The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Sexualundervisning och könsorgan

Samhällets tabun gäller inte innanför kunskapens högborg bland medicinstudenterna. Det är konstigt att det ännu idag på 2000-talet råder så mycket "hysch-hysch" kring sex. Könsorganen har fler täcknamn än vad en hemlig agent har. Många föräldrar tutar i sina barn att det är skamligt och fult. Majoriteten av världens länder erkänner inte existensen av annat än vanlig heterosexualitet, vilket FNs Generalförsamlings nyvalde ordförande Ali Abdussalam Treki tydligt visade när han sade att 'homosexualitet är oacceptabelt'. Därför är det skönt att veta att vi medicinare är mer upplysta än den vanliga befolkningen.

Idag började den del av kursen som ska handla om det manliga och kvinnliga könsorganet. Penisar visades på storbildskärm i stora aulan, och vår lektor sa ordet "penis" dussintals gånger. Där var inget fnittrande eller dumma kommentarer, bara fascinerande nyfikenhet. När jag satt där kom jag att tänka på högstadiets sexualundervisning, eller om det ens kan kallas för "undervisning". Min dåvarande biologilärare kunde inte ens uttala orden "penis" och "vagina" utan att rodna. Hon gjorde det enkelt för sig och sammanställde häften med allt vi "behövde veta". Sedan tvingade hon oss att högläsa inför klassen. Därmed slapp hon den biten, men stackars hormonstinna 14-åringar satt högröda i ansiktet och svettades floder, skräckslagna för att ens eget namn skulle ropas upp härnäst. Inte en enda gång nämnde hon något om 'sexuellt överförbara sjukdomar' eller 'säker sex'.

Idag vid dagens slut stod vi i en ring och tittade på preparerade könsorgan som låg på metallvagnar. Det som folk vanligtvis inte ens kan prata om, skalade vi ner till varenda liten struktur och nämnde det vid namn. Det var lika naturligt som att diskutera en stortå för oss. Denna naturliga öppenhet hade jag velat se ute i samhället; mellan föräldrar och barn, mellan lärare och elever, och mellan samfundet och den enskilda människan. Världen hade varit en lyckligare plats att leva på då.


4 COMMENT(S):

Vissa ämnen är mer accepterat i vissa sammanhang än andra. Jag hade allt velat se dig undervisa 14-åringar i sexualkunskap utan att vara det minsta genered över det. Eller diskutera frispråkigt om sex och könsorganen loudly and proudly i ett café med människor du halvkänner (och då menar jag inte anatomin och fysilogin som en medicinare!).

Det är ok att diskutera könsorganen i en aula fylld med studenter för att det inte finns något sexigt med det. Det är bara ännu en bit litteratur som ska gås igenom. Penisar och vaginor är bara objekt, tappar nästan meningen när de bara ligger där och väntar på att bli inspekterad.

/J

 

Hade jag gått in för yrket som lärare hade jag med glädje undervisat grundskolebarnen, J.! Det finns inget att vara generad över som lärare. Det är oftast där som barnen får den första "vuxensnacket", och en generad lärare gör ju bara saken värre.. Sedan är frågan varför jag plötsligt skulle börja diskutera sex med människor jag halvkänner på ett café. Men om det hade skett, visst.. så länge det är allmänt och inte berör mitt privatliv.

Naturligtvis är det "osexigt" när det diskuteras och inspekteras på det viset. Det är också det jag önskar ska ske i den allmänna debatten, en avväpning av de sexuellt laddade diskussionerna. Osexigt så att vi kan diskutera och informera utan att behöva censurera eller känna att man bryter tabun.

 

Men sex kommer alltid vara sex. Det är alltid på något sätt laddat och även om man inte pratar om sitt eget privatliv så utgår man allt som oftast från sig själv och sina egna erfarenheter eftersom det är dem man känner till bäst.

Reaktionen du får när jag säger att diskutera sex och känsorgan med någon du halvkänner säger väl ändå en hel del om hur du själv ser på ämnet? Om det inte är ett 'känsligt' ämne varför skulle det då upplevas som konstigt?

 

Sex is actually a very emotional action, especially if it is between two people that are in love, no matter if the two people are of the same sex or opposite sex. So it is not strange that people tend to blush when they talk about the matter. You can't expect people to talk about sex as they talk about walking and eating, because that means that you are degrading sex into a simple biological function that is driven by hormones and produces orgasms and offsprings, and that is almost as bad as seeing sex as something shameful.