The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Reflections of the Past

Efter en god natts sömn sipprade solstrålarna in genom mitt sovrumsfönster och väckte mig i morse. Sitter nu med en skål yoghurt och müsli, och läser dagstidningarna. Bilder från minnesceremonier från USA dyker upp på skärmen och Ground Zero känns så nära igen. Det var ju inte lång tid sedan som jag själv stod på platsen där de läste upp alla de omkomnas namn i attacken den 11 september för åtta år sedan.

Otroligt är det att åtta år har förflutit sedan det hände. Jag minns ögonblicket väldigt tydligt fortfarande. För en gångs skull åkte jag någonstans tillsammans med min far, till hans kompis som inte bodde långt ifrån där jag bodde innan. Jag minns egentligen inte själva syftet med besöket, men kan tänka mig att det var knutet samman med likgiltighet och trötthet. Trötthet över att behöva lägga till en sida hos mig som endast tittar fram i kontakten med äldre asiatiska personer, en smått överdriven bild av en artig, undergiven och passiv kinesisk son.

Det var tidig morgon, jag satt i soffan halvt lyssnande till deras ointressanta konversation när en extrainsatt nyhetsrapportering dyker upp på TV-skärmen. Ett plan hade flugit rakt in i World Trade Centers norra torn. Jag satt som fastfrusen på soffan och minns skriken inuti mitt huvud från alla de människor som i kaoset försöker ta sig ut. Kallsvetten rann och en sådan maktlöshet infann sig. Världen är en grym plats att leva på, minns jag att jag tänkte. Vi människor är en grym art.

Inte långt därefter flög ännu ett plan in i det andra tornet. Filmsekvensen körde om och om igen på tv-rutan. Chocken och kaoset var överväldigande. Min far och hans kompis hade slutat prata och såg på nyheterna för en stund. Snart började de diskutera USAs "provokativa" utrikespolitik. Jag slutade lyssna... igen.

Två år senare, återigen extrainsatta sändningar. Sveriges utrikesminister Anna Lindh blir överfallen av en knivman på NK på eftermiddagen den 10 september. Jag minns att jag precis hade kommit hem efter en lång dag i skolan. Det var andra året på gymnasiet. Böckerna glömdes bort på skrivbordet, och apatin infann sig. Mina förhoppningar om en stark personlighet som övertar ordförandeklubban i Socialdemokraterna till nästa riksdagsval krossades. Klockan var elva när jag stängde av TV:n och bad om att det inte skulle bli verklighet. Hon dog morgonen den 11 september.

Ytterligare fyra år senare, när ännu en septembermånad nästan var förbi och jag kunde pusta ut hände det som inte fick hända. En tidig septembermorgon slirar en personbil med full fart in i en lyktstolpe. Jag hade gått med en lustig känsla hela dagen på jobbet och var på väg hem från jobbet när jag såg att jag hade sju missade samtal och ett SMS på mobilen. "Vem kan det vara som så gärna vill få tag på mig?", tänkte jag. Min syster skrev meddelandet: "Det är något som har hänt. Ring ------. Jag finns här för dig." Kalla kårar längs ryggraden, tungt huvud, upphettade öron. Ringtonerna i telefonen när jag ringde till personen var de längsta sekunderna i mitt liv. Vi hanterar chock väldigt olika, jag skrattar ihåligt. Jag skrattade i telefonen: "Du skämtar med mig..."

Vi går ännu en septembermånad tillmötes. Jag tassar fram obemärkt och tyst, skraj för att väcka några argsinta andar någonstans på min färd. Det är kanske inte av ren tillfällighet som det just nu är den sjunde månaden i den kinesiska lunarkalendern, Spökmånaden. Helvetets portar har öppnats för att andarna ska få gå på jorden under ett stycke tid och ta del av alla de offergåvor som människor sätter fram åt dem. Aldrig kommer du få bevittna kineser hålla fester eller giftermål under denna månad, allt är stilla, allt är tyst. Förarga inte andarna, blidka dem.

Memory.

15 COMMENT(S):

Väldigt fint skrivet.. (retoriskt snygg dispo. också).. :) Även hos mig känns det tungt i hjärtat när denna dag närmar sig. Det är många blandade känslor, det är det.. men som jag sa då, finns här för dig! :) Kramar!

 
Din hemliga beundrare

Väldigt fint skrivet. Jag gillar dig!

 

Fint!

(hemliga beundrare, tror inte du är så hemlig längre)

/R

 
Din hemilga beundare!

What?! Klart jag är. Ni vet ju inte vem jag är!

och nej, jag inte den persiska tjejen; jag är en annan beundare.

Han är ju HET, därför kan han väl ha fler beundrare än en!

 

hahaha very funny.. föressten "hemilga beundare" som du kallar dig, jag utgår från stavningen och säger att du måste nog vara en iranier.. eller ska jeg esäga do er irooonii för edu esäger hemilliiga beoundraeee... ;)

hahha gott skratt, du har humor!

/R

 
Din hemliga beundare!

hahah.. du är väldig rolig brurshan:D Fast jag är fortfarande inte iranier, men kalla mig vad du vill; du har ju fortfarande inte något ansikte på mig;)

 

vem är "R"?

 

"R" är en av de hetaste människorna som vandrar på denna jord. En människa man absolut inte ska stöta sig med. R är en människa man vill ha på sin sida...R är helt enkelt.. grädden på moset, marängen i marängsvissen, och prinsessan som tårtan är döpt efter.

 

Tack för kommentarerna på inlägget. Och välkommen till min nya beundrare.. haha.. :-D

Och syrran, du är bara för ball ibland! lol..

 

Jag vet..*borstar av osynligt damm från axlarna*... *harkel och host* ;D

 

WOW Elisabeth!

Nu är jag din nya beundrare. Det är nog våran kärlek till kladdkakor som connectar oss :P


/"R" hahaha.. ohh I feel like Spiderman...

 

No need to be R! Jag kände också att vi bondade över kladdkakorna. Har ännu inte funnit någon som kan ta din plats..! Får sitta och frossa ensam i min lägenhet...suck.

 

Boka in en resa till Odense snart under hösten, så kan du få frossa på min special edition kladdkaka igen tillsammans med MIG! :-) Vecka 42 blir bra, syrran! BOKA!

 

Du, jag känner mig officially inbjuden! Men inte vecka 42 dock.. det är andra veckan på min VFU.. kan inte missa den..! Men jag ser i min lilla snygga kalender att jag har några dagar ledigt från 20-24 november. Jag känner mig vääääldigt inbjuden då..! JA?! JA?!! Kan passa på att ragga upp min blivande läkarmake då också.. har du några snygga vänner?

 

Ehh, läkarmake vet jag inte... Jag agerar aldrig mäklare i kärlek.. man får ju otur då! Du får själv sitta och spana bäst du vill!

:-) Det bliver super fedt! Kom kom kom!