The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Rektalundersökning

Idag fortsatte vår praktiska undervisning i diverse vanliga undersökningar. På schemat stod det "Undersökning av de manliga könsorganen". Så det var vad jag steg upp klockan sju för att göra i morse, rectio exploratio. Det var som vanligt väldigt... eh... plastigt.

Jag hade inte hunnit få i mig kaffe, så jag var inte i något gott skick. Ville bara lägga mig ner på bänken och somna om. Men istället fick jag stå med övriga trettio personer, som alla stod med latexhandskar, och öva på rektalundersökning på fantomdockor, där man alltså undersöker prostatan via analöppningen. Vi kom fram till att det inte är vidare lätt att föreställa sig hur den egentligen känns på en riktig patient. Sedan konstaterade vi också att det kan vara svårt för läkare med korta fingrar att nå upp till prostatan, särskilt om patienten har mer underhudsfett än gemene man. Vidare fortsatte vi med att fingra på plastmodeller av pungen, vilket kändes minst lika realistiskt.

Lagom skojigt, lagom lärorikt. Nu ska jag äta innan mer farmakologi ska bankas in i skallen. Urkl.


5 COMMENT(S):

Funderar på var du får tag på alla dina vackra bilder alltså..

Förresten lilla tjockis.. du har inte tid att åka till malmö typ 21/22 november - 24? :D eller bara över helgen eller ngt? Tänkte dra ner till Malmö då.. och få min "födelsedag" firad.. har några dagar öppna där.. Poth ö kröööm

 

Oh, de där fina bilderna finns så klart på nätet... :-P Färdigförpackade och redo för att användas.. :-P

Vi snackar om det när det närmar sig, Betty. På en privat linje. Kram

 

Haha, älskar att läsa när du skriver sådant här!

Om ni var 30 personer, någon var säkert villig att ställa upp som försökperson så ni fick känna hur det EGENTLIGEN kändes, haha. Komiskt. Och roligt det du skrev med korta fingrar.. Får hoppas att den läkaren enbart får patienter med väldigt... kort rektalingång eller vad man säger. Haha.

 

haha! Nej.. du får komma ihåg att bara killar/män har en prostata.. och vi är endast en handfull killar i ett hav av tjejer.. Inga frivilliga där inte.