The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

En säck morötter till Obama

Det gick ett ljudligt sus genom världens alla hörn när Nobels Fredskommitté i Norge tillkännagav att Årets Fredspris går till den sittande amerikanske presidenten Barack Obama. Det var den stora snackisen kring matbordet på restaurangen igår. Jag är van vid att norrmännen genom tiderna överraskat en hel del och tänjt på definitionen till "fred", men här blev jag tagen på sängen som alla andra.

Jag är skeptisk, oerhört skeptisk. Oavsett hur mycket jag har rosat Obama, instämmer jag med kritikerna om att priset har givits för Obamas visioner, mål och ambitioner snarare än vad han faktiskt har presterat. Nobelkommittén har gett Obama en hel näve med morötter och skickar nu ut honom på uppdrag i världen som vår tids Messias. Skyhöga förväntningar och en blytung börda vilar på hans axlar. Vi förväntar oss få se ett fredsavtal i Mellanöstern, dialog och samförstånd kring kärnkraftsfrågan mellan USA och ärkefienderna Iran och Nordkorea, fortsatt avvecklande av världens kärnvapenarsenal, att Köpenhamnsavtalet kommer i hamn, och att det blir fred och rosa moln här i världen. Under hans mandatperiod önskar vi se allt detta och mer. Inte nog med att han ska rädda det sjunkande skeppet inrikespolitiskt, förväntas han utföra allt det som hans föregångare har ignorerat under de åtta åren vid makten.

Men just nu har han större bekymmer att se efter med både dalande opinionssiffror och ett enormt motstånd vad gäller hälsoreformen på hemmaplan. Han måste också se till att nästa års val av senatorer och ledamöter till den amerikanska kongressens båda kamrar, blir till demokraternas favör och inte tvärtom att republikanerna hamnar i majoritet. Det hade i så fall blivit oerhört motigt för Obamas fortsatta agenda och skulle sätta honom i en inte alltför annorlunda position som under George W. Bushs sista år vid makten. Han blir då en så kallad "lame duck", där republikanerna i kongressen lär sätta käppar i hjulet till praktiskt taget allt han vill företa sig.

I en orolig tid där vi är i stort behov av kraftfulla handlingar och mindre meninglöst prat, håller Obama ett enormt inflytande i sina händer. Fredskommittén vill förstärka de förväntningar vi har på Obama, och möjligtvis också ge honom modet att gå på konfrontationskurs ifall det skulle behövas, och samtidig veta att det finns många människor runtom i världen som helhjärtat stöttar honom i uppdraget som fredsmäklare.


0 COMMENT(S):