fortfarande känna solidaritet med det palestinska folket och samtidigt väga mina ord innan jag yttrar dem.

Sveriges linje är en förutsättning för att kunna agera medlare runt om i världen. Även om Sverige reellt inte är så neutralt längre, lever bilden av oss som ett neutralt land fortfarande. När Israel går in och skjuter civila, fördöms inte det av regeringen, eller står de och klappar händerna? Hur kan man ta kraftfullare ställning i frågan? Uppmana befolkningen till flaggbränning på Sergels torg?

Nej, jag fasthåller vid min åsikt om att det är en knivig situation. Det finns ingenting som enkla lösningar, för sådana håller aldrig i längden.