The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Höjning av studiemedlen

I dagens DN-debatt har utbildningsminister Jan Björklund och högskoleminister Tobias Krantz gått ut med nyheten att studenternas studiemedel från och med årsskiftet höjs med 350 kr i månaden. Samtidigt meddelas det att fribeloppet även det höjs med 30.000 kr per år från och med 2011.

Det är naturligtvis glädjande att politikerna har lyssnat på studenternas åsikter och handlat därefter. Men som vi kanske kan gissa oss till, är det främst lånedelen som höjs med 310 kr, och bidragsdelen ökar med blygsamma 40 kr i månaden.

Paret poängterar minst två gånger i artikeln att Sverige tillhör de mest generösa länderna i världen vad gäller dess studiestöd, vilket helt klart är riktigt. Men för att kunna förbättra det, kanske de ska kika på våra grannländer i väst där Danmark och Norge både är mer generösa i sitt system. Norge ger sina studenter morötter och efterskänker delar av studiemedlet ifall studenten lyckas fullfölja sin utbildning. I Danmark däremot har vi sen tidigare berättat om att studenter får bidrag på cirka 4500 DKK efter skatt.

Vi tackar, bugar och tar emot. Lite extra pengar har ju aldrig skadat någon.

2 COMMENT(S):

Alltså helt ärligt.. 40 spänn.. Det är nästan en förolämpning. Nästan.

 

:-P Oh, Louise... 40 spänn blir ju nästan en extra lunch på univ's matsal! Nästan.